20.8.10

Jäätelön valmistus kotona

Jäätelö ei ole mikään uusia asia. Jo 4000 vuotta e.Kr Mesopotamiassa ja Kiinassa hallittiin jään säilyttäminen, jopa kuumina kesinä. Ei olisi mikään ihme että näissä maissa olisi valmistettu myös jäätelöä.
Ensimmäiset jäätelöntapaiset reseptit löytyvät vuosilta 400-500 e.Kr Persiasta ja Kreikasta. Jäätelön ystäviä menneisyydestä olivat mm. Aleksanteri Suuri ja keisari Nero.
Tehdasvalmisteinen jäätelönvalmistus alkoi arabimaissa 1000-luvulla.
Eurooppaan jäätelö saapui ensin kuningashuoneisiin ja myöhemmin valmistus siirtyi kansan keskuuteen. Aluksi jäätelöä tehtiin jään avulla, kunnes markkinoille tulivat jäätelökoneet.

Nykyään jäätelöä voi tehdä kotona ainakin kolmella tavalla: 1) vanhaan tapaan jään tai veden avulla, 2) pakastimen avulla ja 3) jäätelökoneella.
Kotijäätelö on terveellistä, koska voit itse päättää mitä jäätelöösi laitat. Jos katsot kaupan pakastealtaan jäätelötarjontaa, huomaat jäätelöissä olevien lisäaineiden suuren määrän, puhumattakaan sokerista ja rasvasta. Mats–Eric Nilsson on käsitellyt asiaa kirjassa ”Petos lautasella – Tiedätkö, mitä kaikkea suuhusi panet?” parin sivun verran.
Kotijäätelöä tehdessä on hyvä noudattaa hyvää hygieniaa sekä syödä jäätelö pian valmistamisen jälkeen. Tämä on erityisen tärkeää jos käytät valmistuksessa kananmunia. Raa’assa kananmunassa piilee salmonellavaara. On hyvä muistaa että kaikissa kananmunissa ei ole salmonellaa. Itse olen syönyt raakoja kanamunia 40 vuotta saamatta salmonellaa koskaan. Salmonella kestää pakastamista, mutta tuhoutuu kuumennettaessa 65° C lämmössä. Huonompi uutinen on että kanamuna saostuu 70° C.n lämmössä ja jäätelöstä voi tulla kokkareista. Jos epäilet kananmunien terveellisyyttä, voit jättää ne poiskin. Kanamunan lisääminen jäätelömassaan nopeuttaa valmistumista noin 1 h tunnilla jos teet jäätelöä vanhaan tapaan tai pakastimen avulla. Jäätelökonetta käytettäessä kananmunalla ei ole ratkaisevaa vaikutusta valmistumisnopeuteen.

Jäätelön valmistaminen vanhaan tapaan jään avulla

Tarvitset:
- kapea ja korkea kulho tai astia
- suurempi kannellinen kulho tai astia, johon edellinen kulho mahtuu
- jäämurskaa
- suolaa
- jäätelölapio (n. 4-5 cm leveä, pieni lapio voi olla puinen tai muovinen)

Laita kapea kulho tai astia suurempaan kulhoon tai astiaan. Täytä astioiden välinen tila suuremmassa astiassa jäällä ja suolalla. Laita jäätä myös kannen päälle. Sillä välin kun astiat viilenevät tee jäätelömassa.
Vaihda sulaneen jään tilalle uutta jäätä ja lisää jäätelömassa kapeampaan kulhoon tai astiaan. Pyöritä seosta jäätelölapiolla ympäriinsä astiassa noin 30 min. Peitä sitten astia kannella ja vaihda sulaneen jään tilalle tarvittaessa uutta. Jatka jäätelömassan pyörittämistä jäätelölapiolla, aina 30 min välein voit pitää 15 min tauon, jolloin vaihdat uutta jäätä sulaneen tilalle tarvittaessa. Kun jäätelö alkaa jähmettyä niin että siitä saa lusikalla viipaleita, on se valmista. Kermajäätelö valmistuu 5 tunnissa ja munajäätelö 4:ssä. Laita astiaan kansi päälle ja vaihda jäät ympärille. Syö jäätelö mahdollisimman pian.


Jäätelön valmistaminen vanhaan tapaan veden avulla
Muutoin menetellään samoin kuin valmistettaessa jäätelöä jään avulla, mutta jään tilalla käytetään kylmää tai jäistä vettä. Tämä menetelmä on vielä hitaampi, jäätelön valmistuminen kestää 6 tuntia tai kauemmin.

