5.2.10

Lanttu - mitä ruokaa siitä saa?

Lanttu (Brassica napus var. napobrassica, Brassica napus subsp. napus)

Kuuluu kaalin ja nauriin kanssa samaan sukuun ja ristikukkaisten (Brassicaceae) heimoon. Lantun arvellaan olevan nauriin ja kaalin risteytymä. Lanttu on kaksivuotinen, mutta sitä viljellään yleensä yksivuotisena juurimukuloiden vuoksi.

Lanttu sopii hyvin pohjoisiin oloihin, koska kestää hallaa, kasvukausi on pitkä ja se kasvaa täällä maukkaaksi ja meheväksi. Arvellaan että lanttu on peräisin Ruotsista (Gotlanti), Suomesta (Häme) tai Venäjältä (Inkerinmaa). Lanttua on viljelty keskiajalta lähtien Pohjoismaissa, Venäjällä ja Saksassa. Sittemmin myös Skotlannissa ja Kanadassa. Lantun viljelyä ei harrasteta Tanskan leveysasteiden alapuolella koska lantuista tulee puisevia ja tikkuisia etelässä.

Lantulla on Suomessa useita nimiä kuten räätikkä, räätikäs, sinikka, juurikas ja juuriska.

Lanttu on ruotsiksi kålrot tai rotbagge, englanniksi swede tai rutabaga (vanha murrenimitys), saksaksi kohlrübe, ranskaksi chou-navet, espanjaksi nabo, portugaliksi rutabaga, italiaksi rapa, viroksi kaalik/as, tanskaksi kålroe tai underjordisk kålrabi, norjaksi kålrot, puolaksi brukiew, turkiksi kolza, kroaatiksi repa, hollanniksi koolraap.

Lanttu on juureksista ravinnepitoisin (144 kJ (35 kcal) /100g). Joten siitä saa pienellä rahalla täyttävää ruokaa. Lantussa on paljon C-vitamiinia 25 mg/100g, karoteenia, kalsiumia, fosforia. Lantussa on 82% hiilihydraatteja (,joista sokereita 7-8%), 13% proteiineja ja 5% rasvaa.
Lanttu maistuu makealta ja raikkaalta. Raikas maku tulee sinappiöljystä, jota lanttu myös sisältää. Yleensä pienet lantut maistuvat makeammilta kuin isot. Omat itsekasvatetut luomulantut maistuvat kaikkein parhailta suoraan maasta nostettuina.

Lantun viljelystä kotipuutarhureille
Lantulle sopii vaatimattomampikin maa (pH 6,5- 7), koska voimakkaasti nitraateilla lannoitetusta maasta lanttu kerää itseensä nitraatteja. Parhaat lantut kasvavat savensekaisilla multamailla tai suomaassa, aurinkoisella ja avoimella kasvupaikalla. Lanttua voi viljellä koko Suomessa, mutta parhaat sadot tulevat 63° leveyspiirin eteläpuolella. Lanttua viljellään yksivuotisena ja se sopii erinomaisesti myös kiertoviljelyyn, koska ei siedä samaa kasvupaikkaa perättäisinä vuosina. 4- tai 5-vuotinen kierto on hyvä, jolloin toisena vuonna viljellään lanttua.
Lanttu voidaan kylvää suoraan avomaalle touko-kesäkuussa yöhallojen mentyä tai kasvattaa taimiksi ja istuttaa taimet juhannuksen jälkeen. Taimet voi kasvattaa itse lavassa, ikkunalaudalla, kasvihuoneessa tai ostaa valmiiksi kasvatettuina. Lantunsiemenet säilyvät itämiskykyisinä 4-5 vuotta. Lantunsiemenet itävät +5°C, mutta ihannelämpötila on +15-20° C. Itämisika on 5-8 vrk. Taimien kasvuaika on 3-5 viikkoa. Ennen istutusta pottitaimet uitetaan juurenkaulaa myöten savi-lehmänlanta-vellissä.

Lanttu viihtyy hyvin sipulien ja punajuuren lähellä, mutta ei pidä tomaatista.

Lantun taimiväli on 15-20 cm ja riviväli 45-60 cm. Jos maa on kostea lantut kylvetään puolen sentin syvyyteen, muuten 1,5 - 2,5 cm syvyyteen. Lantuntaimet harvennetaan kun ne ovan 1-2 cm pitkiä. Lantun kasvuaika avomaalla on noin 85-100 vrk.

Lantun lannoitus tuhkalla (10-30 kg/a) tai hyvin kompostoidulla lannalla aloitetaan kun lantut ovat noin kananmunan kokoisia. Lanttu ei siedä vahvaa kompostia, eikä muutenkaan vahvaa lannoitusta. Lantun lannoitustarpeen näkee lehdistä, jos ne ovat kauniin vihreät lannoitusta ei tarvita lisää. Vältä typpilannoitteita, ne kasvattavat vain lehtiä ja juuri jää heikoksi, lisäksi lanttuun muodostuu nitraattia. Lantun syyslannoitteeksi sopii tarvittaesa levä ja meriheinä.

Lanttua ei saa kattaa ja alalehdet on hyvä poistaa, tuhohyönteisten takia. Rivivälit on syytä harata usein, varsinkin poutakausina ja sateen jälkeen. Tästä huolimatta lanttu kiinnostaa kirppoja, rapsikuoriaisia ja kaalikärpäsiä sekä monia muita tuholaisia. Harson käyttö kylvöstä tai taimistutuksesta lähtien saattaa auttaa. Samoin kiertoviljely. Älä multaa lanttuja!

Kasvitaudeista möhöjuuri (ent. kaalirevennäinen) suosii lanttua. Erityisesti kosteina kesinä ja jos lantun kalkitus unohtuu ja maaperästä tulee liian hapanta. Liian aikainen lantun kastelu voi myös kehittää möhöjuuren. Möhöjuurisieni kasvattaa lanttuun kyhmyjä ja estää kasvin vedensaannin. Jos lanttuun iski möhöjuuri, lanttua ei ole hyvä kasvattaa kyseisellä paikalla seuraavaan 5-8 vuoteen, eikä muitakaan brassica-suvun lajeja. Muita kasveja, joita möhöjuuri ei vaivaa voi palstalla kyllä kasvattaa. Möhöjuurta voi torjuta kasvattamalla lantuntaimet hyvin kalkitussa mullassa ja laittamalla istutuskuoppaan tuhkaa.

Lanttua vioittaa myös ruskotauti, joka tekee lantun mallosta täysin tai laikuittain vaaleanruskean ja kitkerämakuisen. Ruskotauti johtuu boorin puutteesta. Muista boorilannoitus. Tuhkalannoitus tai levälannoitus auttaa boorinpuutteeseen. Boorilannoitteen voi tehdä myös itse ostamalla 10 g booraksia apteekista ja sekoittamalla sen veteen. Annos riittää 10 neliömetrille. Joskus boorin puute voi johtua liiasta kalkitsemisesta, varo ettei maaperän pH nouse yli 7,5.
Vaikka lanttu onkin kaksivuotinen kasvi, se saattaa kukkia myös ensimmäisenä kesänä, syynä tähän voi olla kylmä alkukesä.

Lantun halkeiluun voi olla syynä liian runsas lannoitus, liian harvat taimivälit, liian lämmin ilma syksyllä (yli +25°C) tai liian nopea kasvu.

Sadonkorjuu aloitetaan kuitenkin yleensä kun lantut ovat noin 8 cm läpimittaisia. Viimeistään kun ensimmäiset yöpakkaset tulevat tai ennen kovia syyssateita. Lantut on hyvä korjata aurinkoisella ilmalla. Lantuista listitään naatit ja sivujuuret pois. Naatti katkaistaa jättäen hiukan tynkää (1-2 cm), juureen ei saa koskea. (Muistan vieläkin sen tukkapöllyn kun katkoin 5-vuotiaana naatit liian läheltä juurta.) Käsittele juurikasveja aina varovasti ja varo kolhiintumista.

Lanttu säilyy parhaiten kellarissa laatikossa turpeessa, mutta voidaan säilyttää laatikoissa sellaisenaankin. Lanttu kestää myös pientä pakkasta. Säilytyspaikan on hyvä olla viileä ja pimeä. Ihannelämpötila on 0°C ja ilmankosteus 95-97%, silloin lanttu säilyy 6-7 kk. Jos lanttuvarasto on liian lämmin lantut nahistuvat. Yleensä lanttu säilyy hyvin koko talven ja säilyttää myös suuren C-vitamiinimääränsä kevääseen asti.
Lanttua voidaan varastoida myös aumoissa ja routimattomassa maakummussa.
Lantun voi myös pakastaa, ennen pakastusta lantun voi kevyesti kiehauttaa tai höyryttää, niin maku pysyy parempana.

Lantun siemenkasvatus. Jos haluat lantustasi siemeniä, tee muutamasta lantusta istukas, katkaisemalla naatit noin 10 cm korkeudelta. Säilytä istukas kevääseen asti kellarissa ja ota keväällä valoon paperilla vuorattuun pahvilaatikkoon. Siirrä alkukesästä ulos avomaalle. Syksyllä pitäisi kukkimisen jälkeen kehittää siemeniä. Seuraavana keväänä voitkin kylvää lantut omista siemenistä.

Lantun terveysvaikutukset
-suojaa rintasyövältä ja muilta syöviltä
-edistää ruuansulatusta
-sopii iho-ongelmaiselle

Nykykäsitysen mukaan lanttua ei pitäisi antaa alle 1-vuotiaille lapsille, jollei ole varma siitä että juuri kyseisessä lantussa ei ole nitraatteja. Itse kasvoin luomutilalla ja söin lanttumuussia ensimmäisten ruokien joukossa sekä järsin lanttua kun kasvatin maitohampaita.
Jos sinulla on pitkäaikainen kilpirauhaslääkehoito syö lanttua vain kohtuudella.

Lantun valmistus ruuaksi
Lanttu kuoritaan ja ruskehtavat tai pilaantuneet osat poistetaan. Jos paloileltu lanttu keitetään vedessä kypsymiseen menee 15-30 min. Höyrytettäessä 30-45 min.

Lanttu sopii lihakeittoon ja muihin keittoihin, lanttulaatikkoon, muiden juuresten seuraksi juureslaatikoihin, salaatteihin, raasteeksi, paistoksiin, uunilantuiksi folioon, hiilloslantuiksi, arinalantuiksi, pataruokiin, muhennoksiin, ruskistettuna pannulla, kukkoihin, kasvispihveiksi, lanttupihveiksi, uuniruokiin jne..

Lantturuokaohjeita:

Hapanlantut
3 kg lanttuja
½ kg ruisjauhoja
1½ rkl suolaa
Kuori lantut ja jauha ne hienoksi tai raasta. Laita vuoroin lanttuseosta, suolaa ja ruisjauhoja puuastiaan tai lasipurkkiin. Painele seos tiiviisti pulikalla. Laita kansi päälle ja jätä hapantumaan huoneenlämpään 4-8 vuorokaudeksi. Kun seos alkaa maistua happamalta, siirrä se jääkaappisäilytykseen. Hapanlanttuja voi käyttää pataruuissa lihan kera.

Käärepaisti
keitettyjä kaalinlehtiä
lanttusurvosta
muskottia
munaa
kermaa
voisulaa
kaalinlehtihaketta
korppujauhoja tai murennettua leipää
Keitä iso kaali, jotta saat kaalinlehtiä. Keitä lanttu ja survo muusiksi. Lisää lanttusurvokseen hieman muskottipippuria, 1-2 kananmunaa, kermaa, voisulaa, kaalinlehtihaketta ja korppujauhoja tai murennettua leipää sen verran että taikinasta tulee kiinteää. Voit lisätä myös sipulisilppua jos haluat.
Jaa taikinasta annokset (noin 1-2 rkl) kaalinlehdille ja rullaa kääryleiksi kaalikääryleiden tapaan. Paista uunissa 175°C:ssa 45 min.

Lanttuhauta I
2 l lanttuja
Kuumenna litteitä kiviä ja kaiva maahan kuoppa, reunusta kuoppa kuumilla kivillä ja laita lantut kuoppaan. Toisen version mukaan kuopassa voi ensin pitää nuotiota ja laittaa lantut sitten kuoppaan. Peitä lantut kuumilla kivillä. Peitä kivet lantun naateilla tai sammailla ja lopuksi vielä mullalla. Lantut ovat kypsiä seuraavana päivänä tai kun mullan päälle alkaa nousta vesikuplia.

Lanttuhauta II
1 kg lanttuja
2 rkl voita
2 dl vettä tai kasvilientä tai lihalientä
½ tl suolaa
1-2 rkl siirappia tai hunajaa
Kuori ja kuutioi lantut. Ruskista voissa. Lisää vesi ja hauduta kypsäksi kannen alla. Lisää loppuvaiheessa suola ja siirappi.
Voit maustaa kuutio inkiväärillä, salvialla, rakuunalla ja/tai persiljalla.

Lanttuhauvikkaat tai Lanttupaistikkaat
2 l lanttuja
Pese lantut ja laita uunin arinalle leipien paiston jälkeen tai takkaan tuhkan sisään. Lantut ovat kypsiä kun pinta on kurttuinen ja ruskealäikikäs. Muutaman tunnin päästä.
Voidaan syödä sellaisenaa tai uunipaistin kanssa.

Lanttuhuttu tai Lanttuhillo
1 l lanttusurvosta
1 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 dl kermaa
2 tl suolaa
2 tl sokeria
Kuori ja keitä lantut pehmeiksi. Survo ne soseeksi. Lisää muut ainekset ja sekoita. Kaada huttu ruukkuun tai savipataan ja hauduta leivinuunissa jälkilämmössä tai paista 150° C:ssa 2 tuntia.

Lanttu-juustolaatikko
2 kg lanttuja
5 dl kermaa
200 g tuorejuustoa tai kotitekoista juustoa
1 tl mustapippuria
Kuori ja lohko lantut. Keitä kypsäksi suolavedessä (1 tl suolaa). Siivilöi keitinleimi pois. Sekoita juusto ja kerma ja pippuri. Laita lanttuviipaleet uunivuokaan ja kaada juusto-kermaseos päälle. Kypsennä uunissa 175°C:ssa tunti. Osan lantuista voi korvata myös perunalla.

Lanttukeitto
1 kg lantuja
1 sipuli
2 rkl voita
5 dl vettä
8 dl maitoa
2 rkl ohrajauhoja
½ tl suolaa
Kuori ja kuutioi lanttu. Hienonna sipuli. Kuullota lanttukuutiot ja sipuli voissa. Lisää vesi ja keitä lantut pehmeiski. Lisää maito ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Sekoita ohrajauhot keittoon ja keitä 15 min. Mausta keitto suolalla.

Lanttukukko tai Lanttupiirakka
Kuori:
3 dl vettä
1 tl suolaa
6 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita
sydän:
2-3 lanttua
250 g sianlihaviipaleita
2 tl suolaa
Tee ruistaikina. Leikkaa lantut ohuiksi viipaleiksi, samoin sianliha. Tee taikinasta 1-2 cm paksuinen soikea kuori, keskeltä hieman paksumpi. Laita kuoren keskelle lanttuviipaleita ja sitten sianlihaviipaleita 3-4 cm paksuudelta. Käännä sivut täytteen päälle ja ummista kukko. Haudutetaan kypsäksi leivinuunissa tai paistetaan uunissa 200°C:ssa kunnes saa väriä, kääritään sitten dolioon ja haudutettan kypsäksi 150°C:ssa 3 tuntia. Folion poistamisen jälkeen voidellan ja peitetään voipaperilla ja lämpimillä peitteillä että pysyy lämpöisenä.
Sianlihaviipaleet voi jättää poiskin tai käyttää niiden asemasta 5 dl rikottuja ohrasuurimoita. Sianlihan lisäksi voi käyttää naudanlihaa, puolet ja puolet.

Lanttulaatikko eli Lanttuloora
1 kg lanttuja
vettä
1 dl korppujauhoja
½ dl siirappia tai hunajaa
1-2 munaa
1 dl kermaa tai hapankermaa
suolaa
valkopippuria
Kuori ja viipaloi lanttu. Keitä kypsäksi vedessä. Siivilöi keitinvesi talteen. Survo tai soseuta lantut. Lissä keitinvettä niin että saat vähän juoksevan seoksen. Lissä joukkoon muut ainekset. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä uunissa 175°C:ssa 1½ tuntia. Lanttulaatikon voi myös hauduttaa, jolloin uunin lämpö on 50-80°C:ta ja kypsymisaika 8-16 tuntia.
Lanttulaatikon voi mausta myös inkiväärillä, muskottipähkinällä, maustepippurilla, kardemummalla, mantelijauheella, hasselpähkinäjauheella, cashewpähkinäjauheella ja/tai kanelilla.
Lanttulaatikkoon voi laittaa myös perunaa, palsternakkaa, selleriä, punajuurta, nauriita, porkkanaa tai bataattia. Myös tuorejuusto voi käyttää. Jos käytät perunaa tai porkkanaa tai bataattia voi maustaa laatikon myös persiljalla, ruohosipulilla, timjamilla, oreganilla, kirvelillä tai rakuunalla.
Lantusta voi tehdä laatikon myös tomaattien ja sipulin kera. Mausteeksi lipstikkaa tai rakuunaa. Myös oregano sopii.
Jos teet lanttulaatikosta kiinteämmän, sitä voi syödä kylmänä terriinin tapaan.

