Kun valitset kaupan hyllyltä auringonsuoja-ainetta ja tarkoituksesi on suojata itsesi ja lapsiasi auringon haitallisilta vaikutuksilta, on muutama seikka suojakertoimen lisäksi, jotka on hyvä ottaa huomioon. Sillä suurin osa maailmanmarkkinoilla olevista aurinkosuojista on joko tehottomia tai/ja syöpää aiheuttavia ja aurinko ei ole niin syöpävaarallista kun meille on uskoteltu. Tässä vaiheessa alkaakin sitten paniikki, ellet ensin lue tätä juttua loppuun ja tee ratkaisuasi vasta sitten.
Katso aurinkosuoja-aineesi raaka-aineluetteloa.
Jos sieltä löytyy jotain näistä, älä osta tuotetta. Muista myös että jos näitä aineita on muussa kosmetiikassasi, se ei silloin sovi aurinkoon.
oxybenzone, avobenzone – muodostaa vapaita radikaaleja solussa, ja vaurioittaa DNA:ta aiheuttaen syöpää. Lisäksi se häiritsee hormonitoimintaa, rintasyöpäriksi kasvaa.
4-methylbenzylide camphor eli 4-MBC – hormonihäritsijä, rintasyöpäriski kasvaa.
benzophenone, sulisobetzone – aiheuttaa vapaiden radikaalien muodostusta soluissa, joka taas vaurioittaa solun DNA:ta, josta seuraa syöpää. Hormonihäiritsijä, rintasyöpäriksi kasvaa.
Octylidimethyl PABA – aiheuttaa vaurioita solujen DNA:ssa, aiheuttaen syöpää.
Padimate O – reagoi muiden ainesosien kanssa ja aiheuttaa mutageenisiä yhdisteitä (syöpää aiheuttavia yhdisteitä), ja vaurioittaa solujen DNA:ta.
Cinoxate, octinoxate, methoxycinnamate, octocrylene, octylmethoxycinnamate, ethylhexyl methoxycinnamate – sinnamaatit matkivat estrogeenia ja häiritsevät hormonitoimintaa, rintasyöpäriski kasvaa. Imeytyvät ihon läpi verenkiertoon. Lisäksi ne tappavat koralleja meressä.
retinyl palmitate, retinol, retinoic acid (A-vitamiini) – aiheuttaa iholle syöpäkasvaimia, kun iho altistetaan auringonvalolle. Aiheuttaa iholla myös herkistymistä auringonvalolle sekä lisää vapaiden radikaalien muodostusta ja DNA-vaurioita yhdessä auringon valon kanssa. Aiheuttaa myös sikiöepämuodostumia raskaana oleville naisille. Huom! A-vitamiini ruuassa ei ole vaarallista ellei sitä nauti ylisuuria annoksia.
titanium dioxide ja zinc dioxide – nano-muodossa aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia, mikäli aineen hiukkaskoko on alle 100 nm. Nanopartikkelit imeytyvät ihon läpi aiheuttaen solutuhoja yhdessä UV-säteilyn kanssa. Keuhkokudoksessa niistä on myös haittaa. Älä vedä henkeen hienojakoista suihkutettavaa aurinkosuoja-ainetta. Lisäksi kyseiset aineet lisäävät vapaiden radikaalien toimintaa soluissa. Jos aineen hiukkaskoko on suurempi kuin 100 nm vastaavaa terveysriskiä ei ole. Aurinkosuoja, jossa on näitä dioksidejä, on hyvä jos iholle jää valkoinen kerros kun sitä levittää. Hiukkaset eivät silloin ole liian pieniä. Tosin en usko että kuluttajat ovat tästä riemuissaan…
menthyl anthranilate, Mexoryl SX – vapauttavat vapaita radikaaleja ja vaurioittavat DNA:ta, aiheuttaen syöpää.
Muita vältettäviä diethanolamine (DEA), trietanolamine (TEA), propylene glycol (PG), polyethyleneglycol (PEG), sodium laurul sulfate (SLS), mineral oil, petrolatum, lanolin.