Jäätelön valmistus pakastimen avulla I

Tarvitset:
- pieni kulho + puhdas kivi
- suuri kulho
- jäätelölapio (n. 4-5 cm leveä, pieni lapio voi olla puinen tai muovinen)

Laita pienen kulhon sisään kivi ja laita pieni kulho suuremman sisään ja kaada suureen kulhoon vettä niin että se ulottuu pienemmän kulhon reunaan. Laita koko paketti pakastimeen 4-5 tunniksi. Kun vesi on jäätynyt poista kivi pienestä kulhosta.
Valmista jäätelömassa sillä välin kun kulhot jäähtyvät pakastimessa.
Kaada jäätelömassa pieneen kulhoon ja sekoita sitä jäätelölapiolla 30 min. Laita kulho sitten pakastimeen 15 minuutiksi ja jatka sitten vatkaamista jäätelölapiolla taas 30 min. Jäätelö on valmista kun siitä voi lohkaista palan lusikalla. Aikaa kuluu noin 4-5 tuntia.

Jäätelön valmistus pakastimen avulla II

Tarvitset:
-kulho tai astia
-sähkövatkain

Valmista jäätelömassa. Laita se kulhoon. Laita kulho pakastimeen. Ota kulho pakastimesta 45 min. kuluttua ja vatkaa seosta sähkövatkaimella 10 minuuttia. Laita kulho jälleen pakastimeen 45 min. ja ota sitten taas sähkövatkaimella vatkattavaksi (10 min). Jatka tätä kunnes jäätelö on valmista. Jäätelö on valmista noin 2-4 tunnin kuluttua.

Jäätelön valmistus jäätelökoneella
Huom! Noudata aina ensisijaisesti oman jäätelökoneesi ohjetta, jos eroaa tästä.
Pakasta jäähdytyselementti hyvissä ajoin (18-24 h) ennen jäätelön valmistuksen aloittamista, jos koneessasi tällainen elementti on. Säilytä jäähdytyselementtiä pesun jälkeen pakasteessa niin se on aina valmis.
Valmista jäätelömassa.
Laita jäähdytyselementti koneeseen. Kaada jäätelömassa koneeseen. Valitse ohjelma. Kun ohjelma on ohi, on jäätelö valmista. Vie aikaa 30-50 minuuttia koneesta riippuen sekä siitä tehdäänkö pehmistä vai kovempaa jäätelöä.

Muuta ohjeistusta:
Miksi käytetään vain keltuaiset? Keltuainen parantaa jäätelön koostumusta ja antaa täyteläisyyttä ja makua. Valkuainen saostuu helposti ja jäätelöön voi jäädä ”roikkoja”. Toki valkuaisenkin voi käyttää jos ei halua erotella keltuaisia ja valkuaisia. Kanamunien määrä on silloin puolet keltuaisten määrästä.

Millaista maitoa? Jäätelön valmistukseen voi käyttää ihan mitä maitoa hyvänsä, kuten myös maidon korvikkeita. Rasvaisesta maidosta tulee kermaisempaa jäätelöä.

Entä jos käyttää jogurttia, maitorahkaa, mascarponea, tuorejuustoja? Valitse ohjeesta vaihtoehto 3. Nämä ainekset eivät kestä kuumentamista.

Onko kermoissa eroja? Käytä aina kylmää kermaa. Kerman rasvapitoisuus vaikuttaa myös jäätelön rakenteeseen. Mitä rasvaisempaa, sen täyteläisempää jäätelöä. Laihduttajan kannattaa hieman miettiä korvaako kerman jollain muulla…

Millainen sokeri on hyvää? Periaatteessa voit käyttää mitä sokeria hyvänsä. Kidesokeria, ruokosokeria, intiaanisokeria, fariinisokeria, tomusokeria, hedelmäsokeria, hunajaa, siirappia jne. Älä laita liikaa sokeria, jos laitat sokeripitoisia makuaineksia voit vähentää sokerin määrää perusohjeesta.

Voiko makeutusjauheita tai –liuoksia käyttää? Toki, jäätelön rakenne ei vain ole välttämättä yhtä tasainen kuin sokeria käytettäessä.

Jos jäätelöä haluaa maustaa alkoholilla, missä vaiheessa se lisätään? Alkoholin lisääminen pidentää jäätelön valmistumisaikaa, joten jos alkoholia käyttää mausteena se lisätään jäätelöön 5-10 minuuttia ennen kuin seos on valmis tai vasta kun jäätelö on valmista. Alkoholi tekee jäätelöstä myös huonosti pakastuvan, joten tälläinen jäätelö kannattaa syödä heti valmistamisen jälkeen.