Lanttulaatikko mikrossa
300 g lanttua
½ sipuli
½ dl korppujauhoja
½ dl kermaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl maustepippuria
1/4 tl muskottia
1 rkl voita
Kuori ja pilko lanttu ja sipuli, kypsennä mikrossa täysteholla 7 min. Laita korppujauhot kermaan turpoamaan. Seoseuta kypsät kasvikset. Lisää soseeseen muut ainekset ja kaada seos vuokaa, ripottele pinnalle korppujauho ja voinokareita.
Kypsennä lanttulatikko 600W teholla 5 min.

Lanttulohkot
2 l lohkottuja lanttuja
1 l vettä
2 dl ruisjauhoja tai ohrajauhoja
1 tl suolaa
Sekoita ainekset keskenään ja kypsytä 250° C:ssa uunissa ruskeiksi tunnin ajan. Tästä ruuasta voi tehdä myös imelletyn version antamalla ainesten imeltyä huoneenlämmössä tai lämpimässä paikassa 6 tuntia ennen paistamista.
Voit korvata jauhot kokonaisilla ohrasuurimoilla.

Lanttupallerot
500g lanttua
100g leivänmuruja
1-2 munaa
1 rkl tuorejuustoa
suolaa
kasvisöljyä
Kuori ja kuutioi lanttu. Keitä kypsäksi. Soseuta. Lisää muut ainekset ja muotoile taikinasta palleroita tai pyöryköitä. Pyörittele pallerot korppujauhoissa ja kypsennä pannulla kasvisöljyssä kullanruskeiksi. Syödään sienien tai liharuuan kera.

Lanttupata
½ kg lanttuja
2 dl vettä
suolaa mustapippuria
250 g pakasteherneitä
1 dl kermaa
persiljaa
Kuori ja kuutioi lantut ja keitä kypsäksi vedessä. Lisää herneet ja mausteet ja kypsennä kunnes herneet ovat sulaneet. Lisää kerma ja silppua pinnalle persiljaa.
Ruuan voi maustaa myös kyntelillä, salvialla, rakuunalla tai meiramilla.
Jos ruuasta haluaa lihansyöjäversion pataan voi lisätä 100 g pekonia tai sianlihaa sekä korvata kerman lihaliemellä.
Jos ruuasta haluaa lastenversion jättää mustapippurin, pakasteherneet ja persiljan pois sekä lisää 6 omenaa kuorittuna ja lohkottuna sekä hieman fariinisokekeria tai siirappia.

Lanttupihvit
1 lanttu
sipuli
1 rkl öljyä
½ dl kermaa
2 munaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
1 tl suolaa
1 tl inkivääriä
5 rkl jauhoja
Kuori lanttu ja raasta se tai viipaloi. Höyrytä raaste tai viipaleet kypsiksi. Soseuta viipaleet. Sekoita muut ainekset joukkoon. Leivo taikinasta pihvejä ja paista ohukaispannulla.
Voit maustaa pihvit myös muskotilla tai yrttimausteilla. Myös porkkana tai perunaraastetta voi käyttää lantun lisänä.

Lantturaaste
1 lanttu
1 rkl sokeria
1 tl sitruunamehu
Kuori ja huuhtele lanttu ja raasta raastinraudalla. Raasteen voi syödä sellaisenaan tai maustaa sitruunamehulla ja sokerilla. Monet marjamehut ja raparperimehu käyvät mausteeksi myös.
Lantusta voi tehdä sekaraastetta raastamalla joukkoon omenaa, päärynää, kesäkurpitsaa, kaalia, punajuurta tai porkkanaa. Lantturaasteen voi maustaa raejuustolla, rusinoilla, kiivinpaloilla, ananaspaloilla, meloninpaloilla, appelsiinilla tai marjoilla.
Lantturaasteen voi maustaa myös sinapilla, paprikajauheella ja/tai kuminalla. Sitruunamelissan ja mintunlehdet käyvät myös tai herneenversot.

Lanttuspirana eli Lanttukiisseli
1 lanttu
½ l ruistaikinaa
1 l vettä
1 tl suolaa
Kuori ja lohko lanttu ja keitä kypsäksi. Survo lantu soseeksi. Lisää joukkoon keitinvesi ja ruistaikina. Keitä seosta noin tunti. Mausta suolalla. Syö maidon ja sokerin kera lämpimänä.

Lanttuvanukas
1½ dl riisiä
4 dl maitoa
5 dl vettä
1 rkl voita
500 g lanttuja
1 dl mantelirouhetta
1 rkl siirappia
suolaa
korppujauhoja
Keitä ensin riisi vedessä ja lisää sitten maito. Keitä lantut kypsäksi ja soseuta ne. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää korppujauhoja sen mukaan miten löysää seos on. Kaada seos voideltuun vuokaan ja paista 200°C:ssa tunti.

Lohkovelli eli Lanttuvelli
1 l vettä
2 naurista
1 lanttu
6 perunaa tai omenaa
3 dl maitoa
2 rkl ohrajauhoja, ruisjauhoja tai vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Kuori juurekset. Keitä pehmeiksi. Lisää suurukseksi ohrajauhot ja maito ja mausta suolalla.

Lanttuvipeli eli Lanttukuuperos
½ kg lanttuja
2 tl suolaa
150 g sianlihaa
Kuori lanttu ja leikkaa lastuiksi. Sekoita lastut ja suola ja laita voideltuun uunivuokaan. Peitä lastut sianlihaviipaleilla. Hauduta 175°C:ssa uunissa 2 tuntia.

Supikkaat eli Lanttupiiraat
kuori:
2 dl vettä
1 tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
täyte:
1½ kg lanttuja
3 dl vettä
½ tl suolaa
2-3 rkl voita
Tee kuori sekoittamalla ainekset yhteen. Kuori ja keitä lanttuviipaleet kypsiksi. Tee kuoritaikinasta tanko ja jaa se 12 yhtäsuureen osaan. Kauli osat pyöreiksi levyiksi. Levitä lanttuviipaleet levyn toiselle puolikkaalle ja taiputa toinen puoli päälle, niin että muodostuu puolikuu. Paine reuna kiinni haarukalla. Paista 250°C:ssa 10-12 min. Voitele piiraat kuumina voilla ja jätä voipaperin ja liinan alle hautuaan pehmeiksi.
Lanttutäytteen voi maustaa myös kuminalla, inkiväärillä, valkopippurilla, kanelilla ja/tai muskotilla.

Täytetyt lantut
ruisleipätaikinaa tai alumiinifolio
2 lanttua
2 dl herneitä
100 g kinkkusuikaleita
suolaa
valkopippuria
basilikaa
Kuori lantut ja halkaise ne. Keitä halkaistuja lanttuja ½ tuntia. Koverra lantusta sisus pois (sisuksesta voi tehdä jotain muuta lantturuokaa). Sekoita keskenään herneet, kinkkusuikaleet ja mausteet. Täytä lantun sisusta seoksella. Kääri lantut ruisleipätaikinaan tai folioon. Paista 225°C:ssa tunti. Tarjoa kuumana.
Lantun voi täyttää myös esikypsennetyllä kaalisurvoksella ja meiramilla ja suolalla.
Lantun täytteeksi sopivat monet esikypsenneyty tai muhennetut kasvikset ja juurekset, kuten esim. porkkanat ja siitakesienet tai kanttarellit maustettuna soijakastikkeella ja siirapilla. Perunamuusi ja pekonisuikaleet. Sianliha, sipuli, riisi,suola ja pippuri.
Voit keksiä vapaasti lisää täytteitä...

1 kommentti:

  1. No pitihän se lanttuhauta II kokeilla. Painekeittimellä kylläkin ... ;)
    Saas nähä mitä tulloo!

    VastaaPoista