Yhdessä lähteessä avobenzone ja octocrylene mainitaan turvallisiksi, en menisi kuitenkaan luottamaan…
Katselin läpi omat aurinkosuoja-aineeni ja 90% niistä lähti juuri kaatopaikalle (ehkä olisi pitänyt viedä ongelmajätelaitokselle?) ja pullot kierrätykseen energiajätteisiin.
Katso suojakertoimia, SPF
Korkein suojakerroin ei ole välttämättä se turvallisin vaihtoehto. Jos suojakerroin on 100, se ei tarkoita sitä että voisit oleskella auringossa sata kertaa kauemmin kuin ilman suojakerrointa. Käytännössä SPF 100 tarkoittaa suojakerrointa 3.2, SPF 30 tarkoittaa suojakerrointa 2.3 ja SPF 15 suojakerrointa 2. Yhdysvalloissa on jo varoiteltu valmistajia harhaanjohtavasta mainonnasta, FDA olisi valmis kieltämään yli 50 suojakertoimet, koska sellaisia ei oikeasti ole olemassa. Korkea suojakerroin on vain asiakkaiden harhaanjohtamista. Luodaan harhaa että auringossa voisi oleilla kuinka kauan hyvänsä. Totuus on aika karu. Auringossa voi oleilla siis vain 2-3 tuntia suojakertoimen kanssa turvallisesti. Luultavasti. Älä luota suojakertoimiin sokeasti. Seuraa ihoasi ja kyseisen päivän UV-indeksiä.
Katso miltä säteilyltä aurinkosuojasi suojaa
Mainitaanko tuotteessa UVB ja UVA. Markkinoita dominoivat tuotteet, joissa on vain UVB-suoja, koska UVB-säteily liitettiin ihon palamiseen ja UVA-säteily vanhenemiseen ja allergioihin, aikaisemmin uskottiin että UVA-säteily on harmitonta. Nyt tiedetään että myös UVA-säteet polttavat ihoa ja aiheuttavat kasvaimia ja syöpää. On syytä muistaa että UVA-suojan maininta ei vielä tarkoita sitä että tuote on tehokas. Suurimmassa osassa tuotteita se toimii vain osittain. Osassa auringonsuoja-aineista mainitaan myös IR, joka tarkoittaa infrapunasäteilyä eli tuotteen väitetään suojaavan myös lämpösäteilyltä.
Katso viimeistä käyttöpäivää
Aurinkosuoja-aineet vanhenevat nopeasti. Viime kesänä käyttämäsi ei välttämättä ole enää tänä kesänä toimiva. Tarkista viimeinen käyttöpäivä.
Kun sopiva aurinkosuoja-aine löytyi, levitä sitä iholle vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Levitä aurinkosuoja kaikkialle iholla, muista kaula, korvat, nenä, varpaanvälit, jalkapohjat, kämmenet, kalju… Muista levittää aine tasaisesti kaikkialle ja mahdollisimman paksu kerros.
Muista lisätä suoja-ainetta kerran tunnissa jos hikoilet runsaasti tai uit. Muista kuitenkin että suoja-aineen uudelleen levitys ei lisää suoja-aikaa yhtään.
Mikään auringonsuoja-aine ei suojele sinua 100%:sti. Älä usko kaikkia mainoksia.
Muista että luotettavin aurinkosuoja on olla menemättä ollenkaan aurinkoon voimakkaalla paahteella. Toiseksi luotettavimmat ovat hattu, aurinkolasit, väljä vaatetus ja varjossa oleilu. Paras aurinkosuoja lapsille on vaatetus ja päähine sekä aurinkolasit.
Rajoita oleskelua auringossa klo 10 - 16.00 välillä, kun UV-indeksi on korkea. UV-indeksin ollessa matala tai 0, vaaraa ei ole.