Miksi valmistusajoissa on niin suuria heittoja? Mitä kylmempiä perusaineet ja huonelämpötila, missä jäätelöä valmistetaan, sen nopeammin jäätelö valmistuu.

Kauanko valmis jäätelö säilyy? Jäätelö maistuu parhaalta tuoreeltaan juuri valmistettuna. Jäätelö säilytetään -18 ° C:een lämpötilassa tai kylmemmässä. Jos jäätelön aineksia ei keitetä, jäätelö säilyy pakastimessa noin 1 viikon. Keitetyistä aineksista valmistettu jäätelö säilyy noin 2 viikkoa. Pehmis ei säily pakastimessa pehmeänä, sen rakenne muuttuu. Älä pakasta uudelleen jo sulanutta jäätelöä. Merkitse rasiaan jäätelön valmistuspäivä ja käytä puhtaita, tiiviitä pakastusrasioita.

Mikä on jäätelön paras tarjoilulämpötila? -12 /-15°C, silloin jäätelön maun/maut maistaa parhaiten. Joten kun jäätelöä tarjoilee se kannattaa ottaa pakastimesta sulamaan 15-20 minuutiksi.

Jäätelön tarjoilu
Ota jäätelö jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua tai huoneenlämpöön 10-15 minuutiksi. Juuri valmistettu jäätelö sopii syötäväksi heti.


Perusjäätelöohje

Vaniljajäätelö / Kermajäätelö
1-2 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
4 dl maitoa
3 ½ dl kermaa
6 munankeltuaista
1-2 dl sokeria

Vaihtoehto 1. Vatkaa munakeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa vaahdoksi. Lisää joukkoon maito. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermavaahto muiden ainesten joukkoon. Sekoita aineet hyvin keskenään. Laita ainekset jäätelökoneeseen tai valmista pakastimen tai jäiden avulla jäätelöksi.

Vaihtoehto 2. Kiehauta maito, kerma ja vanilliinisokeri tai vaniljasokeri paksupohjaisessa kattilassa. Nosta liedeltä jäähtymään.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kaada kattilaan maito-kerma –seoksen joukkoon ja nosta kattila takaisin liedelle. Kuumenna hetki, mutta älä päästä seosta kiehumaan. Jäähdytä jäätelömassa vesihauteessa tai anna jäähtyä jääkaapissa vuorokausi, vähintään 10-15 min. Laita ainekset jäätelökoneeseen tai valmista pakastimen tai jäiden avulla jäätelöksi.

Vaihtoehto 3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita muut ainekset keskenään. Voit jättää kananmunankeltuaiset pois jos haluat. Lisää kerma seokseen ja laita ainekset jäätelökoneeseen tai valmista pakastimen tai jäiden avulla jäätelöksi.

Variaatioita:
1. Vaihda sokeri muscovadosokeriin, tummaan ruokosokeriin tai intiaanisokeriin, saat tummempaa jäätelöä.
2. Vaihda osa sokerista hunajaan tai vaahterasiirappiin, saat hieman erimakuista jäätelöä.
3. Vähennä maidon määrää ja lisää kerman määrää, niin saat kermaisempaa kermajäätelöä.
4. Lisää maitoa ja vähennä kermaa niin saat vähärasvaisempaa jäätelöä. Huom! Koostumus muuttuu rakeisemmaksi.
5. Korvaa maito ja kerma kookosmaidolla ja kookoskermalla, saat kookosjäätelöä.
6. Korvaa maito ja kerma soijamaidolla ja kermalla, saat soijajäätelöä.
7. Korvaa maito jogurtilla, niin saat jogurttijäätelöä.
8. Korvaa maito mascarpone-juustolla, niin saat mascarponejäätelöä.
9. Korvaa maito Philadelphia tai muulla tuorejuustolla tai rahkalla, niin saat tuorejuustojäätelöä tai rahkajäätelöä.
9. Lisää joukkoon 1½ dl kaakaojauhetta, niin saat suklaajäätelöä.
10. Munat jäätelössä voi korvata esim. vaniljakastikejauheella (30g /keltuainen)

