14.5.20

Kasvosuojaimet - uusavuttomille ja tee-se-itse -ihmisille


Jo muinaisina aikoina sairaiden parissa työskentelevät käyttivät suojaimia kasvoillaan. Muinaisessa Roomassa orjat hoitivat sairaita ja heillä oli suojana huntu. Keskiajalta on säilynyt piirroksia ”linnunnokkaisista lääkäreistä”. Todennäköisesti tästä suojavarustuksesta oli hyötyä, sillä tuskin sitä ihan huvikseenkaan käytettiin.  Espanjantaudin riehuessa 1918-1920 otettiin käyttöön harsokankaasta valmistettu 2-kertainen suu-ja nenäsuojus.  Aikakauden tutkimusten mukaan sen kerrottiin estävän 99% influenssa tartunnoista.  Tämän jälkeen kasvosuojaimet sitten jäivätkin pysyvään käyttöön. Kankaan materiaali tiheni harsosta lakanapuuvillaksi. Koska puuvillasuojaimien keittäminen ja silittäminen puhdistus- ja desinfiointitoimina vaati aikaa, siirryttiin käyttämään kertakäyttöisiä paperisia kasvosuojaimia, jotka oli helppo hävittää. Tässä oli kasvosuojainten lyhyt historiikki.



Tekniikan kehittyessä kasvosuojaimia on nykyään olemassa monia tyyppejä. Homma on siirtynyt hifistelyksi.

Suojainlajit

Pölysuojaimet
Luokittelu:
FFP1 –luokka : pölysuojaus siivouksen yhteydessä, öljy- ja vesisumu (ei teollisuuskäyttöön), suojauskerroin 4.
FFP2 –luokka: pöly, kiinteät ja nestemäiset hiukkaset, katu- ja siitepöly, öljy- ja vesisumu, suojauskerroin 10. Saatavilla venttiilillä tai ilman.
FFP3-luokka: sama kuin ed. ja lisäksi homepöly, myrkylliset ja syöpävaaralliset hiukkaset sekä bakteerit ja virukset, suojauskerroin 50. Saatavilla venttiilillä tai ilman.

Nämä suojaimet eivät ole pestävissä, siispä ovat kertakäyttöisiä. Suojauskerroin kertoo kuinka monta kertaa ilma on puhtaampaa suojaimen sisäpuolella.

Hengityssuojaimet
Luokittelu:
FFP2/ N95 – luokat: suodattavat 94% ilman epäpuhtauksista ja antavat suojan viruksia ja bakteereja vastaan
FFP3/N100 – luokat: suojaustaso on korkein mahdollinen ja valmistajat ilmoittavat sen suojaavan myös koronavirusta vastaan.

Nämä suojaimet eivät ole pestävissä, siispä ovat kertakäyttöisiä


Toimenpidemaskit
Tähän ryhmään kuuluu, kasvosuojat, leikkausmaskit, yleismaskit ja IIR-tason (EN-14683)  roiskesuojamaskit eli periaatteessa paperiset suojaimet, joissa on 2-4 kerrosta. Näiden tarkoitus on hallita infektioita paremmin ja estää ristikontaminaatio.

Nämä suojaimet eivät ole pestävissä, siispä ovat kertakäyttöisiä

Kansanmaskit
Tähän ryhmään kuuluu paperiset suojaimet, joissa on 2-3 kerrosta. Samoin kuin toimepidemaskien näiden tarkoitus on hallitan infektioita paremmin ja estää riskikontaminaatio. Nämä eivät siis ole hengitys- tai pölysuojaimia.

Nämä suojaimet eivät ole pestävissä, siispä ovat kertakäyttöisiä.

Suojavisiiri
Pleksin materiaali on kirkasta PET-kalvoa (muovia) ja se peittää leuan, suun, nenän ja silmät. Sen tarkoituksena on estää edestäpäin tulevien roiskeiden päästy käyttäjän kasvoille, suoja 80%.  Suojavisiirin kanssa voi käyttää silmälaseja ja muita suu-nenäsuojaimia.