Muista että pilvet ja uimavesi eivät suojele sinua. 60-80% auringonsäteistä menee pilvien läpi ja ulottuu noin 50 cm syvyyteen veteen. Auringonsäteet myös heijastuvat vedestä, lumesta ja vaaleasta hiekasta.
UV-indeksi
UV-säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Ilmatieteen laitoksen sivuilta voit seurata millaista UV-säteilyä on tällä hetkellä tarjolla Suomessa ja lähialueilla Ilmatieteen laitos, UV-indeksi . Jos paikkakuntasi sattuu katvealueelle tai muuten vaan olet kiinnostunut seuraamaan UV-säteilyn voimakkuutta, voit hankkia oman henkilökohtaisen UV-säteilymittarin. Ostin Saitek Sun Watch II –laitteen 17 vuotta sitten, sitä ei ole enää myynnissä, mutta vastaavia on netissä The UV-Monitor -nimellä myynnissä mm. South Seas -yrityksessä. Artikkelin lopussa on lista muista UV-säteilymittareista markkinoilla. UV-säteilymittarilla voi mitata säteilyä kaikkialla maailmassa eli missä sitten milloinkin satut kulkemaan. Laitteeseen voi myös ohjelmoida oman ihotyyppinsä ja käytetyn aurinkosuojakertoimen, niin laite ilmoittaa koska on paras poistua auringosta vikkelään. Laite ilmoittaa joka tapauksessa koska auringossa on liian vaarallista (UV-indeksi yli 7, muutamana kesänä on Suomessa piipannut yli tämän lukeman). Yleensä kun UV-säteily on 3 on hyvä siirtyä käyttämään aurinkosuojaa. Lisätietoa UV-indeksistä: UV-indeksi. Ihon palamisen huomaa 16-24 tunnin kuluessa 10-20 minuutin altistuksesta vaarallisen korkealle UV-säteilylle.
Entäs se ihosyöpä?
Ihosyöpä kehittyy hitaasti. Asiat, joita teit 20 vuotta sitten vaikuttavat syövän kehittymiseen nyt. Syöpään vaikuttavat monet muutkin seikat kuin auringon UV-säteily, mm. ilman saasteet, ihon palaminen, sukurasitus eli geenit, tupakointi, alkoholinkäyttö, ravitsemus, ruuan lisäaineet, miten hyvin ihon oma korjausjärjestelmä toimii, lääkkeet, sairaudet, E-pillerit, hormonikorvaushoidot, hormonivalmisteet, kosmeettiset aineet, fotosensibiloivat aineet iholla (terva, piki, eräät kasvit, alkoholi, eteeriset öljyt), otsonikato jne.
Rusketus on ihon tapa suojautua haitalliselta UV-säteilyltä. Suojaavan rusketuksen kehittyminen vie 1-3 viikkoa ihon tummuudesta riippuen. Aloita siis auringonotto varovasti, vain 5-10 minuuttia ensimmäisinä päivinä, lisää auringossaoloaikaa vähitellen. Rusketuksen suojaava vaikutus kestää muutamia kuukausia.
Ihosyöpää esiintyy eniten päässä, kaulassa, kasvoilla, korvanlehdissä, käsissä, käsivarsissa, olkapäillä, selässä, miehillä rinnassa ja selässä ja naisilla säärissä.
Eniten ihosyöpää maailmassa on Australiassa. Ihosyöpä on yleisin syöpä Yhdysvalloissa.
Ihosyövän riskitekijät:
-vaalea iho, punaiset tai vaaleat hiukset
-vaaleat silmät
-iho palaa helposti
-luomet, pisamat ja syntymämerkit
-ulkotyö tai ulkoilmaharrastus
-runsas oleskelu auringossa lapsena
-vakava auringonpolttama
-suvussa ihosyöpää
-jo kerran sairastettu ihosyöpä
-solariumit ja aurinkolamput
-runsas auringonotto
Ihosyövän ennaltaehkäisy
-älä käytä aurinkolamppuja tai solariumeita
-vältä oleskelua auringossa päivän kuumimpaan aikaan, kun UV-indeksi on korkea
-käytä suojaavaa vaatetusta
-pysyttele varjossa
-tarkkaile luomia ja muutoksia ihollasi.