Voit loppuvaiheessa sekoittaa joukkoon pähkinöitä (pistasia, saksanpähkinä, hasselpähkinä jne.), murskattuja hedelmiä (mangoa, melonia, ananasta, kiiviä, päärynää, omenoita, banaania, aprikooseja, persikoita, tomaatteja, jne.) marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia, puolukoita, karpaloita, lakkoja, mustia viinimarjoja, jne.) suklaata (levysuklaata, suklaakonvehteja, suklaamakeisia, suklaakastiketta jne.), karkeasti raastettua mantelimassaa, vaahtokarkinpaloja, lakritsinpaloja, omenapiirakanpaloja, muffisinmuruja, keksinmuruja, kahvia (kahvipapuja, pikakahvijauhetta, keitettyä kahvia), appelsiinimehua, sitruunamehua, limettimehua, porkkanamehua, ruusuvettä, kinuskikastiketta, inkiväärisosetta, krokantteja, marjahilloja, omenasosetta, sitruunacurdia, mausteita (laventelia, kanelia, kardemummaa, inkivääriä, mustapippuria, chiliä,) jne., ruusunterälehtiä tai mitä hyvänsä, millä sitten haluatkin makua jäätelöösi lisätä.

Aikuisten jäätelöä voi maustaa konjakilla, marsalaviinillä, rommilla, punssilla, portviinillä, liköörillä, Amarettolla, Reininviinillä.

Diabeetikon jäätelö: vähennä sokeri ½ dl:iin, vaihda kerma soijakermaan, jätä kananmunat pois. Lisää jäätelöön runsaasti (250 g) sokeroimattomia marjoja. Tämä versio sopii myös laihduttajille.
Laktoositon jäätelö: Vaihda maito ja kerma hyla-versioihin tai laktoosittomiin. Voit korvata maidon ja kerman myös kasvispohjaisilla vaihtoehdoilla.


Ongelmia ja ratkaisuja:

-Jäätelön väri tummuu. Jos laitat banaania, omenia, päärynää, avokadoa tai muita ”tummuvia” aineksia jäätelön joukkoon. Lisää valmistusaiheessa 1-2 rkl sitruunamehua, appelsiinimehua, ananasmehua tai C-vitamiinijauhetta (askorbiinihappo) joukkoon.
-Jäätelö on liian vetelää. Lisää valmistusvaiheessa hieman (1 tl tai 2 tl) maissijauhoja, perunajauhoja tai arrowjuurijauhetta. Voit laittaa joukkoon myös maitojauhetta saman määrän.
-Jäätelöstä tuli liian kovaa. Varmista että jäätelö on saanut tarpeeksi ilmaa. Vatkaa seuraavalla kerralla aineksia enemmän. Varmista että olet sekoittanut jäätelöä riittävän usein.
-Seos kiehahti ja siitä tuli kokkareista. Ei hätää. Vatkaa seos tasaiseksi sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Lisää joukkoon 1 dl kylmää kermaa/soijakermaa, niin kokkaroituminen pysähtyy.


Jos mielikuvitus on ehtynyt, lisää ohjeita löytyy mm.;

Carolina Börzsei: En Handbok Glass
Giunti Demetra: Gelati, sorbetti, frappé e…
Haimila, Laitinen, Lundell: Suomalainen jäätelökirja
Elisabeth Johansson: Iskallt ! – från vaniljglass till semifreddo
David Lebovitz: The Perfect Scoop
Sally Sampson: Ice Cream
Göran Söderin, George Strachal, Katarina Löfgren: Unelmien jäätelöherkut
Susanna Tee: Jäätelö – täydellinen nautinto

tai antamalla hakukoneelle hakusanoiksi: jäätelö resepti

11.8.10

Auringonsuoja-aineet, ihosyöpä ja D-vitamiini

Kun valitset kaupan hyllyltä auringonsuoja-ainetta ja tarkoituksesi on suojata itsesi ja lapsiasi auringon haitallisilta vaikutuksilta, on muutama seikka suojakertoimen lisäksi, jotka on hyvä ottaa huomioon. Sillä suurin osa maailmanmarkkinoilla olevista aurinkosuojista on joko tehottomia tai/ja syöpää aiheuttavia ja aurinko ei ole niin syöpävaarallista kun meille on uskoteltu. Tässä vaiheessa alkaakin sitten paniikki, ellet ensin lue tätä juttua loppuun ja tee ratkaisuasi vasta sitten.

Katso aurinkosuoja-aineesi raaka-aineluetteloa.
Jos sieltä löytyy jotain näistä, älä osta tuotetta. Muista myös että jos näitä aineita on muussa kosmetiikassasi, se ei silloin sovi aurinkoon.

oxybenzone, avobenzone – muodostaa vapaita radikaaleja solussa, ja vaurioittaa DNA:ta aiheuttaen syöpää. Lisäksi se häiritsee hormonitoimintaa, rintasyöpäriksi kasvaa.
4-methylbenzylide camphor eli 4-MBC – hormonihäritsijä, rintasyöpäriski kasvaa.
benzophenone, sulisobetzone – aiheuttaa vapaiden radikaalien muodostusta soluissa, joka taas vaurioittaa solun DNA:ta, josta seuraa syöpää. Hormonihäiritsijä, rintasyöpäriksi kasvaa.
Octylidimethyl PABA – aiheuttaa vaurioita solujen DNA:ssa, aiheuttaen syöpää.
Padimate O – reagoi muiden ainesosien kanssa ja aiheuttaa mutageenisiä yhdisteitä (syöpää aiheuttavia yhdisteitä), ja vaurioittaa solujen DNA:ta.
Cinoxate, octinoxate, methoxycinnamate, octocrylene, octylmethoxycinnamate, ethylhexyl methoxycinnamate – sinnamaatit matkivat estrogeenia ja häiritsevät hormonitoimintaa, rintasyöpäriski kasvaa. Imeytyvät ihon läpi verenkiertoon. Lisäksi ne tappavat koralleja meressä.
retinyl palmitate, retinol, retinoic acid (A-vitamiini) – aiheuttaa iholle syöpäkasvaimia, kun iho altistetaan auringonvalolle. Aiheuttaa iholla myös herkistymistä auringonvalolle sekä lisää vapaiden radikaalien muodostusta ja DNA-vaurioita yhdessä auringon valon kanssa. Aiheuttaa myös sikiöepämuodostumia raskaana oleville naisille. Huom! A-vitamiini ruuassa ei ole vaarallista ellei sitä nauti ylisuuria annoksia.
titanium dioxide ja zinc dioxide – nano-muodossa aiheuttaa vakavia terveysvaikutuksia, mikäli aineen hiukkaskoko on alle 100 nm. Nanopartikkelit imeytyvät ihon läpi aiheuttaen solutuhoja yhdessä UV-säteilyn kanssa. Keuhkokudoksessa niistä on myös haittaa. Älä vedä henkeen hienojakoista suihkutettavaa aurinkosuoja-ainetta. Lisäksi kyseiset aineet lisäävät vapaiden radikaalien toimintaa soluissa. Jos aineen hiukkaskoko on suurempi kuin 100 nm vastaavaa terveysriskiä ei ole. Aurinkosuoja, jossa on näitä dioksidejä, on hyvä jos iholle jää valkoinen kerros kun sitä levittää. Hiukkaset eivät silloin ole liian pieniä. Tosin en usko että kuluttajat ovat tästä riemuissaan…
menthyl anthranilate, Mexoryl SX – vapauttavat vapaita radikaaleja ja vaurioittavat DNA:ta, aiheuttaen syöpää.
Muita vältettäviä diethanolamine (DEA), trietanolamine (TEA), propylene glycol (PG), polyethyleneglycol (PEG), sodium laurul sulfate (SLS), mineral oil, petrolatum, lanolin.
Yhdessä lähteessä avobenzone ja octocrylene mainitaan turvallisiksi, en menisi kuitenkaan luottamaan…

Katselin läpi omat aurinkosuoja-aineeni ja 90% niistä lähti juuri kaatopaikalle (ehkä olisi pitänyt viedä ongelmajätelaitokselle?) ja pullot kierrätykseen energiajätteisiin.

Katso suojakertoimia, SPF
Korkein suojakerroin ei ole välttämättä se turvallisin vaihtoehto. Jos suojakerroin on 100, se ei tarkoita sitä että voisit oleskella auringossa sata kertaa kauemmin kuin ilman suojakerrointa. Käytännössä SPF 100 tarkoittaa suojakerrointa 3.2, SPF 30 tarkoittaa suojakerrointa 2.3 ja SPF 15 suojakerrointa 2. Yhdysvalloissa on jo varoiteltu valmistajia harhaanjohtavasta mainonnasta, FDA olisi valmis kieltämään yli 50 suojakertoimet, koska sellaisia ei oikeasti ole olemassa. Korkea suojakerroin on vain asiakkaiden harhaanjohtamista. Luodaan harhaa että auringossa voisi oleilla kuinka kauan hyvänsä. Totuus on aika karu. Auringossa voi oleilla siis vain 2-3 tuntia suojakertoimen kanssa turvallisesti. Luultavasti. Älä luota suojakertoimiin sokeasti. Seuraa ihoasi ja kyseisen päivän UV-indeksiä.

Katso miltä säteilyltä aurinkosuojasi suojaa
Mainitaanko tuotteessa UVB ja UVA. Markkinoita dominoivat tuotteet, joissa on vain UVB-suoja, koska UVB-säteily liitettiin ihon palamiseen ja UVA-säteily vanhenemiseen ja allergioihin, aikaisemmin uskottiin että UVA-säteily on harmitonta. Nyt tiedetään että myös UVA-säteet polttavat ihoa ja aiheuttavat kasvaimia ja syöpää. On syytä muistaa että UVA-suojan maininta ei vielä tarkoita sitä että tuote on tehokas. Suurimmassa osassa tuotteita se toimii vain osittain. Osassa auringonsuoja-aineista mainitaan myös IR, joka tarkoittaa infrapunasäteilyä eli tuotteen väitetään suojaavan myös lämpösäteilyltä.

Katso viimeistä käyttöpäivää
Aurinkosuoja-aineet vanhenevat nopeasti. Viime kesänä käyttämäsi ei välttämättä ole enää tänä kesänä toimiva. Tarkista viimeinen käyttöpäivä.

Kun sopiva aurinkosuoja-aine löytyi, levitä sitä iholle vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Levitä aurinkosuoja kaikkialle iholla, muista kaula, korvat, nenä, varpaanvälit, jalkapohjat, kämmenet, kalju… Muista levittää aine tasaisesti kaikkialle ja mahdollisimman paksu kerros.
Muista lisätä suoja-ainetta kerran tunnissa jos hikoilet runsaasti tai uit. Muista kuitenkin että suoja-aineen uudelleen levitys ei lisää suoja-aikaa yhtään.

Mikään auringonsuoja-aine ei suojele sinua 100%:sti. Älä usko kaikkia mainoksia.
Muista että luotettavin aurinkosuoja on olla menemättä ollenkaan aurinkoon voimakkaalla paahteella. Toiseksi luotettavimmat ovat hattu, aurinkolasit, väljä vaatetus ja varjossa oleilu. Paras aurinkosuoja lapsille on vaatetus ja päähine sekä aurinkolasit.
Rajoita oleskelua auringossa klo 10 - 16.00 välillä, kun UV-indeksi on korkea. UV-indeksin ollessa matala tai 0, vaaraa ei ole.
Muista että pilvet ja uimavesi eivät suojele sinua. 60-80% auringonsäteistä menee pilvien läpi ja ulottuu noin 50 cm syvyyteen veteen. Auringonsäteet myös heijastuvat vedestä, lumesta ja vaaleasta hiekasta.

UV-indeksi
UV-säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Ilmatieteen laitoksen sivuilta voit seurata millaista UV-säteilyä on tällä hetkellä tarjolla Suomessa ja lähialueilla Ilmatieteen laitos, UV-indeksi . Jos paikkakuntasi sattuu katvealueelle tai muuten vaan olet kiinnostunut seuraamaan UV-säteilyn voimakkuutta, voit hankkia oman henkilökohtaisen UV-säteilymittarin. Ostin Saitek Sun Watch II –laitteen 17 vuotta sitten, sitä ei ole enää myynnissä, mutta vastaavia on netissä The UV-Monitor -nimellä myynnissä mm. South Seas -yrityksessä. Artikkelin lopussa on lista muista UV-säteilymittareista markkinoilla. UV-säteilymittarilla voi mitata säteilyä kaikkialla maailmassa eli missä sitten milloinkin satut kulkemaan. Laitteeseen voi myös ohjelmoida oman ihotyyppinsä ja käytetyn aurinkosuojakertoimen, niin laite ilmoittaa koska on paras poistua auringosta vikkelään. Laite ilmoittaa joka tapauksessa koska auringossa on liian vaarallista (UV-indeksi yli 7, muutamana kesänä on Suomessa piipannut yli tämän lukeman). Yleensä kun UV-säteily on 3 on hyvä siirtyä käyttämään aurinkosuojaa. Lisätietoa UV-indeksistä: UV-indeksi. Ihon palamisen huomaa 16-24 tunnin kuluessa 10-20 minuutin altistuksesta vaarallisen korkealle UV-säteilylle.


Entäs se ihosyöpä?
Ihosyöpä kehittyy hitaasti. Asiat, joita teit 20 vuotta sitten vaikuttavat syövän kehittymiseen nyt. Syöpään vaikuttavat monet muutkin seikat kuin auringon UV-säteily, mm. ilman saasteet, ihon palaminen, sukurasitus eli geenit, tupakointi, alkoholinkäyttö, ravitsemus, ruuan lisäaineet, miten hyvin ihon oma korjausjärjestelmä toimii, lääkkeet, sairaudet, E-pillerit, hormonikorvaushoidot, hormonivalmisteet, kosmeettiset aineet, fotosensibiloivat aineet iholla (terva, piki, eräät kasvit, alkoholi, eteeriset öljyt), otsonikato jne.