Tämän suojaimen voi pestä ja desinfioida pinta-desinfioimisaineella.


Suojanaamarit
1) suodattavia puolinaamareita, jotka suojaavat pölyltä ja hiukkasilta peittäen nenän, suun ja leuan.
2) puoli- ja kokonaamareita, jotka suojaavat, huikkasilta, kaasuilta ja höyryltä peittäen nenän, suun ja leuan, kokonaamarin peittäessä koko kasvot.
3) moottoroituja hengityssuojaimia, jotka suojaavat kaasuilta, höyryltä, hajuilta. Niihin on saatavissa erilaisia suodattimia. Puhallinyksikkö on kiinnitetty käyttäjän selkäpuolelle, se imee ja suodattaa ilman ja puhdistettu ilma kulkee letkua pitkin suojaimen päänpäällä olevaan osaan.
4) paineilmasyöttöisiä hengityssuojaimia, jotka suojaavat vaarallisilta epäpuhtauksilta ja hajuttomilta kaasuilta. Ilmanvirtaus on säädettävissä.

Näitä suojaimia käytetään teollisuudessa.

Kangasmaskit
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä. Näillä on taistelu espanjantautia, ryssänkuumetta, koleraa, ruttoa ja aasialaista influenssaa vastaan. Näitä ovat esiäitini käyttäneet hoitaessaan sairaita ja hengissä ovat selvinneet, kun minäkin olen olemassa.


Keskityn tässä vain puuvillakangasmaskeihin, koska yleisin käytetyin materiaali on puuvilla, sillä se kestää korkeita lämpötiloja 60° C ja 90° C. Puuvillakankaat voidaan erottaa pitkäkuituiseen ja lyhytkuituiseen puuvillaan.  Pitkäkuituisen puuvillan alalajeja ovat kampapuuvilla ja egyptiläinen puuvilla tai PIMA -puuvilla (Yhdysvalloista), lyhytkuituista puuvillaa on karstapuuvilla. Pitkäkuituinen puuvilla on kestävämpää, siispä paras valinta kangassuojaimiin. Silloin muinoin kun lääkärit ja hoitajat käyttivät kangasmaskeja ne valmistettiin PIMA -puuvillasta.

Lyhenteet puuvillalaatujen perässä:
ELS = extra long staple, 100%:sta pitkäkuituista egyptiläistä puuvillaa
LS = long staple, pitkäkuituista puuvillaa, johon on egyptiläisen puuvillan lisäksi sekoitettu muuta puuvillaa
TC = thread count eli lankatieheys tarkoittaa kudottujen lankojen määrää pysty- ja vaakasuunnassa neliötuumalla. Korkealaatuisessa puuvillakankaassa on vähintään 200TC, mitä korkeampi lukema sen tiheämpi kangas ja korkeampi laatu. Erittäin korkealaatuinen on 700TC.

Miten paljon kangasmaskiin haluaa suojaustehoa, riippuu siis kankaan kuitujen pituudesta, lankatiheydestä ja siitä kuinka monta kangaskerrosta maskiin ommellaan.

VTT on tehnyt testin kangasmaskien suojaavuudesta. Lisäsin taulukkoon lankatiheydet, jotta maskien valmistajat ymmärtäisivät, mikä vaikutus sillä on suojaavuuteen. Mikrokuitua ei mitata lankatiehydellä (TC), vaan deniereinä (den). Yksi silkkilanka vastaa 1 denieriä. Mikrokuidun denierit liikkuvat alle 0.7 den. Mikrokuitu valmistetaan polyesteristä, polyamidista, polypropyleenistä tai niiden sekoituksista. Mikrokuitu voidaan valmistaa joko vettä hylkiväksi tai vettä imeväksi. Oletan että VTT:n testissä käytetiin 2 -kertaista kangasta kaikissa testauskohteissa.