-jos jokin ihoalue muuttuu tai näyttää epätavalliselta kerro siitä lääkärillesi
Entäs D-vitamiini ja auringon syöpää estävä vaikutus?
Auringosta saa D-vitamiinia, joka auttaa ihoa taistelemaan syöpää vastaan. Älä käsitä tätä väärin. Enemmän ei ole parempi tässä asiassa. Saadaksesi tarvittavan määrän D-vitamiinia sinun tarvitsee olla auringossa ilman aurinkosuojaa* vain 15-20 minuuttia joka päivä. Aurinkoisella ilmalla auringosta voi saada D-vitamiinia jopa 10 000 ky (250 μg) 10 minuutissa, jos sinulla on vaalea iho. Pilvisellä ilmalla ihoa on hyvä paljastaa valolle 20-30 minuutiksi saadakseen D-vitamiinin tarpeesi tyydytettyä, sama pätee jos istut varjossa aurinkoisella ilmalla. UV-indeksin ylittäessä kolme on mahdollista saada auringosta 30 minuutissa yli 20 000 ky D-vitamiinia, jos ihosi on hyvin vaalea. Onneksi auringosta saatava D-vitamiini ei kaikki varastoidu, koska keho varastoi vain tarvittavan määrän. Kun ylitetään 20 000 ky:n (500 μg) raja, keho ei enää ota auringosta D-vitamiinia vastaan, vaan ylimäärä poistuu rasva-aineina. Kun iho on saanut tarvittavan päivittäisannoksensa D-vitamiinia, on loppupäiväksi hyvä levittää iholle aurinkosuoja, jos jatkaa auringossa oleilua. Jos ihosi on jo luonnostaan tumma, sinulla voi olla vaikeuksia saada riittävästi D-vitamiinia Suomen korkeudella. Riittävä tarkoittaa 800-1000 ky/päivä auringosta saatavaa D-vitamiinia.
Kesällä saadun rusketuksen katoaminen eli ihon muuttuminen valkoiseksi kertoo milloin D-vitamiini on hävinnyt kehostasi. Jos käyt talvella etelän auringossa et välttämättä tarvitse muuta D-vitamiinia ravinnosta niin paljoa. Aurinko on ihmisen ensisijainen D-vitamiinin lähde ja juuri auringosta saatava D-vitamiini on ihmisen terveydelle erityisen tärkeää. D-vitamiinin lisäksi saat ainakin 5-10 ihmisen terveydelle tärkeää ainesosaa, joita et saa ravinnosta.
*Huom! Suojakerroin 8 (SPF ) estää jo 90% D-vitamiinisynteesistä.
Entäs Suomen talvi?
Talvella aurinkoa ei aina edes näy kaikkialla Suomessa, siksi on tarpeen syödä 3-4 annosta (100g) lohta viikossa. (100g:ssa lohta on 12,5 μg D-vitamiinia.) Se riittää estämään D-vitamiinin puutteen talvella. Jos lohi ei maistu, 100g:ssa silakkaa on 17,1 μg, kantarellissä 12,8 μg D-vitamiinia. Kananmuna mainitaan myös hyvänä D-vitamiinin lähteenä, kuitenkin kanamunassa (50 g) on vain 1 μg D-vitamiinia eli sitä pitäisi syödä 5-15 kpl päivässä saadakseen tarvittavan määrän pelkästään kananmunista. Maitoon ja maitovalmisteisiin on lisätty vuoden 2010 aikana D-vitamiinia, joten 100 g:sta maitotuotetta saa nyt 1 μg D-vitamiinia, entisen 0,5 μg sijaan. Ole tarkkana että et saa liika-annosta, jos käytät paljon maitovalmisteita. D-vitamiinia on lisätty myös moniin juustoihin, juomiin, mehuihin ja karkkeihin.