Rusketus on ihon tapa suojautua haitalliselta UV-säteilyltä. Suojaavan rusketuksen kehittyminen vie 1-3 viikkoa ihon tummuudesta riippuen. Aloita siis auringonotto varovasti, vain 5-10 minuuttia ensimmäisinä päivinä, lisää auringossaoloaikaa vähitellen. Rusketuksen suojaava vaikutus kestää muutamia kuukausia.

Ihosyöpää esiintyy eniten päässä, kaulassa, kasvoilla, korvanlehdissä, käsissä, käsivarsissa, olkapäillä, selässä, miehillä rinnassa ja selässä ja naisilla säärissä.
Eniten ihosyöpää maailmassa on Australiassa. Ihosyöpä on yleisin syöpä Yhdysvalloissa.

Ihosyövän riskitekijät:
-vaalea iho, punaiset tai vaaleat hiukset
-vaaleat silmät
-iho palaa helposti
-luomet, pisamat ja syntymämerkit
-ulkotyö tai ulkoilmaharrastus
-runsas oleskelu auringossa lapsena
-vakava auringonpolttama
-suvussa ihosyöpää
-jo kerran sairastettu ihosyöpä
-solariumit ja aurinkolamput
-runsas auringonotto

Ihosyövän ennaltaehkäisy

-älä käytä aurinkolamppuja tai solariumeita
-vältä oleskelua auringossa päivän kuumimpaan aikaan, kun UV-indeksi on korkea
-käytä suojaavaa vaatetusta
-pysyttele varjossa
-tarkkaile luomia ja muutoksia ihollasi.
-jos jokin ihoalue muuttuu tai näyttää epätavalliselta kerro siitä lääkärillesi


Entäs D-vitamiini ja auringon syöpää estävä vaikutus?

Auringosta saa D-vitamiinia, joka auttaa ihoa taistelemaan syöpää vastaan. Älä käsitä tätä väärin. Enemmän ei ole parempi tässä asiassa. Saadaksesi tarvittavan määrän D-vitamiinia sinun tarvitsee olla auringossa ilman aurinkosuojaa* vain 15-20 minuuttia joka päivä. Aurinkoisella ilmalla auringosta voi saada D-vitamiinia jopa 10 000 ky (250 μg) 10 minuutissa, jos sinulla on vaalea iho. Pilvisellä ilmalla ihoa on hyvä paljastaa valolle 20-30 minuutiksi saadakseen D-vitamiinin tarpeesi tyydytettyä, sama pätee jos istut varjossa aurinkoisella ilmalla. UV-indeksin ylittäessä kolme on mahdollista saada auringosta 30 minuutissa yli 20 000 ky D-vitamiinia, jos ihosi on hyvin vaalea. Onneksi auringosta saatava D-vitamiini ei kaikki varastoidu, koska keho varastoi vain tarvittavan määrän. Kun ylitetään 20 000 ky:n (500 μg) raja, keho ei enää ota auringosta D-vitamiinia vastaan, vaan ylimäärä poistuu rasva-aineina. Kun iho on saanut tarvittavan päivittäisannoksensa D-vitamiinia, on loppupäiväksi hyvä levittää iholle aurinkosuoja, jos jatkaa auringossa oleilua. Jos ihosi on jo luonnostaan tumma, sinulla voi olla vaikeuksia saada riittävästi D-vitamiinia Suomen korkeudella. Riittävä tarkoittaa 800-1000 ky/päivä auringosta saatavaa D-vitamiinia.
Kesällä saadun rusketuksen katoaminen eli ihon muuttuminen valkoiseksi kertoo milloin D-vitamiini on hävinnyt kehostasi. Jos käyt talvella etelän auringossa et välttämättä tarvitse muuta D-vitamiinia ravinnosta niin paljoa. Aurinko on ihmisen ensisijainen D-vitamiinin lähde ja juuri auringosta saatava D-vitamiini on ihmisen terveydelle erityisen tärkeää. D-vitamiinin lisäksi saat ainakin 5-10 ihmisen terveydelle tärkeää ainesosaa, joita et saa ravinnosta.
*Huom! Suojakerroin 8 (SPF ) estää jo 90% D-vitamiinisynteesistä.

Entäs Suomen talvi?
Talvella aurinkoa ei aina edes näy kaikkialla Suomessa, siksi on tarpeen syödä 3-4 annosta (100g) lohta viikossa. (100g:ssa lohta on 12,5 μg D-vitamiinia.) Se riittää estämään D-vitamiinin puutteen talvella. Jos lohi ei maistu, 100g:ssa silakkaa on 17,1 μg, kantarellissä 12,8 μg D-vitamiinia. Kananmuna mainitaan myös hyvänä D-vitamiinin lähteenä, kuitenkin kanamunassa (50 g) on vain 1 μg D-vitamiinia eli sitä pitäisi syödä 5-15 kpl päivässä saadakseen tarvittavan määrän pelkästään kananmunista. Maitoon ja maitovalmisteisiin on lisätty vuoden 2010 aikana D-vitamiinia, joten 100 g:sta maitotuotetta saa nyt 1 μg D-vitamiinia, entisen 0,5 μg sijaan. Ole tarkkana että et saa liika-annosta, jos käytät paljon maitovalmisteita. D-vitamiinia on lisätty myös moniin juustoihin, juomiin, mehuihin ja karkkeihin.
Multivitamiinit ja D-vitamiinivalmisteet ovat hieman konstikkaita, sillä niistä voi saada liikaa rasvaliukoisia vitamiineja, joihin D-vitamiini kuuluu. Jos syöt rasvaista kalaa tai saat D-vitamiinia muusta ruuasta, älä nauti niiden lisäksi D-vitamiinivalmisteita.

D-vitamiini varastoituu elimistöön. Auringosta ja normaalista ruuasta ei voi yleensä saada liikaa D-vitamiinia. Vakava yliannostus on mahdollista vain jos nauttii D-vitamiinivalmisteita liikaa ja syö liikaa elintarvikkeita, joihin on lisätty D-vitamiinia. Liiallinen määrä on yli 1000 ky (25 μg ) vuorokaudessa. ( 1μg D-vitamiinia vastaa 40 ky)
Normaali-ihminen, joka viettää aikaa ulkona, syö kalaa tai kantarellejä ei tarvitse D-vitamiinivalmisteita yhtään mihinkään. Laitoshoidossa olevat vanhukset, pitkäaikaissairaat ja ihmiset, jotka eivät saa ollenkaan aurinkoa tai eivät syö ollenkaan kalaa ovat ainoat D-vitamiinivalmisteen kohderyhmät. Lisänä vielä Suomeen muuttaneet henkilöt, joiden ihonväri on hyvin tumma luonnostaan. Heille voi tulla D-vitamiinipuutoksia tumman ihonvärin takia.
D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on alle 50-vuotiaille 200 ky (5 μg), 51-70 -vuotiaille 400 ky (10 μg), raskaana oleville 400 ky (10 μg), yli 70-vuotiaille 600 ky (15 μg)


Lisätietoa netistä:
Cosmetic Database - aurinkosuoja-aineiden turvallisuus luokituksia (englanninkielinen) . Luokituksesta: 0 tarkoittaa toimimaton ja 10 toimiva, yleensä aurinkosuojat ovat jotain tältä väliltä.
EWG:n raportti – Yhdysvalloissa Enviromental Working Groupin uusimpia tutkimuksia aurinkosuojista vuodelta 2010 (englanninkielinen)
The Real Essentials. Englanninkielinen sivu auringosta, kalaöljyistä ja D-vitamiinista.
Do sunscreens cause skin cancer? Englanninkielinen sivu aurinkosuoja-aineista ja syövästä.
More bad news about sunscreen safty -nanoparticles Englanninkielinen sivu lisää huonoja uutisia nanopartikkeleista aurinkosuojissa.

UV-säteilymittareita ja muuta suojavarustetta:
Solar Light
UV Hawk
Sun IQ UV-mittarit, aurinkosuojat, lasten aurinkovaatteet
Ambientweather Oregon Scientific UV888A Personal UV Monitor

Jos olet kiinnostunut tekemään auringonsuoja-aineesi itse tässä luettavaa:
Maria Löfstedt ja Pálla Másdóttir: Naturkosmetik - som du kan göra själv, 2004

Auringonotosta yleisesti:
Michael F. Holick, Ph.D., M.D: Schützendes Sonnenlicht - Die heilsamen Kräfte der Sonne, 2005
Jean-Luc Senninger: Les bains d'air et de soleil - guide pratique d'héliothérapie, 2003

Muuta aiheeseen liittyvää:
Vitamiinit, kivennäisaineet ja hivenaineet