Suojaustehoa voi parantaa antibakteerisella kankaalla eli kankaalla, joka on käsitelty antibakteerisesti. Näiden kankaiden kysyntä on lisääntynyt niin paljon että niitä ei juurikaan ole saatavilla enää ja toimitusajat ovat pitkiä. Saksalainen www.kankaita.com  lähetti minulle tarjouksen kuukausi sitten, todennäköisesti ovat sieltäkin jo loppuneet.

Versioita kangasmaskeista on yhtä paljon kuin on tekijöitäkin:
  1.  helpoin tehdä on 2-kertainen kangasmaski kuminauhalenkeillä tai solmimisnauhoilla.
  2.   3-kertainen kangasmaski voi sisältää 2 puuvillakerrosta ja pehmeän joustopuuvillaisen sisäkerroksen, jos kasvojen iho on herkkä.
  3.  4-kertainen kangasmaski voi sisältää, ulomman puuvillakerroksen, silkkikerroksen sisällä, puuvillakerroksen ja joustopuuvillaisen kerroksen kasvoja vasten.

On syytä muistaa että mitä enemmän kangaskerroksia sen kovempi ilmanvastus ja hengittäminen on vaikeampaa. Tosin enemmän kerroksia on myös suojaavampaa.

Kangasmaskien tekoon löytyy netissä satoja youtube -videoita, joten en ala vääntämään asiaa rautalangasta täällä. Samoin löytyy ompeluohjeita.

Itse tein omat maskini ihan ilman ohjeita ja hyvin pärjäsin niillä Espanjan koronahelvetissä. Altistuin varmaan kymmenille tuhansille viruksen kantajille. Oireita ei tullut, mutta opin suojautumaan. Tosin ei minua kukaan Suomessa mitenkään testannut, sanottiin vaan lentokoneessa että julkisilla kotiin. Mitä neuvoa EN noudattanut, menin autolla kotiin ja suoraan 4 viikon karanteeniin. Nyt kaduttaa että en ollut 6 viikkoa, kun olen myöhemmin saanut tietää että virus on harvinaisen sitkeä. Sitten olenkin viettänyt Suomessa aikaa tukka pystyssä THL:n ohjeistuksen suhteen.

Henkilökohtainen mielipiteeni on että kasvosuojaimen käyttö on erittäin suositeltavaa. Finnair vaatii matkustajiltaan kasvomaskin käyttöä, myös kankaiset käyvät. Monissa maissa kasvomaskin käyttö julkisilla paikoilla on pakollista. Ota selvää matkustusmaasi suosituksista.

Koska kaikki eivät ole tee-se-itse -ihmisiä ja kaikille uusavuttomille ompelukoneen käyttöä ei turvallisuussyistä voi suositella, kangasmaskeja on myytävänä ainakin näissä paikoissa Suomessa:


www.finlayson.fi (tein koetilauksen, tuli kolmessa  viikossa, kuva yllä, muitakin kuoseja on, jos viidakko ei miellytä)

Ulkomailla:

Kankaisia että muita kasvosuojaimia:
www.e-ville.com (tein koetilauksen tuli 3-6 viikossa, toinen osa tuli 6 viikon päästä)
www.wish.com (tilauksen tulo kestää todella kauan ja laatu antaa joskus toivomisen (wish) varaa)

Varaudu viikkojen odotteluun. Muitakin ostopaikkoja on.
Tulin Suomeen sen verran myöhään että en tiennyt täällä olevista maskijupakoista, siis terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa oli puutetta maskeista. Tosin se ei ole mitään uutta, kun Suomesta lähtiessäni terveydenhuollon tukuissa ei ollut maskeja saatavilla ja jouduin sitten tekemään niitä Espanjassa itse. Yleensä Suomessa on ollut huonot varastot jo ennen koronaa.