Multivitamiinit ja D-vitamiinivalmisteet ovat hieman konstikkaita, sillä niistä voi saada liikaa rasvaliukoisia vitamiineja, joihin D-vitamiini kuuluu. Jos syöt rasvaista kalaa tai saat D-vitamiinia muusta ruuasta, älä nauti niiden lisäksi D-vitamiinivalmisteita.
D-vitamiini varastoituu elimistöön. Auringosta ja normaalista ruuasta ei voi yleensä saada liikaa D-vitamiinia. Vakava yliannostus on mahdollista vain jos nauttii D-vitamiinivalmisteita liikaa ja syö liikaa elintarvikkeita, joihin on lisätty D-vitamiinia. Liiallinen määrä on yli 1000 ky (25 μg ) vuorokaudessa. ( 1μg D-vitamiinia vastaa 40 ky)
Normaali-ihminen, joka viettää aikaa ulkona, syö kalaa tai kantarellejä ei tarvitse D-vitamiinivalmisteita yhtään mihinkään. Laitoshoidossa olevat vanhukset, pitkäaikaissairaat ja ihmiset, jotka eivät saa ollenkaan aurinkoa tai eivät syö ollenkaan kalaa ovat ainoat D-vitamiinivalmisteen kohderyhmät. Lisänä vielä Suomeen muuttaneet henkilöt, joiden ihonväri on hyvin tumma luonnostaan. Heille voi tulla D-vitamiinipuutoksia tumman ihonvärin takia.
D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on alle 50-vuotiaille 200 ky (5 μg), 51-70 -vuotiaille 400 ky (10 μg), raskaana oleville 400 ky (10 μg), yli 70-vuotiaille 600 ky (15 μg)
Lisätietoa netistä:
Cosmetic Database - aurinkosuoja-aineiden turvallisuus luokituksia (englanninkielinen) . Luokituksesta: 0 tarkoittaa toimimaton ja 10 toimiva, yleensä aurinkosuojat ovat jotain tältä väliltä.
EWG:n raportti – Yhdysvalloissa Enviromental Working Groupin uusimpia tutkimuksia aurinkosuojista vuodelta 2010 (englanninkielinen)
The Real Essentials. Englanninkielinen sivu auringosta, kalaöljyistä ja D-vitamiinista.
Do sunscreens cause skin cancer? Englanninkielinen sivu aurinkosuoja-aineista ja syövästä.
More bad news about sunscreen safty -nanoparticles Englanninkielinen sivu lisää huonoja uutisia nanopartikkeleista aurinkosuojissa.
UV-säteilymittareita ja muuta suojavarustetta:
Solar Light
UV Hawk
Sun IQ UV-mittarit, aurinkosuojat, lasten aurinkovaatteet
Ambientweather Oregon Scientific UV888A Personal UV Monitor
Jos olet kiinnostunut tekemään auringonsuoja-aineesi itse tässä luettavaa:
Maria Löfstedt ja Pálla Másdóttir: Naturkosmetik - som du kan göra själv, 2004
Auringonotosta yleisesti:
Michael F. Holick, Ph.D., M.D: Schützendes Sonnenlicht - Die heilsamen Kräfte der Sonne, 2005
Jean-Luc Senninger: Les bains d'air et de soleil - guide pratique d'héliothérapie, 2003
Muuta aiheeseen liittyvää:
Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet
Erittäin hyvä ja perusteellinen artikkeli! Heräsin aurinkovoiteiden vaaroihin luettuani Rita Stiens:in Totuus kosmetiikasta-kirjan. Tämä artikkeli vain vahvisti ettei huoli ns."tavis"kosmetiikan raaka-aineista ole turhaa.
VastaaPoistaKiitokset! Tässä hieman lisää kirjoja kosmetiikan vaaroista: Maurice Charlwood, Cheryl Robertson: Cosmetic Watch - lifting the lid off cosmetic ingredients, Stacy Malkan: Not Just a Pretty Face -The Ugly Side of The Beauty Industry, Judi Vance: Beauty to Die For - The Cosmetic Consequence
VastaaPoista