Tavalliset kansalaiset onneksi hamstrasivat apteekkien maskit, joten pulaa tavallisilla ihmisillä ei ollut.
Väärää tietoa tuntuu muutenkin olevan paljon liikkeellä, joten käytä aina omaa harkintakykyäsi. On aina parempi suojautua kun katua myöhemmin.
Kansanmaskeja saa hyvinvarustelluista päivittäistavarakaupoista ja tavarataloista. Hinta n. 1 euro/ kpl. Niitä voi myös tilata kauppojen nettikaupoista. Suomessa on tällä hetkellä kolme tehdasta, jotka valmistavat näitä.
Kuinka monta kasvosuojainta tarvitsen?
Tämä riippuu ihan siitä oletko kotona ja millainen työpaikkasi on. Millaisen kasvosuojaimen tarvitset riippuu alueesi tilanteesta, kuinka paljon siellä on tartuntoja ja kuinka vakava tauti alueella on. Jos tautia on vähän riski altistua on pieni, jos taas paljon riskikin kasvaa.
  • Jos olet kotona, niin tarvitset yhden maskin asiointia varten. Tämä voi olla kankainen tai kertakäyttöinen. Kertakäyttöisiä käyttäessäsi tarvitse uuden jokaista asiointikertaasi varten. Kankainen voi olla parempi valinta.

  • Jos olet töissä työpaikalla, jossa ei ole juurikaan muita ihmisiä, tarvitse maskia vain jos teet työmatkaa julkisilla kulkuneuvoilla eli 2 kpl, yksi töihin tullessa ja yksi töistä lähtiessä. Kankainen voi tässäkin toimia hyvin. Kertakäyttöinenkin käy.

  • Jos olet töissä asiakaspalvelussa, jossa kohtaa paljon ihmisiä päivittäin tarvitset muutaman tunnin välein uuden maskin eli jos työpäivä on 8 tuntia. Vähintään 8 maskia. Jos kuljet julkisilla + 2 kpl. Kertakäyttöinen voi tässä olla helpoin valinta. Kannattaa ostaa isompi 50 kpl pakkaus. Siitä riittää noin viikoksi. Tosin kangasmaskit on helppo laittaa työpäivän jälkeen koneeseen, ripustaa kuivumaan ja lähteä taas aamulla puhtailla maskeilla töihin. 

  • Jos olet töissä sairaalassa, muussa hoitotyössä tai työssäsi joudut tekemisiin tartuntojen kanssa noudatat työpaikkasi ohjeistusta.

Mikä tässä on vaikeaa?


Kasvosuojaimen käyttö

 
  •       Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä ennen kuin laitat maskin kasvoillesi.
  •       Älä koskettele maskia turhaan ja älä poista sitä kasvoilta puhumisen ajaksi.
  •       Kun paperinen tai kankainen maski on ollut kasvoilla 1-2 tuntia sen ”turvaraja” on ylittymässä.
  •       Poista maski kasvoilta tarttumalla nauhoihin tai korvantauskuminauhoihin.
  •       Laita paperinen maski kontaminaatioastiaan ja kankainen maski pesukoneeseen ja pese 90° C vähintään 15 min.
  •       Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä.

Helppoa on kuin heinäteko vai mitä?

Suosittelen kasvosuojainten käyttöä kun liikut yleisillä paikoilla, yleisissä kulkuneuvoissa, kaupoissa, kouluissa ja hoitolaitoksissa. Jos joku katsoo sinua pahasti, muista että hän on vain kateellinen hienosta kasvosuojaimestasi.  Se, että sinä käytät kasvosuojainta, on yksi tekijä lisää siihen että tauti ei leviä. Suojele itseäsi ja muita. VTT:n mukaan kasvomaskin käyttö vähentää tartuttavuutta 50%. Aalto Yliopistossa tutkittiin viruksen leviämistä ja sieltäkin suositeltiin kasvomaskien käyttöä.

Jos olet sairaana, älä mene töihin edes maskin kanssa. Sairasta ensin ja tule töihin vasta terveenä.

Muista että kasvosuojain on vain yksi osa suojautumistoimia. Etäisyys, käsienpesu ja oma harkinta riskin vaarallisuudesta ovat edelleen tarpeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti