30.9.09

Tee-se-itse Vaatekaappi

Perustarvikkeet: Vasara, ruuvimeisseleitä, pora, poranteriä, mitta, jatkojohto, taskulamppu, lyijykynä + kumi, vesivaaka ja laastaria. Jos olet aloittelija varaa paljon laastaria ja kärsivällisyyttä.

Vaatekaappityypit
Vaatekaappeja on periaatteessa neljää tyyppiä: luksusmalli, vaatehuone, komero ja huoneen nurkka.
Luksusmalli on oikeastaan oma talo vaatteillesi. Sisältäen loputtomasti tilaa, vaatteille, kengille ja asusteille. Lisänä pukeutumistila, jossa voit laittaa hiukset ja meikata sekä sohva, jolla voit rentoutua ja katsella vaatteitasi. Luonnollisesti tilassa on peili, josta näet itsesi kolmelta suunnalta sekä tallelokero, jonne voit tallettaa arvokorusi. Lisänä vielä TV ja stereot.
Vaatehuone on hieman edellistä pienempi tila, jonne voit kävellä sisään. Vaatteet roikkuvat tangoilta eri korkeuksissa ja hyllyjä on vaatteille ja kengille. Hyllyt ja tangot laitetaan sopiville korkeuksille käyttäjiin nähden.
Vaatekomero on joko irtonainen tai kiinteä osa huonetta. Se voi olla kaikkien vaatteiden kaappi tai sitten se on tarkoitettu vain kengille, käsilaukuille tai kesä- tai talvivaatteille.
Huoneen nurkka on esim. makuuhuoneen nurkasta sermillä tai verholla erotettu pieni tila. Sermin tai verhon taakse on asennettu tankoja vaatteille, muutama hylly tai säilytyslaatikoita.
Päätä mikä vaatteidensäilytysmuoto sopii asuntoosi, vaatteillesi ja sinulle. Sitten vaan hommiin.

Vaatekaapin suunnittelu

Seinämateriaali
Jos et tiedä mitä materiaalia seinät ovat kysy rakennuksen edellisiltä omistajilta tai talonmieheltä. Jos he eivät tiedä, tee poratesti. Valitse huomaamaton paikka. Poraa pieni reikä. Jos et pääse seinästä juurikaan läpi ja poraustuloksena saat punertavaa pölyä, osuit tiiliseinään, jos taas poraustulos on vaalea pölyä seinä on betonia tai kiveä. Jos taas pora uppoaa helposti seinään ja sitten hupsahtaa läpi pyörien tyhjää, osuit levyseinään (kipsilevy, lastulevy jne.) Jos pora uppoaa hyvin, mutta ei pyöri tyhjää ja tuloksena on vaaleaa pölyä, seinä on kevytbetonia, harkkoa tai kuonabetonia. Jos tuloksena on puunväristä purua, on kyseessä puuseinä. Puuseinä on kaikista helpoin kiinnitysten kannalta. Jos edelleenkin seinämateriaali on arvoitus on ehkä parasta että annat vaatekaappisi jollekin muulle henkilölle tehtäväksi.
Mikäli seinä osoittautui kovaksi materiaaliksi tarvitset iskuporakoneen tai poravasaran.

Valaistus
Suunniteluvaiheessa on hyvä miettiä vaatekaapin valaistusta.
Jos kyseessä on iso tila kohdevalot ja/tai kiskovalaistus voi toimia hyvin. Koristeeksi voi sitten asennella kattokruunuja ja muuta krumeluuria.
Pienenpään tilaan riittää yksi lamppu kattoon. Jos mennään säästölinjalla, patterikäyttöinen liiketunnistimella varustettu vaatekaappivalo riittää. Joskus vaatekomeron lähelle voi asentaa lisävalon, jos muu huonevalaistus on himmeä.
Huoneennurkka-versioon on hyvä miettiä myös valaistusta, aina makuuhuoneen kattovalo ei riitä. Jalkalamppu toimii hyvin.

Hyllyt
Hyllyt helpottavat vaatteiden järjestyksessä pitämistä sekä niiden käyttöönottoa. Näet heti mitä vaatteita on missäkin. Hyllyille taitellaan kauniisti neuleet, colleget, T-paidat ja farkut.
Hyllyjen materiaali voi olla puuta, lastulevyä, muovia, laminaattia, lasia tai metallia. Muovi- ja laminaattihyllyt saattavat pakkasilmalla aiheuttaa sähköistymisilmiöitä vaatteisiin. Muovi taipuu helposti ja laminaatti on painavaa. Lasihyllyt taas särkyvät helposti, eivätkä kestä painavaa lastia. Jos valitset lasihyllyn, varmista että on käsitelty hajoamaan pieniksi siruiksi, jos menee rikki. Puu, lastulevy ja metalli ovat vahvimpia. Metallihyllyt voivat kuitenkin olla painavia. Hyllyjä voi ostaa valmiina setteinä tai puuta voi hakea sahatavarana, jolloin sahaat itse sopivan kokoiset hyllyt. Jos valitsit puumateriaalin tarkista että laudoissa ei ole kovin paljon oksankohtia tai muita epätasaisuuksia, koska ne voivat vaikuttaa hyllysi kestoon. Valitse myös mahdollisimman suoria lautoja. Jos valitsit lastulevyn varmista että se on tarpeeksi paksua (yli 1,7 cm) ja käsitelty niin että sen voi maalata. Jos et tiedä minkäsortin puuta hyllyjäsi varten valitsisit, katsele niitä joissa on silein pinta, ei tarvitse hioa myöhemmin niin paljon. Puuhyllyt voit viimeistellä maalaamalla tai petsillä. Paras maalivalinta on puolikiiltävä tai kiiltävä maali, koska tälläiset pinnat on helpoin pitää puhtaana.
Hyllyt tarvitsevat myös kannattimet. Ne voit tehdä myös itse puusta tai metallista tai ostaa valmiina. Kulmarautoja ja kannattimia valitessa on hyvä muistaa mihin käyttöön ne tulevat. Mitä painavampia hyllyjä sen tukevammat kannattimet ja pitemmät ruuvit tarvitset. Mieti myös mille välimatkalle kannattimia laitat, painavaa tavaraa säilytettäessä kannattimia on oltava enemmän.
Kuinka paljon ja minkälaisia hyllyjä valitset riippuu vaatekaappityypistäsi. Mikäli vaatetangon yläpuolella on ylimääräistä tilaa vähintään 35 cm, sinne kannattaa asentaa hylly. Jos vaatekaappisi on tarkoitettu lähinnä vaatteiden säilytykseen vuodenaikojen välillä, sinne kannattaa laittaa paljon hyllyjä.

Vaatetangot
Parhaita materiaaleja ovat puu ja metalli. Älä valitse muovitankoja. Kadut myöhemmin, koska ne taipuvat helposti ja katkeilevat. Tankojen kiinnitystapa riippuu seinämateriaalista. Kovaan seinämateriaaliin ja kevytbetonityyppiseen seinään tarvitset seinätulppia (proput) ja heikompaan seinämateriaalin kuten kipsi- tai lastulevy ankkurityypisiä proppuja tai ankkuriruuveja. Kysy rautakaupan myyjiltä mikä on paras versio omaan seinääsi. Muista mainita seinämateriaali. Muista että tanko tarvitsee myös kannatimet molempiin päihin. Valitse mieluummin metalliset kannattimet kuin muoviset. Jos katto on matalalla, tangon voi ripustaa myös kattokiinnitykseen, mikäli katon materiaali sen kestää.
Luksusversiossa tankojen sijoittelu on tärkeää, joten piirrä ensin tarkka pohjapiirros mitä haluat mihinkin laittaa. Yleensä parasta on sijoittaa tangot molemmin puolin sisääntuloa. Vaatehuone-malliin riittää usein yksi pitkä tanko ja vaatekaappiin yksi lyhyt, samoin nurkkaversioon. Nurkkaversioon voi ostaa myös valmiin kirpparitelineen.

Hyllyjä, tankoja vai molempia?
Saadaksesi selville mitä kiinteitä osia vaatekaappisi tarvitsee ja missä suhteissa, tyhjennä nykyinen vaatevarastosi ja katso mitä siellä pääasiassa on. Tee inventaari. Mitkä vaatteet ovat tankokelpoisia ja kuinka paljon niitä on, kuinka pitkiä ne ovat.
Mitkä vaatteet ovat hyllyille sopivia ja kuinka paljon niitä on.
Kuinka paljon on alusvaatteita, sukkia, koruja, vöitä, hansikkaita, huiveja, uimapukuja, kenkiä, saappaita jne.
Nyt kun tiedät mitä sinulla on, voit mitata kuinka korkeat tangot tarvitset ripustettaville vaatteille (takin helmat eivät saa laahata maata) ja minkä verran hyllyjä ja minkä korkuisia niiden tulee olla, että vaatteet mahtuvat. Mieti myös kuinka tiukkaan aiot sulloa vaatteesi vaatekaappiin, vai olisko väljempi sijoitus parempi?

Koukut
Kaikkia tavaroita ei tarvitse, eikä kannata laittaa hyllyille tai tangoille. Näppärä tapa on ripustaa vöitä, laukkuja, koruja ja vaatteita (esim. kylpytakki) koukkuihin. Koukkuja valitessa on taas muistettava seinätyyppi sekä mihin tarkoitukseen ne tulevat. Koukut voivat olla muovia tai metallia. Painavat ja isot esineet vaativat isompia ja kestävämpiä koukkuja.

Kenkäsäilytys
Jos omistat paljon kenkiä ja sinulla on rahaakin runsaasti, voit rakentaa niille vaikka oman säilytyshuoneen. Kenkiä voi säilyttää myös hyllyillä, naisten kenkille sopii hieman eteenpäinvino hyllytyyppi (muista koron korkeus), ja miesten kenkille tasainen hylly. Kenkähyllyjä on myös erikseen myytävänä tai voit rakentaa sellaisen itse. Jos tilaa on voit rakentaa kenkäkaapin, muutoin kenkäsäilytys jää lattianrajaan hyllyyn tai kahteen. Kun tilaa on niukalti kannattaa säästää kenkäkaupan laatikot ja säilyttää kenkiä niissä päällekäin pinottuina.

Vaatekaapin toteutus

Ennen tätä vaihetta tarkista vielä että suunnitelmasi ovat selvät. Tiedät seinämateriaalin, mitä aiot vaatekaapissa säilyttää ja kuinka paljon, minkä korkuisia vaatteesi ovat.

Aloitus
Aloita mittaamalla vaatekaappisi koko. Näin tiedät minkä mittaisia hyllyjä tai tankoja sinne tarvitaan. Mittaa kahdesti, että saat tarkan lukeman. Jos lukema ei ole molemmilla mittauskerroilla sama, mittaa vielä uudestaan. Käytä tarvittaessa kaveria apuna mitan toisessa päässä. Tämä on projektin tärkein vaihe. Jos mitat ovat pielessä kaikki muukin menee pieleen.
Kirjaa tarkasti ylös mitat ja se, minkä asian juuri mittasit. Piirrä tarvittaessa vaikka kuvia. Tarkista että listalla on kaikki tarvikkeet, myös proput ja ruuvit.
Sitten vaan rautakauppaan ostoslistan kanssa. Asiantunteva myyjä osaa kysyä tarpeitasi ja suositella hyviä tuotteita. Muista myös että ei kysyvä tieltä kovin kauas eksy. Kysy, jos et tiedä jotain!

Oikea paikka
Saattaa olla että olet jo mittausvaiheessa merkinnyt seinään hyllyjen ja tankojen paikat. Jos et, niin siitä on hyvä aloittaa.
Jos seinä on tiiltä tai betonia, voit valita paikan vapaasti. Mikäli seinä on levyä, täytyy löytää pystytolppien (koolingit) paikat. Jos naularivejä on näkyvissä, tämä auttaa yleensä tolppien löytämisessä. Jos seinä on ihan sileä eikä mitään näy, pienellä metallinpaljastimella asia hoituu.
Merkkaus tehdään lyijykynällä. Tarkista että kaikki merkit ovat suorassa linjassa ja oikeilla kohdillaan ennenkuin alat porailemaan reikiä seinään.
Ole tarkkana että reiät tulevat seinään vaakasuoraan. Jos oma käsi ei ole tarkka, on hyvä olla apulainen, joka sivusta katsoo että poranterä on suorassa kulmassa seinään nähden.
Kiviseinä tai kevytbetoni:
Poraa ensin reikä, jonka läpimitta on sama kuin propun, reiän syvyys saa olla reilu.
Tarkista ennen propun laittoa että reikä on oikeassa kohdassa ja oikean kokoinen. Mikäli kävi vanhanaikaisesti ja seinä mureni alta, suurenna koloa vielä lisää noin nyrkinkokoiseksi. Kostuta kolon pinnat ja muuraa umpeen jäykällä betonilaastilla. Kun paikkauskohta on kovettunut porauskovuuteen (lähes kovettunut). Porataan uusi reikä nyt hieman suuremmalle propulle.
Levyseinät:
Poraa reikä ja käytä ankkuritulppaa tai ankuriruuvia.
Puuseinät, helpot mutta kuitenkin:
Mikäli kyseessä on levytetty, paneloitu tai pinkopahvitettu hirsi- tai lautaseinä, on hyvä tarkistaa naulalla etukäteen, ettei kiinnitysruuvi osu hirren rakoon. Ota ruuvinpituinen naula ja lyö muutama sentti sivuun vaakatasossa,siitä, mihin kohtaan ruuvikiinnitystä haaveilit. Mikäli naula ei ota kiinni, on parempi siirtää ruuvin kiinnityskohtaa joko ylemmäs tai alemmas.

Loppusiivous
Kun reiät on porattu, propattu ja kannattimet ja ruuvit kiinnitetty, hyllyt, tangot ja koukut laitettu oikeilla kohdilleen, on aika siivota jäljet. Kun siivous on tehty ja lopuksi vielä nihkeäpyyhitty kaikki, on aika laittaa tavarat oikeille paikoilleen.

Jos tuntui liian vaativalta, voit aina ostaa valmiita kaappeja huonekaluliikkeistä. Vaatekaapin teko on kuitenkin paljon helpompaa käytännössä, mitä ohjeistani voi päätellä.

Katso myös Vaatekaapissa majailevia hyönteisiä ja niiden häätö
Vaatteiden pesu
Vaatteiden silittäminen

28.9.09

Puolukka



Puolukka (Vaccinium vitis-idaea) on 5-30 cm korkea varpukasvi, jonka lehdet (8-20 mm) kääntyvät reunoistaan liveästi alaspäin. Lehdet ovat kiiltävän vihreät, ikivihreät, alapuolelta vaaleammat ja tummapilkkuiset. Kukat kellomaiset, valkoiset tai hieman punertavat, marjat aluksi vihreät, kypsyessään kirkkaan punaiset ja pyöreät, mehukkaat. Joskus marjat voivat olla myös valkoiset. Marjat maistuvat raikkaalle ja hieman happamalle. Puolukka kasvaa koko Suomessa mäntyvaltaisilla kangasmailla, kallioilla, tuntureilla, soilla (korvet, rämeet, rahkasoiden reunat), yleensä mattomaisena kasvustona. Marjat alkavat kypsyä elo-syyskuussa.
Sekoitetaan joskus Sianpuolukkaan (Arctostaphylos uva-ursi). Sianpuolukka kasvaa kuitenkin maata myöten, kun puolukan kasvutapa on pysty. Lehdissä ei ole myöskään alapinnalla pilkkuja kuten puolukalla. Marjojakin on yleensä vähemmän ja ne ovat jauhoisia ja mauttomia. Puolukkaan verrattuna marja on pituuttaan leveämpi. Sianpuolukan lehtiä on käytetty värjäykseen, parkitukseen ja lääkkeeksi.
Puolukka muilla kielillä: Ruotsiksi Lingon, Lingbär, Kröson. Englanniksi Cowberry, Lingonberry, Red Whortleberry, Mountain Cranberry, Bog Cranberry, Moss Cranberry, Partridgeberry, Alpine Cranberry, Lingen. Saksaksi Preiselbeere, Kronsbeere, Speckbeere. Ranskaksi airelle rouge.
Puolukka poimitaan kuivalla ilmalla. Poimimisen voi tehdä poimurilla tai käsin. Parhaat marjat saa aina käsin poimien. Opettele kahden käden poimintatekniikka. Poiminta-aika on syyskuun alusta alkaen hallojen tuloon asti. Hallojen jälkeen marjat eivät enää kelpaa säilöntään, mutta niitä voidaan käyttää mehuksi ja ruuanlaitossa. Puolukka poimitaan aina täysin kypsänä. Raa'at marjat eivät kypsy kotona ja ne saattavat pilata koko erän puolukoita, koska rupeavat käymään ja mustumaan. Tuloksena on karvas ja lievästi etikanmakuinen sotku. Puolukoita voidaan kerätä hyvin lumien tuloon asti ruuaksi ja mehuksi, sekä vielä keväällä lumien sulettuakin. Maku on silloin muuttunut viininmakeaksi.
Kypsät marjat sisältävät mm: bentsoehappoa, sitruunahappoa, antioksidantteja, hiilihydraatteja. Vitamiinipitoisuus on heikko tai kohtalainen (riippuen tutkijasta ja lähteestä), mutta vitamiinivaikutus suuri, johtuen bioflavonoideista, jotka tukevat vitamiinien vaikutusta. Kivennäisaineita on runsaasti esim. mangaani, kalsium, fosfori, natrium, kalium, magnesium, kupari, sinkki, rauta ja molybdeeni. Lignaaneja on myös paljon. Puolukan ravintoarvo on hyvä, kilo puolukoita vastaa noin kolmea kiloa tomaatteja.

Puolukat edistävät vatsan, sapen ja maksan toimintaa, hoitavat vatsan limakalvoja, vähentävät suolen käymisprosesseja, vahvistavat verisuonia, edistävät vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä sekä laskevat kuumetta. Puolukoiden sitruunahappo edistää raudan imeytymistä. Puolukan lignaanit ovat kasviestrogeenia, joka ehkäisee syöpää, sydän- ja verisuonitauteja. Puolukka vahvistaa myös yleistä vastustuskykyä, parantaa stressinsietokykyä ja vähentää herkkyyttä allergioille. Puolukan parkkiaineet helpottavat tulehduksia. Puolukan arbutiini vähentää verensokeria. Täysin varma tämä tieto ei ole, mutta saattaa olla että puolukka liuottaa ja ennaltaehkäisee virtsahappo- ja oksaalihappokiviä munuaisissa ja virtsarakossa.
Puolukka on ainoa marja, joka muodostaa happaman palamistuloksen elimistössä. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen ateriaa nautittuna puolukat muodostavat happaman ympäristön vatsaan, niin että ruuansulatusentsyymi pepsiinin toiminta on optimaalisinta. Tämän takia puolukat sopivat henkilöille, joilla mahahapon tuotanto on alhainen tai vähentynyt. Mitä tuoreempina puolukat syödään, sen paremmin niiden hoitavat vaikutukset tulevat ilmi. Keittämis- ja säilömisprosessissa katoaa aina jotakin.
Henkilöt, jotka ovat herkistyneet salisyylihapolle, voivat saada puolukan bentsoehaposta allergiaoireita. Puolukka saattaa vatsan liikahappoisuudesta kärsivillä henkilöillä aiheuttaa närästystä ja happamia röyhtäyksiä. Muita haittavaikutuksia puolukan marjojen normaalikäytölle ei tunneta. Liiallisella käytöllä saattaa olla munuaisia rasittavia vaikutuksia.

Puolukoita voi pakastaa, kuivata ja raakasäilöä. Puolukoihin ei tarvitse laittaa sokeria säilyvyyden kannalta, bentsoehappo puolukassa on itsestään säilöntäaine. Puolukoita voidaan laittaa muiden marjojen tai hedelmien joukkoon parantamaan niiden säilyvyyttä.
Puolukat sopivat kiisseleihin, hilloihin, hyytelöihin, keittoihin, mehuihin, survoksiin, puuroihin, leipiin, marmeladiin, piirakoihin, leivonnaisiin (kakut, muffinit, pikkuleivät, munkit), sorbettiin, rahkaan, jogurttiin, jäädykkeisiin, pirtelöihin, smootheihin, vanukkaisiin. virvoitusjuomiin, likööreihin, viiniin, nektariin, salaattiin. Sopii lisukkeeksi monien ruokien kanssa kuten lihapullat ja -murekkeet, kaalikääryleet, perunapyörykät, maksalaatikko, poronkäristys, veriruuat (veripalttu, veriohukaiset). Sopii myös jälkiruokien ja juuston kera hillona tai sellaisenaan. Kuivattuja puolukoita voi käyttää sellaisenaan sämpylä- tai leipätaikinaan, mysliin, puuroon, pähkinäsekoituksiin ja vaikka keitetyn riisin joukkoon.
Puolukan happamuuttaa ja kirpeyttä voi laimentaa omenasoseella tai -mehulla, päärynäsoseella sekä porkkanaraasteella. Puolukka sopii hyvin myös kaalin, lantun, porkkanan ja kesäkurpitsan kanssa käytettäväksi.

Puolukanlehtiä voi kerätä vuoden ympäri yrttiteesekoituksiin. Parhaimmillaan ne ovat keväällä ennen puolukan kukintaa tai myöhään syksyllä, jos niitä kerätään kuivattavaksi. Kukinta-aikaan kerätyt lehdet mustuvat helposti kuivattaessa, muuta estettä niiden käytölle ei ajallisesti ole. Kerää vain alle vuoden vanhoja versoja. Versot leikataan ja kuivataan huoneenlämmössä valolta suojassa. Kuivuneet lehdet irrotetaan varsista ja murskataan. Säilytys purkissa tai paperipussissa pimeässä. Lehtiä voi kuivata myös uunissa, jolloin maku paranee, mutta tehoaineet vähenevät.
Lehdet sisältävät 4-15% arbutiinia (hyperosidia, hydrokinonia), 10-20% parkkihappoa.
Puolukanlehdet sopivat munuaisaltaan ja virtsarakon tulehduksissa, koska ovat virtsateitä desinfioivia. Vaikutus perustuu siihen että lehtien arbutiini muuttuu emäksisessä virtsassa hydrokinoniksi, joka vaikuttaa virtsateissä aseptisesti 1-2 tunnin kuluessa suun kautta nauttimisesta. Puolukanlehdet myös vähentävät veren virtsahappopitoisuutta. Näinollen lehtien uskotaan myös vaikuttavan diabetekseen, reumaan ja kihtiin. Puolukan lehdet myös vähentävät allergiaoireita.
Huom! Puolukka ei paranna mitään sairauksia. Sitä voidaan käyttää apuna hoidossa, jos lääkäri sen sallii.
Huom! Puolukanlehdet toimivat vain jos virtsa on emäksistä eli tulehduksen aikana! Muina aikoina ei kannata käyttää ennaltaehkäisevästi.
Arbutiini vaikuttaa tuhoavasti seuraaviin taudinaiheuttajiin: Citrobacter -suvut, Enterobacter -suvut, Eschericia coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, Staphylococcus aureus.
Puolukanlehdet voimistavat joidenkin tulehduskipulääkkeiden vaikutusta - indometasiini (Kauppanimiä: Indalgin®, Indocid®, Indometin®) ja prednisoloni (Kauppanimiä: Prednisolon®, Ultracortenol®, Pred Forte®, Scheriproct Neo ®, DI-Adreson-F®). Puolukanlehtien tanniini saattaa ärsyttää vatsaa.
Puolukanlehdet ovat lievästi myrkyllisiä suurina annoksina. Älä siis käytä usein, äläkä ennaltaehkäisevästi, puolukanlehtien hydrokinonit vaurioittavat maksaa ja munuaisia. Lehtiteetä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Ei sovi alle 2-vuotiaille.
Älä käytä puolukanlehtiä sisäisesti viikkoa kauempaa.
Puolukan lehdistä ja kukinnoista saadaan punaista, ruskeaa tai tummanvihreää väriainetta riippuen puretteesta.

Säilöntä- ja ruokaohjeita:

Herkkuhillo (muinoin tiettyjä ruisjauhoista tehtyjä jälkiruokia kutsuttiin hilloiksi)
5 dl puolukkasosetta
2 dl maitoa tai kermaa
2 dl ruisjauhoa
4 rkl sokeria
Sekoita puolukkasoseeseen maito, ruisjauhot ja sokeri. Tarjoa sellaisenaan. Vanhassa ohjeessa joukkoon jauhettiin kallioimarteen juurta, korvattakoon se nyt sokerilla.

Kinuskipuolukat (vanha venäläinen ohje)
puolukoita
kinuskikastiketta
Laita puolukat annosmaljoihin. Kuumenna kinuskikastike ja kaada puolukoiden päälle. Tarjoillaan heti.

Leipävanukas, Pullavanukas
12 viipaletta vaaleaa tai tummaa leipää tai pullaa (voi olla hieman kuivahtanuttakin)
2½ dl puolukkahilloa
3 munaa
5 dl maitoa
2 rkl sokeria
Laita uunivuokaan kerroksittain leipää tai pullaa ja puolukkahilloa. Vatkaa munat ja lisää seokseen maito ja sokeri. Kaada muna-maito vuokaan leipien päälle. Pistele haarukalla hieman leipiä, että muna-maito leviää joka puolelle. Paista seosta uunissa noin tunti, kunnes pinta saa väriä. Voidaan syödä maidon, karamellikastikkeen tai kaneli-sokerin kanssa.

Mausteinen puolukkajuoma
1 kg (1½ l) puolukoita
6 dl kylmää vettä
1 tl sitruuna- tai viinihappoa
8 dl sokeria
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 kanelitanko
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl kuivattua inkivääriä
Laita mausteet veteen (noin 1-2 dl) ja keitä noin 10 min. Anna jäähtyä kylmäksi. Survo sillä aikaa puolukat. Lisää maustekeitos ja loput vedestä, sekoita joukkoon sitruunahappo. Peitä astia ja anna seistä 2 päivää, sekoittaen silloin tällöin. Siivilöi. Lisää sokeri. Kaada viileisiin pulloin. Valmista nautittavaksi heti.

Puolukkaa ja kaurahiutaleita
tuoreita puolukoita tai puolukkahilloa
kaurahiutaleita
sokeria
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Syödään sellaisenaan.

Puolukkachutney
1 l puolukoita
1 punasipuli
2½ dl fariinisokeria
1 dl etikkaa
½ dl vettä
1 tl suolaa
(1/4 tl chilijauhetta)
Survo puolukat, hienonna sipuli. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehahtaa. Keitä vielä 45 min hiljakseen, kunnes seos paksuuntuu. Sekoita silloin tällöin. Kaada lämpimiin tölkkeihin ja sulje kannet. Anna valmistua viileässä jääkaapissa vielä muutaman kuukausi ennen käyttöä.

Puolukkahillo I
2 kg puolukoita
1 kg sokeria
Puhdista puolukat roskista. Laita kattilaan sokerin kanssa. Kuumenna vain sen verran että sokeri sulaa. Nosta pois liedeltä ja sekoita kunnes puolukat ovat sekoittuneet sokerin joukkoon. Laita tölkkeihin.

Puolukkahillo II
2 kg puolukoita
1 kg sokeria
1 dl vettä
Laita sokeri ja vesi kattilaan ja keitä liemeksi. Lisää puolukat. Kiehauta. Kaada kuumana tölkkeihin.

Puolukkahillo III
1 kg puolukoita
1 kg mansikkaa, omenaa, porkkanaa tai kurpitsaa
1 dl vettä
Laita mansikat, omenat, porkkanat tai kurpitsa kattilaan veden kanssa ja keitä pehmeäksi. Lisää survotut puolukat. Kiehauta. Kaada kuumana tölkkeihin.

Puolukkahillo IV
1½ l vettä
750 g siirappia
10 l puolukoita
(kanelia)
Katajanmarjasiirappiakin voi käyttää puolukkahillon valmistukseen. Hae ohje sivuiltani.
Keitä vesi ja siirappi. Lisää siihen puolukat ja mausta kanelilla jos haluat. Tölkitä.

Puolukkahyytelö
2 dl puolukoita
4 dl vettä
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
(1½ rkl puolukkalikööriä)
Murskaa puolukat. Keitä vedessä. Siivilöi mehu ja mausta sokerilla. Lisää kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet. Kaada hyytelö tarjoiluastiaan tai -asitioihin. Anna hyytyä kylmässä. Tajoa kylmänä kermavaahdon kera.

Puolukkajäähdyke
2½ dl puolukkahilloa tai 2 dl puolukoita ja 2 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1 dl vettä
4 keltuaista
4½ dl kuohukermaa
Laita tuoreet puolukat kattilaan ja keitä sokerin kanssa hilloksi. (10 min.) Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeri, keltuaiset ja vesi ja keitä miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Nosta liedeltä. Sekoita silloin tällöin, jäähtymisen aikana. Lisää puolukkahillo ja sekoita hyvin. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Laita jäähdyke pakastimeen pariksi tunniksi. Mikäli on tarkoitus kumota se astiasta, astian alapinnan voi kastaa kuumaan veteen. Jos tarjoillaan pakastusastiasta, nostetaan huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Koristele puolukoilla.

Puolukkakakku I
4½ dl kaurasuurimoita
1½ dl puolukkahilloa
3 dl sokeria
3 dl maitoa
Voitele vuoka hyvin. Laita vuokaan kerroksittain kaurasuurimoita, puolukkahilloa ja sokeria. Kaada maitoa päälle niin että seos peittyy. Paista uunissa.

Puolukkakakku II
150 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mannasuurimoita
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniliinisokeria
3 dl puolukoita
1 rkl sokeria
Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Levitä taikina voideltuun irtopohjaiseen vuokaan. Sekoita puolukat taikinaan ja ripottele pinnalle sokeria. Paista 200°C:ssa 30-45 min. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Puolukkakakku III
4½ dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl soodaa
2 dl puolukkahilloa
2 munaa
2 dl kermaa (voi olla myös hapanta)
100g sulatettua voita
Sekoita kuiva-ainekset keskenään. Lisää joukkoon puolukkahillo, munat, kerma ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi. Paista voidellussa ja jauhotetussa uunivuoassa runsas tunti 175°C:ssa.

Puolukkakastike I
2 dl puolukkasurvosta tai -hilloa
2 dl kermaviiliä
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa liharuokien kastikkeena

Puolukkakastike II
puolukoita
vettä
sokeria
kermaa
Survo puolukat, lisää vähän vettä ja sokeria ja kaada kattilaan. Keitä hetki ja lisää kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Puolukkakastike III
200g puolukoita
1½ dl valkoviiniä
6 mustapippuria
2 mausteneilikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl perunajauhoja
Kiehauta puolukat viinissä mausteiden kera ja anna kiehua 5 min. Siivilöi kastike ja laita kattilaan. Suurusta perunajauhot veteen ja kaada vesi nauhana kattilaan. Kiehauta. Tarjoile kuumana.

Puolukkakeitto
4 dl puolukoita
1 l vettä
3 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
Survo puolukat. Lisää vesi ja perunajauhot. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa saentua, nosta liedeltä ja lisää sokeri. Jos haluat kiisseliä lisää enemmän perunajauhoja.

Puolukkakukko
6 dl vettä
100g voita
300g ruisjauhoja
300g ruissihtijauhoja
300g vehnäjauhoja

täyte:
500 g puolukoita
2 dl sokeria
½ dl perunajauhoja

Sulata voi. Sekoita keskenään voisula ja vesi. Lisää vesi-voi -seokseen jauhot. Vaivaa taikina hyvin. Taikinan pitää olla kiinteää, muttei kovaa. Kauli taikina soikeaksi levyksi.
Sekoita keskenään täyteainekset. Älä riko puolukoita.
Laita täyte keskelle taikinaa ja käännä taikinalevyn reunat vastakkain puolukkakeon päälle ja liimaa kiinni vedellä. Jätä hiukan taikinaa yli, että voit korjata kukkoa, jos siihen paistamisen aikana tulee repeämiä.
Hiero kukon pintaan jauhoja ja laita uuniin paistumaan. Paista 250° C:ssa noin 35-45 min. Kun otat kukon uunista voitele se voisulalla ja kääri voipaperiin tai alumiinifolioon. Anna jäähtyä.

Puolukkakukkoset
250 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruissihtijauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1 l puolukoita
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja

Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita yhteen jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauho-leivinjauheseos sekoittaen voi-sokeriseokseen. Jätä taikina lepäämään jääkaappiin tunniksi.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota lasilla tai pyöreällä muotilla taikinasta kakkuja, laita kakkuset foliovuokiin tai muffinimuotteihin.
Sekoita keskenään täyteainekset ja laita seosta keskelle taikinakuppeja.
Käytä osa taikinasta kakkusten kansiksi. Painele kannen ja kuoren reunat tiiviisti kiinni.
Paista 200°C:ssa 20 min.

Puolukka-lanttupaistos
2 lanttua
1 dl survottuja puolukoita
1 muna
1 rkl sokeria
suolaa
Keitä lantut ja survo soseeksi. Lisää survokseen sokerija suola sekä muna. Sekoita puolukat joukkoon. Kaada seos vuokaan. Paista uunissa. Kun pinta on ruskea on ruoka valmista. Voidaan syödä sellaisenaan tai kylmänä maidon kera.

Puolukkaleipä
1 l vettä
45 g hiivaa
2 dl siirappia
1 dl sokeria
1 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl puolukkahilloa
1 kg ruisjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muuta ainekset. Taikinan tulee olla löysää. Anna taikinan kohtoa lämpimässä 6 tuntia, mieluummin yön yli.
Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun uunipakkuun. Anna kohota vielä tunti.
Paista 150°C:ssa noin 3 tuntia. Ota leipä uunista ja kääri paksuun pyyhkeeseen pehmiämään.

Puolukkaleivokset
3 dl kaurahiutaleita
1½ dl sokeria
1 dl spelttijauhoja
1 dl mantelijauhoja
150 g voita

täyte:
puolukoita, puolukkasosetta tai puolukkahilloa
kermavaahtoa

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, spelttijauhot, mantelijauhot ja sokeri. Sulata voi ja kaada joukkoon. Nypi seosta kunnes se muistuttaa taikinaa. Laita seosta pieniin muffinssimuotteihin tai paperivuokiin (laita 2 vuokaa päällekkäin niin ei repsahta uunissa). Jätä vuoka hieman vajaaksi ja painele keskelle kuoppa. Paista 200 °C:ssa 15 min.
Kun pohjat kypsyvät uunissa vatkaa kermavaahto. Odota kunnes leivospohjat ovat hieman jäähtyneet ja laita sitten ensin kermavaahto ja sitten puolukat, puolukkasose tai puolukkahillo keskelle leivosta.

Puolukkalikööri
5 dl puolukoita
5 dl votkaa
4 dl sokeria
Murskaa puolukat kevyesti. Kaada päälle votkaa niin että peittyvät. Peitä astia hyvin ja laita aurinkoiseen paikkaan noin kolmeksi viikoksi. Kun marjat ovat vaalentuneet on aika siivilöidä seos. Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on sulanut. Pullota ja säilytä niin kauan kun jaksat odottaa valmistumista.

Puolukkalumi
1 rkl sitruunamehua
2 valkuaista
½ dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta
Vatkaa sitruunamehu ja valkuaiset sekä sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahdon pitää pysyä kulhossa kun sen kääntää ympäri. Sekoita puolukkasurvos varovasti vaahtoon. Tarjoile heti.

Puolukkamarmeladi
300 g porkkanaa, kurpitsaa tai/ja sokerijuurikasta
500 g puolukoita
1 kg sokeria
Voit käyttää joko kaikkia aineksia tai vain yhtä niistä puolukoiden kanssa. Soseuta ainekset tehosekoittimella. Keitä kattilassa kunnes seos kiinteytyy. Samalla tavalla voi valmistaa myös pihlajanmarjamarmeladia.

Puolukkamehu
6 kg puolukoita
3 l vettä
50 g viinihappoa tai sitruunahappoa
Puolukat survotaan soseeksi ja laitetaan astiaan. Päälle kaadetaan kylmä vesi sekä kuumaan vesitilkkaa liuotettu viinihappo. Sekoitetaan hyvin. Annetaan olla kannen alla 2-3 päivää. Sekoitetaan aika ajoin. Mehu siivilöidään ja pullotetaan.
Tätä mehua voidaan käyttää lämmitettynä hengitystietulehduksien hoitoon, sekä myös kylmänä virtsatietulehduksien hoitoon sisäisesti. Mehu sopii myös lapsille. Aikaisemmin sillä hoidettiin vauvojen sammasta.
Jos mehusta tehdään janojuomaa tai muuta juomaa siihen voi lisätä 2-3 kg sokeria sen jälkeen kun mehu on siivilöity. Sokerin lisäyksen jälkeen mehu ei sovellu hoitokäyttöön.
Puolukkamehuun voi sekoittaa tarjoiluvaiheessa omenamehua tai mustikkamehua, sokeria ei tarvita silloin niin paljoa.

Puolukkamämmi
3 l vettä
4 dl maltaita
10 dl ruisjauhoja
5 dl puolukkasurvosta
Kiehauta vesi ja sekoita siihen maltaat. Jätä imeltymään lämpimään noin tunniksi. Sekoita joukkoon ruisjauhoja niin paljon että mämmistä tulee puuromaista. Jätä imeltymään lämpimään paikkaan kahdeksi tunniksi. Lisää puolukat ja paista uunissa 175°C:ssa kaksi tuntia.

Puolukka-omenasose
3 dl omenoita
1 dl puolukoita
sokeria
Laita omenat kattilaan ja lisää hiukan vettä. Hauduta pehmeäksi. Survo puolukat ja lisää joukkoon. Kuumenna seos ja jauho sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää sokeria maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi ja tölkitä. Homehtumisen eston pinnalle voi laittaa 1 tl kaliumsorbaattia (liuotettuna pieneen vesimäärään).
Puolukka-päärynäsosetta saat kun korvaat omenat päärynöillä.

Puolukkapiirakka I
Kuori:
½ l maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl sokeria
150 g voita tai leivontamargariinia
1 kg vehnäjauhoja
täyte:
1 dl vettä
5 dl puolukoita
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
voiteluun:
1 muna
Annoksesta tulee joko yksi iso tai 3 pienempää piirakkaa. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Leivo taikinaksi. Laita sivuun nousemaan. Valmista täyte. Survo puolukat ja sekoita yhteen muiden ainesten kanssa. Kun pohja on noussut muotoile siitä piirakka, nosta hieman reunoja, että täyte ei valu pois. Lisää täyte ja paista 180-200° C:ssa noin 20 min.
Jos lisäät puolet omenasosetta puolukoiden määrästä saat omena-puolukkapiirakan.

Puolukkapiirakka II
kuori:
2 dl kylmää vettä
4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
täyte:
1 l puolukoita
2 dl sokeria
2 rkl ruisjauhoja
Valmista kuori sekoittamalla keskenään ainekset. Muotoile niistä yksi iso tai 5 pientä piirakkaa. Sekoita keskenään sokeri, ruisjauhot ja puolukat. Laita täyte kuoren keskelle ja sulje kuori. Paista uunissa 180-200°C:ssa noin 30-40 min.

Puolukkapirtelö
3 dl puolukoita
5 dl vanilijajäätelöä
5 dl kylmää maitoa
2 rkl sokeria
(kermavaahtoa)
Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Voit koristella pirtelöannokset kermavaahdolla. Ripaus puolukkamehua kermavaahtoon, niin saat siitä vaaleanpunaista.

Puolukka-porejuoma
tuoreita tai pakastettuja puolukoita
kivennäisvettä (maustettua tai maustamatonta)
Survo hieman puolukoita ja sekoita joukkoon kivennäisvesi, niin että muodostuu juoma. Juodaan heti.

Puolukka-porkkanapiirakka
Pohja:
2 dl jauhoja
50 g voita tai leivontamargariinia
½ dl hunajaa
täyte:
3 dl puolukoita
3 porkkanaa
½ dl hunajaa
Sekoita taikina-ainekset keskenään ja painele piirakkavuokaan. Sekoita täyte-ainekset tehosekoittimessa tai soseuta sosemyllyssä. Levitä täyte pohjan päälle ja paista 225°C noin 20 min.

Puolukkapuuro
8 dl vettä
ripaus suolaa
1½ sl ruisjauhoja
1-1½ dl puolukkahilloa tai -survosta
Keitä vesi, lisää suola. Lisää ruisjauhot voimakkaasti sekoittaen. Anna kiehua 15 min. Sekoita joukkoon puolukat. Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Puolukkapöperö
puolukoita
jauhoja (ruis-, ohra-, kaura-, speltti- tai vehnäjauhoja)
Survo puolukat ja lisää joukkoon jauhot, niin että saat pöperön. Syö maidon tai vanilijakastikkeen kanssa.

Puolukkaressu I
½ l vettä
2 dl puolukoita
2 dl sokeria
½ l pieniä hapanleivän paloja, kuivat käntyt käyvät myös
½ dl kermaa tai maitoa
1 rkl voita
Laita kattilaan kiehumaan vesi, lisää survotut puolukat, mausta sokerilla. Kun seos kiehahtaa, lisää leipäpalat. Kiehauta uudelleen. Mausta kermalla ja voilla. Tämä on jälkiruoka.
Tämän ruuan voi valmistaa myös saviruukussa uunissa. Silloin leipää ja puolukoita laitetaan ruukkuun kerroksittain ja lopuksi kaadetaan kermaa tai maitoa päälle niin että seos peittyy. Paistetaan kunnes pinta ruskistuu. Syödään maidon kera jälkiruokana.

Puolukkaressu II
12 dl vettä
5 dl kuivunutta hapanleipää
1 tl kanelia
1 dl siirappia
½ tl suolaa
2 dl puolukoita
voita
Laita leivät likoamaan kylmään veteen. Kun leivät alkavat pehmetä, keitä niitä hiljaa hauduttamalla. Mausta suolalla ja siirapilla. Jos aikaa on haudutella pitempään, ei siirappia välttämättä tarvita lainkaan. Sekoita valmiiseen ressuun kaneli ja tarjoile voinokareen kera. Sopii lapsille välipalaksi, jälkiruoaksi tai iltaruoaksi maidon kanssa.

Puolukkasima
1½ l puolukoita
7 l vettä
8 dl sokeria
½ rkl hiivaa
Kiehauta vesi ja puolukat. Sekoita joukkoon sokeri. Anna jäähtyä. Kun keitos on käden lämpöistä lisää hiiva. Jätä juoma huoneenlämpöön kolmeksi päiväksi. Siivilö ja pullota. Säilytä kylmässä.

Puolukkasuklaa
laakea astia
kuivattuja tai tuoreita puolukoita
suklaata (tumma, maito tai valkosuklaa käyvät)
Levitä laakean astian päälle voipaperi. Levitä sitten tasaisesti puolukat paperille. Sulata suklaa ja kaada marjojen päälle. Anna jähmettyä. Paloittele ja nauti.

Puolukkasurvos
Laita marjat puhtaaseen lasi- tai puuastiaan ja survo rikki, niin että peittyvät omaan mehuunsa. Tölkitä. Pinnan voi suojata vielä tuorekelmulla, ettei ilma pääse vaikuttamaan survokseen. Säilyy pimeässä viileässä paikassa kevääseen asti.

Puolukkatalkkuna eli töntsä
puolukoita
vettä
talkkunajauhoja
Survo puolukat lisää hieman vettä ja talkkunajauhoja sen verran että muodostuu puuromainen seos. Syödään sinältään.

Puolukkatalkkuna eli tahas
2 dl puolukoita
1 dl maitorahkaa
1 dl kauratalkkunaa
2 rkl sokeria
Survo puolukoita hiukan, niin että osa marjoista rikkoontuu. Mausta sokerilla. Lisää joukkoon rahka ja talkkuna. Laita kylmään valmistumaan hetkeksi. Tarjoa välipalana tai jälkiruokana.
Voit päivittää ruuan tähän päivään maustamalla kardemummalla ja vaniljasokerilla sekä lisäämällä kuohukermaa tai kermavaahtoa.

Puolukkavesi (kuumejuomaksi)
puolukoita
lähdevettä
sokeria
Sekoita ainekset keskenään. Puolukoita voi survoa, niin veteenkin tulee makua. Sokeria maun mukaan.

Riistan marjahöyste
½ dl kuivattuja puolukoita (tuoreetkin käyvät)
½ dl kuivattuja mustikoita (tuoreetkin käyvät)
1½ dl vettä
½ tl sitruunahappoa
5 rkl sokeria
Kiehauta vesi ja kaada kuivattujen marjojen päälle. Anna niiden turvota rauhassa kannen alla. Lisää jäähtyneeseen liemeen sitruunahappo ja sokeri. Jos haluat hiemman happamamman höysteen riistalle, anna seistä huoneenlämmössä 2-3 päivää.

Ruisjauhovelli
puolukoita
ruisjauhoa
vettä
Survo puolukat ja kaada vesi niiden päälle. Sekoita joukkoon ruisjauhoja, niin että muodostuu velliä. Syödään leivän kanssa.

Tirri eli marjamämmi I
uuninkestävä ruukku tai pieni savipata
kokonaisia puolukoita
sokeria
jauhoja + vettä
Lado ruukkuun tai pataan kerroksittain sokeria ja puolukoita. Sekoita jauhoista ja vedestä taikina (hyvin vähän vettä). Peitä ruukku taikinalla. Kypsennä uunissa.
Aikaisemmin tirriksi sanottiin myös kuumien kivien päällä kypsytettyjä puolukoita, joita syötiin leivän päällä.

Tirri II
pata tai kannellinen uunivuoka
1 l haaleaa vettä
3 dl ruisjauhoja
2 dl sokeria
5 dl survottuja puolukoita
Sekoita jauhot hyvin veteen. Survo puolukat ja lisää sokeri. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Laita pataan tai kannelliseen uunivuokaan. Laita illalla uuniin ja anna imeltyä aamuun. Sähköuunia käytettäessä 100°C lämmössä kypsytetään yön yli. Jos ei jaksa yön yli vartoa niin 180°C uunissa 2-3 tuntia, tosin silloin imelyys jää pois.

Vatkattu puolukkapuuro
3 dl puolukoita tai puolukkasosetta
2 l vettä
2 dl sokeria
2 dl mannasuurimoita
2 rkl perunajauhoja
Survo kokonaiset puolukat ja laita veteen. Kiehauta. Lisää sokeri ja mannasuurimot koko ajan vatkaten. Anna kiehua 10 min. Hämmennä koko ajan. Jätä hautumaan 10 min:ksi. Suurusta puuro kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja anna kehahtaa, vatkaa kuohkeaksi. Tarjoa maidon kera.

Vesipuolukat (säilöntään)
pullo
puolukoita
vettä
Pestyt puolukat laitetaan puhtaisiin pulloihin, jotka täytetään keitetyllä kylmäksi jäähdytetyllä vedellä.

Hoivaa ja muuta käyttöä:

Istumakylpy
2-3 kourallista puolukanlehtiä
Laita murskatut puolukanlehdet harsokangaspussiin ja ammeeseen samaan aikaan kun lasket veden. Kylve noin 15-20 min.

Puolukanlehtitee
½ tl puolukanlehtiä
lisäksi:
½ tl ruusunmarjoja
½ tl vadelmankantoja tai lehtiä
½ tl mesimarjankantoja tai lehtiä
½ tl mintunlehtiä
½ tl ruusunterälehtiä
½ tl kuivattua appelsiininkuorta
Puolukanlehtiteetä voi maustaa muilla makeammanmakuisilla yrttiteelaaduilla, joko yhdellä tai usemmalla. Aineksien päälle kaadetaan kiehuvaa vettä ja annetaan hautua 10 min. Siivilöidään ja juodaa.

Puolukka-pellavansiemen seos (ummetuksen hoitoon)
pellavansiemeniä
puolukoita
Murskaa pellavansiemenet ja puolukat tahnaksi. Syö. Sopiva annostus löytyy kokeilemalla.

Rohdosseos virtsatietulehdukseen
20 g puolukanlehtiä
30 g kultapiiskua
20 g juolavehnänjuurta
½ l vettä
Laita ainekset kiehuvaan veteen. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua 20 min. Siivilöi. Pullota. Ota rohdosseosta 2 tl kupilliseen kuumaa vettä sekoitettuna. Juo pari kertaa päivässä.

Vihannessalaatti tai yrttitee (elimistön puhdistukseen keväällä)
tuoreita nokkosia
voikukan lehtiä
kuusenkerkkiä
mansikanlehtiä
mustaherukanlehtiä
koivunlehtiä
mustikanlehtiä
puolukanlehtiä
Jos teet salaattia voit lisätä joukkoon hapankaalia tai hapankaalimehua. Jos teet yrttiteetä laita kutakin ainesosaa ½ tl ja kaikki ainesosat ½ l vettä. Ei haittaa vaikka kaikkia ainesosia ei olisi saatavilla.

Yrttijuoma (virtsarakko- ja munuaistulehdus)
1 rkl tuoreita tai kuivattuja puolukan lehtiä
2 dl kuumaa vettä
Lehtiä haudutetaan 15 min kuumassa vedessä. Nautitaan 2 kuppia päivässä.

26.9.09

Kodin raha-asiat kuntoon

Miten selvitä kun jää työttömäksi? Miten selvitä kun työttömyys vain jatkuu? Miten selvitä kun perheeseen tulee uusia perheenjäseniä? Miten selvitä kun elämäntilanteet muuttuvat? Nämä kaikki asiat vaikuttavat kodin talouteen ja raha-asioihin. Pienilläkin tuloilla pärjää jos asiat osaa suunnitella hyvin ja ajatella mitä todella tarvitsee ja mitä ei.

Selviämissuunnitelma
Keskity suuriin linjoihin ja unohda sentit hetkeksi.
1. Perustarpeet - ruoka, asuminen, verot, eläkkeet
2. Säästöt - pankkitilin saldo plus sijoitukset miinus velat ja lainat
3. Kulutus - kaikki muu mikä rahaa vie
4. Lisätulot - kaikki se mitä voit laillisesti myydä tai voittaa
5. Vaihdantatalous - monet asiat ovat vaihdantakelpoisia

Otetaanpa laskin käteen. Laske yhteen kaikki tulosi kuussa. Tämä tarkoittaa sitä rahamäärää, jolla sinun pitää selvitä koko kuukausi ja josta pitää maksaa kaikki laskut ja ostokset.

Laske mitä sinulla on säästössä. Tämä on hätävararahasto, johon turvaudutaan hädässä.
Vähennä säästöistä velat ja lainat, niin saat selville onko sinulla edes hätävararahastoa. Jos mennään miinukselle, kuten tilanne suurimmalla osalla suomalaisista on, on entistäkin tärkeämpää lukea tämä juttu loppuun.

Kulutus on se asia, josta joutuu joskus luopumaan. Siihen vain ei yksinkertaisesti ole yhtään rahaa. Mantra "talous kasvuun" ei toimi, jos kuluttajilla ei ole rahaa. Osta vain sitä mitä välttämättä tarvitset.

Lisätuloja taas voi ansaita mitä oudoimmilla tavoilla. Ole kekseliäs. Monia asioita voi vaihtaa työpanosta vastaan ja selvitä ilman rahaa.

Saattaa olla että pidätkin jo tilikirjaa menoistasi ja tuloistasi, jos et, on korkea aika aloittaa NYT. Tarvitset vain kynän ja ruutupaperia tai tietokoneen ja taulukkolaskentaohjelman. Tässä linkki, josta voit tulostaa ilmaisia tilikirjan sivuja Tilikirjan sivut
Ennenkuin teet mitään hätäisiä liikkeitä mihinkään suuntaan. Pidä edes kuukausi tilikirjaa, näit saat hieman selville sitä, mihin rahasi katoavat. On aika katsoa totuutta silmiin. Opetella hyväksymään ne asiat, joita et voi muuttaa ja muuttaa ne asiat, joita voit. Lisäksi pitää ymmärtää näiden asioiden välinen ero.
Elämä on epäreilua ja kaikkea ei voi saada. Täytyy opetella luopumaan. Vaikeinta tämä on, jos tulot ovat olleet säännölliset ja ne yhtäkkiä romahtavat nollarajalle. Muista kuitenkin että jos saat edes muutaman kympin kuussa tilillesi olet rikas verratuna suureen osaan maapallon väestöstä.

Perustarpeet
Ruoka
Ilman ruokaa et elä kovin kauan, ellet ole täysin valaistunut ja nautit valoravinnosta. Kun rahaa ei ole, tulee jossain vaiheessa eteen vaihe, missä ei joka päivä ole varaa syödä ostoruokaa. Koska varastaminen kaupoista on rikos, on syytä turvautua jokamiehen oikeuksiin ja lähteä etsimään ruokaa luonnosta. Opettele lähimaastot ja opettele tunnistamaan mitä kasveja ja sieniä siellä kasvaa. Mikä tärkeintä opettele tunnistamaan kaikki syötäväksi kelpaava. Jos olet taitava, selvität vuoden keväällä, kesällä ja syksyllä keräämilläsi luonnon ruoka-aineilla. Harva on niin taitava, mutta jos pystyt korvaamaan edes puolet ruoka-aineista omilla keräämilläsi, säästöä se on sekin.
Jos sinulla on maata tai vaikka parveke, voit yrittää kasvattaa omia vihanneksia. Varaudu myös siihen että se voi epäonnistua ja satoa ei tule. Muista että siemenet tai taimet, multa, lannoitteet ym. maksavat. Laske kannattaako.
Ruokakaupassa asiointia olen jo käsitellyt aiemmin, joten sanon vain sen, että osta vain sitä, mitä välttämättä tarvitset ja vertaile hintoja.
Sanomattakin on selvää että ulkonasyöminen ja baareissa istuskelu saa nyt jäädä vain erikoistilanteisiin.
Jos et ole koskaan laittanut ruokaa, nyt on aika opetella. Aloita jostain helposta.

Asuminen
Asuminen on kallista Suomessa, asuit missä asumismuodossa hyvänsä. On aika miettiä onko sinulla varaa siihen asumismuotoon, jossa asut nyt? Jos pidät tilikirjaa tiedät melko tarkkaa mitä sinulta kuluu asumiseen vuodessa. Paljonko näistä asumiskuluista on lainaa? Mieti onko sinulla varaa maksaa sitä lainaa? Vai olisiko parempi myydä asunto ja muuttaa pienempään ja edullisempaan vuokra-asuntoon?
Asutko vuokralla? Onko sinulla varaa maksaa vuokrasi aina säännöllisesti? Jos vastasit ei, on aika lähteä etsimään edullisempaa vuokra-asuntoa tai alkaa neuvotella sukulaisten tai ystävien kanssa kimppa-asumisesta.
Menikö asunto kokonaan alta? Huonompi homma. Teltta-asuminen luonnossa on aika urheilullista talvella. Jos on leuto talvi niin selviää, pakkastalvet ovat vähän hankalia varsinkin tammi-helmikuussa. Yritä ratkoa raha-asiasi ennen kuin ajaudut tähän vaiheeseen.

Auto
Auto on monelle ihmiselle tärkeä. Elintärkeä se ei ole kenellekään. Autoja on ollut vasta muutaman sadan vuoden ajan olemassa. Mieti tätä. Auto on hyvin kallis investointi ja sen ylläpito tulee myös kalliiksi (polttoaine, korjaukset, huollot, katsastus, vakuutukset, verot jne...). Mieti tarvitaanko perheessä useampaa autoa vai olisiko mahdollista tulla toimeen yhdellä autolla? Mieti pääsisitkö työpaikkallesi edullisemmin esim. jalkaisin, polkypyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen. Entä kimppakyyti mahdollisuus?
Koska auto on kallis, monet yritykset ovat luopumassa autoeduistaan, koska autoetu ei koskaan maksa itseään takaisin yritykselle. Kun auto on "työväline" , on asia erikseen. Mieti onko oma auto sinulle välttämätön? Tarvitsetko sitä tehdäksesi työtä? Kuuluuko auto työnkuvaasi? Jos vastasit ei, siirry joukkoliikennevälineisiin.

Elämäntapa
Tämä on yleensä se vaikein asia. Kun rahaa ei ole sinulla ei ole enää varaa siihen elämäntapaan, johon olet tottunut. Tavat ja tottumukset istuvat sitkeässä ja niitä on hankala muuttaa, luopuminen on myös hankalaa. On aika miettiä mikä ei ole välttämätöntä ja mistä tingitään? Muutokset voi tehdä kertarytinällä tai pikkuhiljaa siirtymällä, riippuen omasta luonteestasi. Mieti mitä todella tarvitset? Mikä on tärkeää ja mikä on vain näyttämishalua muille? Älä ajattele mitä muut ajattelet. Ajattele ihan itse. Jos sinulla ei ole johonkin asiaan varaa, et vain enää tee tai harrasta sitä asiaa. Piste.
Usein joistakin pahoista tavoista luopuminen (tupakointi, alkoholinkäyttö, valmisruuat, ravintolaillat, kahvilat, baarit jne.,) sekä maksullisista harrastuksista tai viihteestä luopuminen myös parantaa elämänlaatuasi ja lisää elämäniloasi. On paljon asioita, joita voi harrastaa ihan ilmaiseksi. Ole luova.

Verot
Jos ei kukaan muu omainen sinua muista, niin se velvollisuus on viranomaisilla verojen puolesta. Jos sinulla on omaisuutta maksat siitä veroja, jos sinulla on säästöjä ja tuloja maksat niistä veroja, lähestulkoon kaikesta mikä on ympärilläsi menee vero. Jos sinulla ei ole varaa maksaa, summa kasvaa korkoa, kunnes menee ulosottoon aikanaan, jos otettavaa ei ole. Rikolliseksi ei kannata ryhtyä saadakseen rahaa kasaan, saat vain leiman rikosrekisteriin ja se vaikeuttaa työnsaantia ja raha-asioitasi ennästäänkin. Mikä hyvänsä on tilanteesi, pidä huoli että sinulla on antaa valtiolle se, mitä se karhuaa. Jos Suomen valtio tuntuu tylyltä on aika vaihtaa maisemaa. Saatat onnistua huomattavasti paremmin jossain muualla.

Eläke
Eläke on mielenkiintoinen ilmiö. Silloin kun olit töissä sitä karttui, mutta kun et ole, eläketurvasi heikkenee huomattavasti. Toisaalta kun rahaa ei ole muuhunkaan, mistä sitten eläkkeisiin. Tämä on vaikea asia ymmärtää, mutta avaa vaikka säästötili, jolle yrität säästää muutaman euron kuussa, jotta sinulla jäisi edes eläkepäiviksi vähän rahaa elämiseen. Jos olet nuori ja terve et ymmärrä sitä nyt, mutta kun tulet eläkeikään, sinulla alkaa olla kaikenlaisia sairauksia ja lääkityksiä, jotka ovat todella kalliita suhteessa tuloihisi. Kela korvaa osan, mutta ei kaikkea. Mieti millainen on elämäsi ehtoopuoli? Miten haluat sen viettää?

Säästöt ja lainaaminen
Silloin kun olit töissä, rahaa tuli ja meni. Niin kauan kun pankkitilillä on edes muutama lantti, sinulla menee hyvin. Jos sinulla on tuottavia sijoituksia, sinulla menee vielä paremmin. Jos olet tilanteessa että lainaa on, mutta ei säästöjä eikä tuloja, on aika harkita, mitä myydään? Jos lainan kohde on yhä olemassa, se on pistettävä myyntiin. Tämä on karu totuus. Toinen karu totuus on että et välttämättä saa siitä omiasi takaisin eli ostaja maksaa vain murto-osan kohteen todellisesta arvosta. Tärkeintä kuitenkin on että pääset lainasta kokonaan eroon tai saat sen ainakin suurimmaksi osaksi maksettua ja saat taloutesi nousukuntoon.
Jos taas olet tilanteessa että lainaa on, ei ole tuloja, eikä säästöjä ja lainan kohdettakaan ei ole enää olemassa. On aika miettiä voiko lainalle saada mitenkään pienempää korkoa ja voiko lainan lyhennyksiä kohtuullistaa. Mahdollisuus on siihenkin että otat lyhennysvapaita vuosia. Tämä on pahinta mitä voit tehdä. Korko juoksee lainalle koko ajan ja lainasumma kasvaa entisestään. Sinun on vain yritettävä jostain raapia niitä lainanlyhennyksiä kokoon, vaikka sentti kerrallaan. Viimeinen mahdollisuus on velkasaneeraus, jos sinua onnistaa voit päästä lainasta eroon, hyvällä suunnittelulla.
Jos olet niin onnellisessa asemassa että sinulla ei ole yhtään lainaa, ei säästöjä, eikä tuloja. Sinulla on huikeat mahdollisuudet selviytyä. Nollatilanteesta on hyvät mahdollisuudet ylöspäin. Ajattele positiivisesti.
Oli tilanteesi mikä hyvänsä, vältä hätiköityjä nopeita pikaratkaisuja. Älä koskaan ota uutta lainaa maksaaksesi entistä lainaa. Tarkista aina lainan todellinen vuosikorko ja yritä saada laina mahdollisimman matalalla korolla. Mieti talousnäkymiäsi ja mieti kokonaiskuvaa. Paljon pikavippejä on hyvin kallis rahoitusratkaisu mihin hyvänsä rahaongelmaan. Yleensä yksikin pikavippi 0n liikaa.
Luottokortti on houkutteleva väline. Kun rahaa ei ole, sillä ostaminen tuntuisi siirtävän maksua eteenpäin. Sitä se ei tee, luotosta joutuu aina maksamaan myös korkoa. Luottokortilla ostaminen on kallimpaa, kun tavaran ostaminen säästöillä. Jos olet vähissä varoissa ja ostat jo ruuatkin luottokortilla maksaaksesi ne seuraavan kuun tilistä, ollaan menossa kohti lopun alkua. Joskus luottokortista on hyvä luopua kokonaan, että saa taloutensa kuntoon. Luottokortti on tarkoitettu rikkaille ihmisille. Jos harkitse luottokorttia tarkista mikä on vuosimaksu, todellinen korko ja meneekö luottokortin käyttämisestä muita maksuja.
Entä kun luottokelpoisuus on mennyt? Se tarkoittaa sitä että luottoa ei vaan enää oteta. Piste. Tämä on viimeinen tilaisuus oppia ja pistää suu säkkiä myöten.
Jos olet niin onnellisessa asemassa että sinulla on töitä ja pystyt maksamaan lainaasi, niin yritä maksaa se mahdollisimman pian pois. Näin sinulla on jossain elämäsi vaiheessa mahdollisuus olla ilman lainahuolia. Jos olet töissä ja sinulla ei ole lainaakaan, ole onnellinen. Snotaan että alle 3000 €/kk ansaitsevat ovat pienituloisia. Älä välitä siitä, vaan ole onnellinen, sinulla on varaa siihen mihin monilla muilla ei ole. Voit jopa säästää rahaa suurempiin hankintoihin.
Säästöjä tarvitaan pahanpäivän varalle ja kodin suurempiin hankintoihin. Älä koskaan osta mitään, mihin sinulla ei ole varaa. Luotolla ostaminen tulee aina kalliimmaksi kuin se että ostat säästöilläsi. Jos sinulla ei ole varaa ostaa jotakin haluamaasi - se tarkoittaa sitä, että sinä et vain osta sitä - nyt. Asia laitetaan hautumaan ja siihen säästetään rahaa. Säästämisaikana voi miettiä, onko asia säästämisen arvoinen. Jos mieli muuttuu matkan varrella, säästösumman voi käyttää johonkin muuhun tai jatkaa säästämistä.

Kulutus
Media toitottaa että kulutus on saatava nousuun ja pankkitilillä makaavat rahat liikenteeseen. Älä usko kaikkea mitä näet ja kuulet. Ajattele omilla aivoillasi. Sinun rahasi ovat sinun rahojasi. Ne eivät ole pankin, ne eivät ole median, eivätkä ne ole kaupan. Ole tyytyväinen, jos pankkitilläsi on rahaa. Kulutusjuhlaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Kukaan ei pakota sinua siihen.
Kuluta vain silloin, kun sinulla on siihen varaa. Pidä tilikirjaa ja katso mitä viivan alle jää tulopuolelle. Se, mitä jää yli on säästöön jäävä osuus tai sen voi käyttää kulutukseen. Jos tulopuoli on miinuksella eli menopuolelle jää viivan alle paljonkin, on syytä ennästään vähentää kulutusta. Kaikkea rahaa ei tarvitse kuluttaa heti.
Jos sinulla on työpaikka ja raha-asiat tasapainossa, voit ihan huoletta ostaa jotain kivaa itsellesi ja ilahduttaa muita. Tarkoitus ei ole kuitenkaan ruveta pihtailemaan, kun rahaa kerran on.
Sanotaan että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Tämä pitää paikkansa. Silloin kun ostat jotain, katso että ostat laadukasta ja kestävää. Hinta ei ole aina laadun tae, joten vertaile eri tuotteita ja niiden ominaisuuksia keskenään. Halpa ei ole välttämättä hyvää.
Kun rahatilanne ei ole kovin hyvä ja on pakko ostaa esim. vaatteita, kannattaa kiertää kirpputorit, outlet-myymälät, halpahallit ja alennusmyynnit. Joskus voi tehdä todella hyviä löytöjä pienelläkin rahalla. Tärkeää on tuntea hyvät materiaalit ja hyvä ompelujälki. Jos et ymmärrä materiaaleista tai ompelusta mitään, ota mukaan ystävä, joka ymmärtää. Jos osaat korjata itse vaatteesi olet rikas.

Lisätulot
Kun rahaa ei ole, sitä täytyy jostain yrittää saada kasaan, jotta taloudellinen tilanne saadaan jälleen tasapainoon. Yksi konsti on yrittää myydä hyvänä aikana hankittuja tavaroita. Varaudu siihen että niistä ei makseta täyttä hintaa, ellei kyseessä satu olemaan harvinainen keräilykappale esim. vanhasta kirjasta. Tavaroita voi viedä panttilainaamoon ja sitten kun rahaa taas on, yrittää ostaa takaisin mikäli tavara vielä on myymättä. Tavaroita voi myydä itse kirpputoreilla tai antaa myytäväksi vanhantavaran kauppiaille. Erikoistavaroita kuten esim. piano, voi tarjota soitinliikkeeseen myytäväksi. Varaudu myös siihen että myyntiajasta voi tulla hyvin pitkä. Muista aina että tavaralla on sekä arvo että hinta. Älä sekoita niitä keskenään. Arvotavaraa ei koskaan kannata myydä halvalla, ellei rahatilanne ole huutavan kova. Älä myy liian halvalla! Vältä kuitenkin ylilyöntejä hinta-arvioissa.
On tietyntyyppisiä ihmisiä, jotka yrittävät hyötyä ahdingossa olevista kanssaihmisistään. Opettele tuntemaan oma arvosi, kaikkiin ehdotuksiin ei ole pakko suostua. Ihmisarvo ei ole koskaan myytävänä! Älä alenna itseäsi heidän tasolleen! Rahatilanne ei ole koskaan NIIN paha!
Voit myös yrittää myydä osaamistasi ja tekemiäsi asioita, esineitä tai vaatekappaleita. Tässä voi kuitenkin tulla verottajan ja kateellisten kanssaihmisten kanssa eturistiriitoja. Työsi tulkitaan yrittämiseksi ja pääset maksamaan YEL:iä ja veroja tuloista, joita sinulla ei oikeasti ole, eikä tule koskaan olemaankaan.
Lisätuloja saa myös osallistumalla kilpailuihin, joissa on rahapalkinto. Älykäs ja taitava elättää itsensä kilpailemalla. Varaudu kuitekin siihen että vaikka osa ihmisistä on sinua tyhmempiä, fiksumpiankin saattaa löytyä. Älä osallistu kilpailuihin, joihin osallistumisesta joudut maksamaan, ellet ole todella varma voitostasi. Laske osallistumiskulut ja mikä on todennäköisyytesi voittaa. Lottovoitto osuu harvan kohdalle ja sekin on epätodennäköistä.
Kekseliäänä voit keksiä monia tapoja saada lisätuloja. Tarkista kuitenkin miten verottaja suhtautuu kekseliäisyyteesi, ennenkuin toteutat idean.

Vaihdantatalous
Vaihdantatalouteen siirtyminen suoraan rahamaailman oravanpyörästä voi tuntua hieman muinaiselta ajatukselta. Se on kuitenkin harkitsemisen arvoinen juttu, jos tuttavapiirissäsi on paljon työttömiä tai muuten runsaasti vapaa-aikaa omaavia henkilöitä, joilla ei ole mitään parempaakaan tekemistä. Vaihdatte keskenänne mitä osaatte tehdä. Raha ei vaihda omistajaa, vain palvelut tai tavarat. Miettikää yhdessä minkä arvoisia tietyt palvelukset (esim. ompelutyö, siivous, puutarhanhoito, katonkorjaus, kakun leipominen, sairaanhoito, nevontatyö erikoisosaamista vaativassa asiassa, puhtaaksikirjoitus, lastenhoito, vanhusten vahtiminen, jne.) ovat juuri teille ja mitä olette valmiita tekemään vastineeksi niiden tekemisestä. Jos sopimukseen on vaikea päästä, rahan asemasta voi käyttää vaikka merkkejä. Tämän työn arvo on näin ja näin monta merkkiä. Merkeillä voi taas ostaa muita palveluita muilta merkkipiiriin kuuluvilta. Kun ihmiset auttavat toisiaan, ei tarvita rahaa. Muista että raha ei ole minkään mitta, se on vain vaihdon väline.

Muista ajatella positiivisesti. Elämä voi olla kovaa, mutta se on aina elämisen arvoista. Mieti missä arvosi ovat ja kunnioita elämää ja muita. Se maksaa aina itsensä takaisin, muodossa tai toisessa.

Katso myös
Järkevä ostaminen
Jokamiehen oikeudet
Käyttötilien eli käyttelytilien vertailu
Työn hakeminen

"Mihin sinulla on varaa?" -laskureita (mm. kotitalousbudjetti, lainalaskuri, pikavippien korot, sijoitukset, myyntivoiton vero) taloussanomien sivulla: Mihin sinulla on varaa?

Tilastokeskuksen tietoa pienituloisten määrästä Suomessa: Pienituloiset Suomessa

Kuka on köyhä ja miten se määritellään: Köyhyys maailmassa

Työttömien määrä prosentteina Suomessa ja muualla, määrästä puuttuvat kotiäidit, joiden osuus Suomessa on noin 20-30% työikäisestä väestöstä: Työttömien määrä




Työttömäksi jäävälle ja jääneelle: Peruspäiväraha ja hakeminen

Millaisia kustannuksia lapsista aiheutuu: Miten kalliiksi tulee lasten kasvattaminen ja ylläpito

24.9.09

Kataja, katajanmarjat & kumpp. - ruokaa, mausteita ja hoivaa



Kataja, kotikataja (Juniperus communis) on ainavihanta havupuu tai Suomessa yleisimmin pensas. Kasvaa yleensä o,5-3 m korkeaksi, harvemmin 12-15 m. Kataja kasvaa kangasmetsissä, kallioilla, kuivilla laidunmailla, hakkuuaukeilla, nummilla, soilla, merenrannoilla ja on yleinen koko Suomessa. Kataja kukkii touko-kesäkuussa. Suomessa esiintyy kaksi katajan alalajia: Metsäkataja ja Lapinkataja.

Kataja mainitaan 3 500 vuotta vanhassa lääketieteellisessä Papyrus Ebersissä maksavaivojen, naistenvaivojen ja virtsavaivojen hoitoaineena. Kiinassa katajan lääkekäyttö tunnetiin jo 3000 eaa. Antiikin ajoista alkaen kataja on ollut pyhä puu. Keskiajalla uskottiin että etuoven viereen istutettu kataja piti noidat loitolla. Täysin varma tämäkään konsti ei ollut, mikäli noita arvasi neulasten oikean lukumäärän, hän pääsi sisään. Katajaa polttamalla on torjuttu ruttoa ja pahoja henkiä. 1200-luvulla katajaa käytettiin ruuansulatusongelmiin, kihtiin, munuaiskipuun ja pahanhajuiseen hengitykseen. Katajanmarjoja syötiin myrkytyksiä vastaan, vatsaa puhdistamaan ja ihoa kaunistamaan. Amerikassa intiaanit söivät katajan sisäkuorta puuteaikaan, samoin kun Suomessa syötiin pettua. Katajan sisäkuorta käytettiin punontaan, samoin juuria. Katajan kuorta käytettiin sytykkeenä. Nykyään rauhoitetuista puumaisista katajista tehtiin astioita ja tarvekaluja, koska se oli vahvaa, säänkestävää, säilyi hyvin ja oli hyväntuoksuista. Katajavettä (katahahavu-uutetta) käytetiin ennen puhdistusaineena maataloissa puhdistettaessa puisia astioita.

Katajasta voidaan käyttää kypsät siniset marjat (käpy), havut, puuaines, nuoret versot (ja juuret - aikaisemmin juuria käytettin lääketarkoituksiin). Aurinkoiset aukeat rinteet ovat hyviä paikkoja kerätä marjoja ympäri vuoden. Parhaimmillaan marjat ovat kuitenkin syksyllä syys-lokakuussa. Katajanmarjojen poimiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin, jos keräät oksia tai muita osia katajasta tarvitset maanomistajan luvan. Älä vahingoita katajaa kerätessäsi marjoja, jätä myös linnuille kypsiä marjoja ja muutama marja puulle lisääntymistä varten. Marjojen kypsyminen vie 2-3 vuotta, joten samassa katajassa voi olla sekä sinisiä että vihreitä marjoja. Kerää vain sinisiä tai mustansinisiä marjoja. Käytä käsineitä kerätessäsi marjoja, katajanneulaset ovat hyvin teräviä. Katajanmarjat maistuvat hieman pihkalle, kitkeränmakealle appelsiinille ja balsamiselle. Kun marjat kerätään ja laitetaan tasaiselle alustalle kuivumaan, ne saavat mustemman värin. Kuivatus 10-15 °C lämpötilassa, ettei marja rypisty, vaan säilyy kauniin pyöreänä. Jos marjoja kuivataan keinolämmöllä lämpötila ei saa nousta yli 30°C. Säilytä kuivatut marjat ilmatiiviissä tölkissä. Säilyvät kolme vuotta. Katajanmarjat voi myös pakastaa.

Kuivatut marjat sisältävät 20-40 % sokeria, 8-10% hartsia, 0,2-2% eteeristä öljyä, 5% valkuaista, 2% C-vitamiinia, 5% parkkiainetta.

Katajan versot ja oksa kerätään kevättalvella. Ne voidaan käyttää tuoreena tai kuivattaa. Säilytä kuivatut neulaset ilmatiiviissä purkissa. Murskaa hieman kun otat käyttöön.

Neulasissa (100 g) on 0,15-0,18 g eteeristä öljyä, 12,8 g proteiinia, 167 mg C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa ja mangaania.

Puumaisen tai pylväsmäisen katajan myynti koristepuuna tai oksina on kiellettyä Suomessa. Ahvenanmaalla yli 6-7 m korkeat katajat ovat rauhoitettuja.

Kataja lisää virtsan- ja hieneritystä ja toimii antiseptinä virtsateissä, poistaa elimistöstä virtsahappoa, piristää, kiihottaa ruokahalua, lisää maha- ja suolinesteen eritystä, rauhoittaa ruuansulatusta, stimuloi kohtua, lisää kuukautisvuotoa ja auttaa kuukautisia alkamaan. Kataja poistaa elimistöstä myös kaliumia, joten syö paljon vihanneksia ja banaaneja kun käytät katajaa. Ulkoisesti käytettynä parantaa verenkiertoa.

Sopii virtsarakontulehdukseen, reumatismiin, jänneongelmissa, kihtiin, diabeetikolle, PMS vaivoihin, turvotukseen, närästykseen ja hermosärkyyn. Huom! Kataja ei paranna mitään tautia, se voi kuitenkin olla osana hoitoa jos lääkärille vain sopii. Älä käytä lasten virtsarakontulehdusten hoitoon. Ole varovainen jos sinulla on korkea verenpaine.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kataja tepsii seuraaviin taudinaiheuttajiin: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Shigella dysenteriae, Streptococcus -lajit, Escherichia coli, Candida albicans, Samonella-lajit.

Kataja ei sovi pitkäaikaiseen käyttöön. Saattaa aiheuttaa ärsytystä munuaisissa ja virtsateissä. Ärystystä voi vähentää käyttämällä yhdessä Salkoruusun (Althaea officinalis) kanssa. Ei sovi raskaana oleville eikä kroonisissa munuaissairauksissa. Normaaliannoksina kataja on täysin turvallinen käyttää. Haittapuolena on että virtsa alkaa haista orvokeille sekä se että diabeetikon verensokeri saattaa laskea hyvin nopeasti.

Katajanmarjoja voi syödä raakoina tai niistä voi tehdä ruokaa. Kuivattuja katajanmarjoja käytetään mausteena kokonaisina, murskattuina tai jauheena. 4-8 katajanmarjaa on yleensä sopiva annos. Esim. mausteena kinkussa, sianlihassa, riistaruuissa (villisika, jänis, kaniini, riistalinnut, poro), kalaruuissa, kanaruissa, lammasruuissa, kaaliruuissa, viinissä, teessä, happamassa ruisleivässä, hedelmäkakuissa, omenajälkiruuissa, pikkelsissä, hapankaalissa, pateissa, keitoissa, kastikkeissa, oluen, kaljan, yrttiliköörien, chartreusen, geneverin, steinhägerin, akvaviitin ja ginin mausteena. Sopii myös rosmariinin, basilikan ja salvian kanssa kalkkunan, hanhen ja ankan mausteeksi. Muita katajanmarjan kanssa sopivia mausteyhdistelmiä ovat laakerinlehti, mustapippuri, sinapinsiemenet, valkosipuli, meirami ja timjami. Marjoista keitetään myös teetä, etikkaa, simaa, sosetta, mehua, siirappia ja kastikkeita. Kokeile murskattuja katajanmarjoja myös tuorejuuston, punajuuren ja suklaan maustamiseen.
Katajanmarjojen pureskelu edistää suuhygieniaa, lisää sapen eritystä sekä häivyttää hengityksestä alkoholin, tupakan, valkosipulin ja sipulin hajua.
Katajanmarjoista saadaan myös väriainetta (beige, ruskea, harmaanvihreä, murrettu purppura).

Katajanhavuja käytetään lihan ja kalan savustuksessa. Nuoria versoja voi lisätä salaattiin. Havuista tehtiin ennen nuohousluutia. Katajansavulla maustetaan jopa kiinalaista teetä (Lapsang souchong).

Raskaana olevan ei ole kuitenkaan syytä nauttia katajanmarjoja, saattaa käynnistää synnytyksen. Synnytyksen jälkeen katajanmarjoja voi nauttia supistamaan kohtua.

Älä anna katajanmarjoja alle 2-vuotiaille lapsille. Monilla yli 65-vuotiailla on munuaisten vajaatoimintaa, silloin on hyvä neuvotella lääkärin kanssa ennen katajanmarjojen syöntiä. Älä koskaan käytä katajanamrjoja yli 6 viikkoa pidempään yhtäjaksoisesti.

Yliannostuksen oireita ovat: ripuli, vatsakivut, munuaiskivet, valkuainen tai veri virtsassa, sydämentykytys, kohonnut verenpaine, kouristukset. Suuret määrät voivat aiheuttaa aineenvaihduntahäiriöitä ja munuaisvaurioita.

Kokeile ohjeita omalla vastuulla.

Ruokaohjeita niille, joita alustus ei säikäyttänyt:

Hapankaali, Sauerkraut, Choucroute
Tarvitset ison kestävän ämpärin tai ruukun
vadelman- tai mustaherukanlehtiä
10 kg valkokaalia
3 hapanta omenaa viipaleina
3 sipulia lohkoina
2-3 rkl katajanmarjoja
2 rkl kokonaisia kuminoita
½ dl merisuolaa
Laita astian pohjalle vadelman- tai mustaherukan lehdet. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Käy kätevästi esim. juustohöylällä. Lado astiaan kerroksittain kaalisuikaleet, omenaviipaleet, sipulinlohkot, katajanmarjat, kuminat ja suola. Nuiji kaalia välillä että siitä irtoaa nestettä. Kun kaikki ainekset ovat astiassa nuijitaan vielä, että saadaan kaikki ainekset nesteen peittoon. Astian päälle asetetaan paino, esim. lautanen, jonka päälle asetetaan kivi tai kirjatuki. Koko komeus kääritään tuorekelmuun, niin että seos ei saa ilmaa.
Hapankaaliastia jätetään lämpimään paikkaan (20-25°C) 2-3 päiväksi. Kun ruukku alkaa äännellä, se siirretään viileämpään 15-18°C. Syksyllä piha tai parveke voi olla sopiva paikka. Tärkeää on että lämpötila ei kohoa yli 18°C. Kahden viikon kuluttua hapankaali on kypsynyt. Vielä muutama viikko säilytystä 0-8°C:ssa niin se on valmista. Tarkista että kansi on hyvin kiinni, muuten voi asunto alkaa haista jäteastialle. Jatkosäilytys kylmiössä tai jääkaapissa. Tarkista että hapankaali on koko ajan nesteen peitossa (noin 5 cm nestettä), jos kaali vaikuttaa kuivalta lisää kylmää keitettyä suolavettä. Jos hapankaali haisee ja on limaista, jokin meni pieleen. Älä syö tälläistä kaalia. Onnistunut hapatus on silloin kun kaalin maku ja haju ovat raikkaita. Joskus hapankaalin pintaan voi muodostua hometta. Tämän voi estää käärimälä puhtaan harsokankaan sisään sinapinsiemeniä ja laitamalla tämän mytyn hapankaalin pintanesteeseen. Vanha konsti saada hapankaali käymään on laittaa kaaliastian pohjalle pala hapanta ruisleipää.
Hapankaali sopii perunoiden ja salaatin kera, sekä raasteiden seuraksi.

Hirvipaisti
500g hirvenlihaa
1-2 tl murskattuja katajanmarjoja
½ tl roseepippuria
½ tl viherpippuria
½ tl mustapippuria
3 rkl konjakkia
1 tl suolaa
Leikkaa liha suupaloiksi. Murskaa marjat ja pippurit morttelissa. Sekoita konjakki mausteiden ja suolan kanssa ja laita lihat tähän marinaadiin. Anna marinoitua muutama tunti kylmässä. Paista uunissa. Sopii perunamuusin, maa-artisokkien sekä kanttarellikastikkeen kanssa tarjottavaksi.


Joulutee
2 tl jauhettuja katajanmarjoja
kanelitanko
ohut viipale tuoretta inkivääriä
2 kokonaista neilikkaa
1 tl kuivattua appelsiininkuorta
muskottipähkinää
piparminttua
Laita ainekset harsopussiin tai haudutusteekeittimen haudutusosaan. Kaada kuuma vesi päälle ja anna hautua 10 min. Nauti hyvässä seurassa.

Jänispaisti
1 jänis

marinadi:
1 dl etikkaa
1½ dl kaljaa
2 rkl murskattuja katajanmarjoja
10 valkopippuria murskattuna
1 pieni sipuli silputtuna
1 tl suolaa
Tee aineksista marinadi ja laita jäniksenlihat marinoitumaan 3-4 päiväksi. Kun liha on tarpeeksi marinoitunut paistetaan uunissa tai padassa miedolla lämmöllä 2 tuntia. Tarjoa jänispaistin kera nauriita, lanttuja tai perunoita.


Katajakahvi
kuivattuja katajanmarjoja
kahvijauhetta
Paahda kuivattuja katajanmarjoja pannulla, kunnes ne muuttuvat tummanruskeiksi, miltei mustiksi. Anna jäähtyä. Hienonna morttelilla tai jauha kahvimyllyssä tai jyvämyllyssä. Laita jauhe kahvinsuodattimeen kahvin lisäksi. Antaa pikantin maun kahviin.


Katajakala grillissä
250-350 g siika, kuha tai kirjolohi
25-35 g merisuolaa
katajanoksa (hieman pitempi kuin kala)
tilliä, voita
Perkaa kala. Hiero kalaan merisuolaa. Anna suolautua 2 tuntia. Pyyhi suola pois talouspaperilla. Tunge kalan vatsaan katajanoksa. Ompele kalan vatsa umpeen puuvillalangalla, jos tarvitsee. Sivele kala voilla. Grillaa 20 min. molemmin puolin. Sitten kun evä irtoaa on kala kypsää. Poista ompeleet ja katajanoksa. Silppua tuoretta tilliä päälle ja tarjoile perunoiden ja salaatin kanssa.


Katajakala savustuspöntössä
Muutoin sama kuin edellinen ohje, mutta kypsennys tapahtuu savustuspöntössä. Vuole savustuslaatikon pohjalle leppälastuja ja laita katajanoksa niiden päälle. Laita kala ritilän päällä laatikon pohjalle. Sulje kansi tiiviisti. Laita savustuspönttö lämmönlähteen päälle ja savusta 20 min.

Katajakalja
3 dl katajanmarjoja
1 dl sokeria tai siirappia
½ rkl humalankäpyjä
7 l kiehuvaa vettä
hiivaa
Laita ainekset isoon kattilaan ja anna kiehua 10 min. Jäähdytä seos noin 40°C (kädenlämpöön). Lisää noin 1 rkl hiivaa ja anna käydä pari päivää. Siivilöi ja pullota. Säilytä pulloja suljettuna kylmässä.


Katajanmarjaesanssi
kourallinen katajanmarjoja
1 l vettä
1 rkl kanelia
500g sokeria
Kiehauta ainekset 5-6 kertaa ja siivilöi. Pullota. Käytetään antamaan katajanmarjanaromia jälkiruokiin.

Katajanmarjahillo
katajanmarjoja
sokeria
vettä
Huuhtele katajanmarjat hyvin ja laita kiehuvaan sokeriliemeen. Hilloa käytetään korostamaan riistan makua (hirvi-, jänis- tai metsälintupaistin kanssa).


Katajanmarjajäätelö
1 rkl murskattuja katajanmarjoja
1½ dl kermaa
1½ dl maitoa
1 dl ruokosokeria
1/4 dl tomusokeria
1 keltuainen
1½ rkl sitruunamehua
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita jäätelökoneeseen. Noudata koneen ohjeita.
Jos jäätelökonetta ei ole, laita seos pakastimeen ja käy sekoittamassa muutaman tunnin välein. Kunnes massa kovettuu jäätelöksi.

Katajanmarjalakritsi
katajanmarjoja
vettä
jauhoja
sokeria
kermaa
Katso katajanmarjasiirapin ohje. Keitä marjat siirapiksi kolmessa vedessä. Yhdistä vedet ja lisää jauhot, sokeri ja kerma. Keitä koko ajan hämmentäen kunnes sakenee. Muovaile massasta pötkylöitä ja kääri karkkipapereihin.

Katajanmarjaliiri (kaljajuoma Karjalasta)
tarvitset pienen tynnyrin tai tiinun
3 dl katajanmarjoja
2 dl sokeria
7 l kiehuvaa vettä
Laita tiinun pohjalle kaksi puunkappaletta ja niiden päälle olkia. Olkien päälle murskatut katajanmarjat. Kaada vesi joukkoon. Veden pitää peittää marjat. Kahden päivän kuluttua juoma on valmis. Lisää juomaa saa lisäämällä tiinuun vettä. Hiivaa lisäämällä saat väkevämpää.

Katajanmarjamarinadi (riistalle tai mille hyvänsä lihalle)
1 pullo kuivaa valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä
1 silputtu sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
½ dl persiljasilppua
1 rkl soijakastiketta
6 mustapippuria
6 katajanmarjaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään kattilassa, kiehauta ja anna jäähtyä. Ota terävä haarukka ja painele sillä reikiä lihaan joka puolelle. Laita liha astiaan ja kaada marinadi päälle. Pyörittele lihaa että marinadia olisi joka puolella. Jätä yöksi jääkaappiin. Marinoitu liha voidaan grillata, paistaa pannussa tai uunissa. Jäljelle jääneestä marinadista voi tehdä kastikkeen tai sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Katajanmarjamarinoidut porsaankyljykset
4 porsaankyljystä
25 g vehnäjauhoja

Marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
6 murskattua katajanmarjaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa, pippuria

Sekoita marinadiainekset keskenään. Laita kyljykset astiaan ja peitä marinadilla molemmin puolin. Anna maustua yön yli. Käännä kyljyksiä vähintään kerran maustumisen aikana.
Kuumenna paistinpannu ja kaada marinadi kyljyksineen siihen. Ruskista noin 20 min. välillä käännellen. Nosta kyljykset syrjään. Lisää vehnäjauhot marinaadiin ja saat kastikkeen. Tarjoa perunoiden ja höyrytettyjen vihannesten kera.

Katajanmarjamämmi
maltaita
jauhoja
vettä
katajanmarjoja
Maltaat ja jauhot sekoitetaan keskenään ja lisätään vettä niin että saadaan kiinteähkö seos. Seokseen sekoitetaan murskattuja katajanmarjoja. Paksu seos paistetaan uunissa. Mitä enemmän vettä sen vellimäisempi seos tulee.

Katajanmarjasiirappi
katajanmarjoja
vettä
Katajanmarjat laitetaan kattilaan ja peitetään vedellä niin että juuri ja juuri peittyvät. Keitetään. Vesi siivilöidään talteen. Katajanmarjat laitetaan uudelleen kattilaan ja taas peitetään vedellä. Keitetään. Vesi otetaan jälleen talteen. Katajanmarjat heitetään pois ja molemmat vesierät laitetaan kattilaan. Keitetään kokoon, kunnes alkaa näyttää siirapilta. Pullotetaan. On vanhastaan käytetty puolukkasäilykkeen makeuttamiseen.

Katajanmarjaviini
50 g katajanmarjoja
1 l valkoviiniä
Keitä katajanmarjat valkoviinissä. Siivilöi pulloon. Säilytä viileässä. Juodaan lasillinen ennen ateriaa, apertiivinä.

Linnustajan paisti
1 lintu
etikkaa
vettä
katajanmarjoja
Lintu nyljetään, laitetaan etikkaveteen yöksi. Kiehautetaan aamulla vedessä yhdessä katajanmarjojen kanssa. Sen jälkeen lintu voidaaan paistaa pannulla tai laittaa uuniin.

Riistan marinadi I
3 dl punaviiniä tai 3 rkl öljyä tai viinietikkaa
5-6 katajanmarjaa
3 rosmariinin oksaa
10 timjamin oksaa
1 laakerinlehti
kokonaisia mustapippureita
Murskaa mausteet morttelissa, lisää punaviini, öljy tai viinietikka. Levitä seos lihan pintaan ja kääri kaikki kosteaan liinaan. Anna marinoitua 2 päivää.

Riistan marinadi II
2 dl vettä
½ tl sitruunahappoa
2 tl suolaa
1 rkl minttua
1 rkl katajanmarjoja
5-6 neilikkaa
1 dl meiramia
6 maustepippuria
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä tai kokonainen valkosipuli
Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Anna liemen seistä kannen alla, kunnes jäähtyy. Laita riista vasta kylmään marinointiliemeen.

Kataja hoitokäytössä ja muu käyttö:

Höyryhengitys (ylempien hengitysteiden tulehdus, yskä)
Katso katajatee II:n ohje

Katajainen potpourri
1 rkl kokonaisia neilikoita
2 rkl minttua
2 kanelitankoa
2 dl katajanneulasia
2 rkl kuivattua appelsiininkuorta
3 dl vettä
Voidaan käyttää ilmanraikastimessa tai isossa tuoksulampussa tai hätätilassa kattilassa. Laita ainekset kattilaan, kiehauta ilman kantta ja jätä kiehumaan hiljakseen. Lisää vettä tarvittaessa. Säilytä seos jääkaapissa käyttökertojen välillä. Raikastaa ja kosteuttaa ilmaa ja antaa lämpimän ja mukavan tuoksun.

Katajanmarjakylpy
200-300 g murskattuja katajanmarjoja tai havuja kylpyveteen. Laita marjat kangas tai harsopussiin, niin kylpyamme on helpompi siivota. Voit käyttää myös katajanmarjojen eteeristä öljyä kylpyyn (maks. 3 tippaa). Kylvyn kesto 20 min, veden lämpötila 36-38 C.
Auttaa PMS-vaivoissa eli kuukautisia edeltävässä hermostuneisuudessa, ärtyvyydessä ja tunne-elämän ailahteluissa, masennuksessa, turvotuksessa ja päänsäryssä. Sopii myös reumaatikolle, kihtiin ja iskiaskipujen hoitoon. Auttaa palautumaan fyysisistä ponnisteluista. Voidaan käyttää myös laihdutuksen tukena, nestettä poistamaan.

Katajanmarjasprii
20g jauhettuja katajanmarjoja
80 g alkoholia (70-75%)
Kaada katajanmarjojen päälle alkoholi ja jätä seisomaan 7-10 päiväksi, ravistele astiaa ajoittain. Siivilöi. Voidaan käyttää vedellä laimennettuna sisäisesti (5 tippaa) tai ulkoisesti (30 tippaa) esim. kompressina reumaan, iskiakseen ja artriittiin.

Katajanmarjat
Eläimille voi syöttää katajanmarjoja ehkäisemään ja hoitamaan vesipöhöä. Erityisesti lampaat pitävät katajanmarjoista.

Katajanmarjavoide (ihottumien, rohtumien, psoriasiksen ja paiseiden hoitoon)
70% katajanmarjaöljyä
30% sianihraa
Sekoita ainekset keskenään. Säilytä voide viileässä ja käytä tarvittaessa.

Katajanmarjaöljy I (Hierontaan, kylpyveteen)
100 g murskattuja katajanmarjoja
1 l rypsiöljyä
Laita katajanmarjat ja öljy lasiastiaan tai pulloon ja anna olla kaksi viikkoa auringossa. Siivilöi ja pullota. Sopii lihasjännityksiin ja -kipuihin, reumaattiseen kipuun, artriittiin, selluliittiin, iskiakseen, akneiholle, hiustenlähtöön, kylmiin käsiin ja jalkoihin. Sisäisesti käytettynä nestettä poistava, vatsaa rauhoittava, ilmavaivoja helpottava.

Katajanmarjaöljy II
5 dl manteliöljyä
2 tippaa eteeristä katajanmarjaöljyä
Laita öljy pulloon, tiputa pari tippaa eteeristä öljyä joukkoon. Ravista kevyesti ja käytä hierontaan. Tätä öljyä ei saa käyttää sisäisesti.

Katajatee I (paha flunssa, influenssa)
30 g katajanmarjoja
½ l vettä
Lisää katajanamarjat kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä 10-20 min. Otetaan muutaman tunnin välein, 24 tunnin sisällä. Ei pitempiaikaiseen käyttöön.

Katajatee II (C-vitamiininpuutostilat, turvotukset, höyryhengitys)
kourallinen katajanneulasia murskattuna
1 l vettä
Keitä vesi ja laita murskatut neulaset veteen. Anna jäähtyä. Juo kylmänä. Katajateetä voi käyttää myös höyryhengitykseen flunssa-aikana. Korvatulehduksissa avaamaan korvaa, pidä korvaa kattilan ylöpuolella ja anna höyryn nousta korvaan.

Katajatee III
½ dl kuivattuja katajanneulasia
1 l vettä
marjamehua tai sitruunanviipale
Keitä vesi ja lisää neulaset joukkoon. Anna jäähtyä. Juo kylmänä sellaisenaan tai lisää joukkoon marjamehua tai sitruunanviipale.

Katajatee IV (kuona-aineiden poistoon)
1 tl katajanmarjoja
1 tl siankärsämöä
1 tl nokkosenlehteä
½ l vettä
Kaikkia aineksia laitetaan yhtä paljon kuumaan veteen. Annetaan seistä 5-10 min. Tee siivilöidään ja on valmista juotavaksi.

Katajatee V (kuona-aineiden poistoon)
1 tl katajanmarjoja
1 tl koivunlehtiä
1 tl kamomillankukkia
½ l vettä
Kaikkia aineksia laitetaan yhtä paljon kuumaan veteen. Annetaan olla 5-10 min. Tee siivilöidään ja juodaan.

Katajatee VI (vatsan rauhoitustee)
1 tl katajanmarjoja
1 tl koiruohoa
1 tl kamomillaa
Ohje sama kuin ed.

Katajatee VII (vilustumiseen)
1 tl katajanmarjoja
1 tl heinäratamon lehtiä
1 tl pajunkuorta
Ohje sama kuin ed.

Katajatee (kylmien käsien ja jalkojen hoitoon)
10 katajanmarjaa
3 dl vettä
1 tl rosmariinia
1 tl siankärsämöä
1 tl kultapiiskua
1/4 tl cayennenpippuria
Murskaa katajanmarjat ja laita ne 3 dl kylmää vettä. Keitä hiljallleen 15 min. Lisää loput ainekset. Kiehauta. Siivilöi ja juo.

Katajatee Lapista
12 isoa katajanmarjaa per kuppi
Survo marjat ja laita kiehuvaa vettä päälle. Anna hautua 10 min. Tarjoa katajakupista ja makeuta väinönputki- tai suomuurainviinalla.

Katajavihta
Sido katajanoksia vihdaksi. Liota hetki lämpimässä vedessä, että vihta pehmenee ja vihdo kipeitä niveliä ja lihaksia. Kuiviltaan vihdottaessa on liian kova ja repii ihon rikki.

Kneippin katajanmarjakuuri (30 päivää)
Ensimmäisenä päivänä pureskellaan yksi katajanmarja, toisena kaksi jne... kunnes 15. päivän jälkeen marjojen määrää vähennetään, kunnes päädytään taas yhteen marjaan.

Kuivatut marjat
Laita murskatut marjat pieneen harvaan kangaspussiin ja ripusta pussi vaatekaappiin. Antaa hyvää tuoksua.

Kuukautisten aloituskylpy
Huom! ei aloita anoreksian takia poisjääneitä kuukautisia.
rosmariinia
mäntyä
katajaa
kuusta
Laita ainekset pussiin ja pussi kuumaan kylpyveteen. Kun lämpötila on laskenut sen verran että kylpyyn kärsii mennä, ota istuma- tai kokokylpy. Kylve 15-20 min.

Kyphi -suitsuke (Muinaisesta Egyptistä)
katajanmarjoja
kalmojuurta
mirhamia
Aineksia poltetaan suitsukkeena.

Yrttijuoma (turvotukseen, ripuliin, ilmavaivoihin)
1 tl katajanmarjoja
1 tl liperin eli lipstikanjuurta
1 tl lakritsijuurta
3 dl kiehuvaa vettä
Kaada vesi ainesten päälle ja anna hautua 10 min. Juodaa 1-2 kupillista päivässä.


23.9.09

Pyykinpesu

Kaikkihan pyykkiä osaavat pestä, vai osaavatko? Nykyään miltei kaikki pyykki pestään pesukoneella, onneksi. Esiäitimme liottivat pyykkiä talvella avannossa ja keittivät sitä muuripadassa. Pyykkäämiseen kuluikin sitten koko päivä, tai jos oli enemmän pestävää - useampia päiviä. Nyt pyykin voi hoitaa muiden töiden lomassa tai laittaa pesukoneen hoitamaan homma ajastimella yöaikaan. Jos omassa pesukoneessa ei ole ajastinta, sellaisen voi ostaa kaupasta. Säästää hintansa pian takaisin. Huom!Ajastinta ei ole syytä käyttää jos tilassa, jossa pesukone on, ei ole lattiakaivoa. Syy: jos vesivahinko sattuu tulee paljon korjattavaa.

Miten usein vaatteita pestään?
Nyrkkisääntö on että aina kun saadaan täysi koneellinen. Alusvaatteet ja sukat vaihdetaan päivittäin puhtaisiin, joten niistä kertyy äkkiä pesukoneellinen. Muita vaatteita pestään likaisuuden mukaan. Runsaasti hikoileva vaihtaa vaatteitaan useammin kuin vähemmän hikoileva. Ruumiillinen ja/tai likainen työ likaa vaatteita päivittäin. Paikallaan istuvassa työssä vaatteet säilyvät puhtaampina. Vuodevaatteet kannattaa pestä ja käyttää settinä, näin ne kuluvat tasaisemmin ja värit haalistuvat tasaisemmin. Kun vaate likaantuu se pestään mahdollisimman pian, näin tahrat eivät pääse pinttymään.

Missä likaisia vaatteita säilytetään?
Ilmava pyykkikori on hyvä paikka. Likaisia vaatteita ei saa seisottaa kauemmin kuin 6 viikkoa. Osa kangaslaaduista ei kestä seisottamista ollenkaan. Hyvä olisi pyrkiä pesemään likaiset vaatteet vähintään kerran viikossa. Näin lika lähtee niistä helpoiten pois, eikä pinty kiinni lopullisesti. Hyvin likaiset vaatteet kannattaa pestä heti tai mahdollisimman pian.

Ennen pesua pyykin lajittelu ja pesuohjelman valinta
Vaatteiden laatu ja määrä kertovat millaista pesuohjelmaa on tarkoitus käyttää.
Lajittele vaatteet värin mukaan (valko- vai kirjopesu), pesulämpötilan mukaan (valkopesu, kirjopesu, hienopesu vai käsinpesu), materiaalin pörröisyyden mukaan (sametti, frotee - pestään erikseen muusta pyykistä), värinpäästävyyden mukaan (väriäpäästävät pestään erillään muusta pyykistä) ja likaisuuden mukaan (tarvitaanko esipesu? vai riittääkö tahranpoisto?).
Kun lajittelet pyykkiä:
-tarkista aina kaikki taskut
-sulje vetoketjut+nappi housuissa, mutta aukaise napit paidoissa
-laita rintaliivien hakaset kiinni ja poista kaarituet, jos se on mahdollista
-solmi kaikki kiinteät nauhat vaatteissa ja laita tarranauhat kiinni tarkasti
-poista turkiskaulukset ja muut osat, joita ei voi vesipestä
-käännä samettivaatteet ja farkut nurinpäin
-poista vaikeat tahrat jo ennen pesua. Pinttyneet kaulukset, hihansuut ja kainalot voi käsitellä astianpesuaineella tai tahranpoistoaineilla, anna vaikuttaa 10-15 min.
-rikkinäiset vaatteet korjataan ennen pesua
-pienet vaatekappaleet kuten irtonaiset nauhat, vyöt, sukat, rintaliivit, alusvaatteet, uima-asut, ohuet kankaat, pitsikankaat, jne. laitetaan pesupussiin (verkkopussi) tai vaikka tyynynpäällisen sisään, joka suljetaan kuminauhalla
-sukat voi kiinnittää toisiinsa sukkaklipseillä, näin pari ei katoa pesussa.

Monet vaatteet päästävät väriä, ainakin ensimmäisissä pesuissa. Pese ne erikseen, ellet halua koko pyykistäsi esim. farkunsinistä. Jos olet epävarma värinpitävyydestä, pese vaate erikseen tai samanväristen kanssa. Huom! Liian alhainen pesulämpötila ja liotus saattavat irrottaa väriä.
Jos haluat lisätä puuvillavaatteen värinpysyvyyttä liota sitä ennen pesua vuorokausi väkevässä suolaliuoksessa. Sopii myös ristipisto- ja kirjailuliinoille, joiden langat eivät aina pidä väriään. Viimeksimainituille voi kokeilla myös valkoviinietikassa liottamista. Toinen konsti on lisätä kuppi valkoviinietikkaa pesuaineen joukkoon.
Jos taas haluat vanhoista farkuistasi hieman uudemman näköiset, pese ne uusien väriä päästävien farkkujen kanssa. Tästä voi kuitenkin seurata se että sinulla on sitten useammatkin väriä päästävät farkut.
Huovat, filtit ja pehmeät peitot tulevat entistäkin pehmeämmiksi, jos ne pesee hiustenpesuaineella (valitse halpa merkki).
Katso vaatteissa olevia merkintöjä, ne neuvovat millaisessa lämpötilassa vaate pestään ja millainen ohjelma valitaan. Jos vaatteessa lukee kuivapesu, se pesetetään pesulassa. Älä pese pesukoneessa yhtä suurta kappaletta kuten painavaa huopaa tai mattoa, se voi rikkoa rummun tai tehdä pesukoneesta epäkeskoisen, jolloin pesukone voi kaatua.

Esipesu
Sen tarkoitus on pehmentää ja irrottaa pahinta likaa. Esipesu täydentää valko- ja kirjopesua. Normaalioloissa sitä ei tarvita, ainoastaan silloin kun pyykki on erittäin likaista. Älä koskaan valitse esipesua kun peset hienopyykkiä tai väriä päästäviä vaatteita. Esipesuun sopii hyvin entsyymipitoinen pesuaine.

Valkopesu 95°C
Valkoisille tai värinsäpitäville puuvilla-, pellava- ja viskoosivaatteille. Tälläisiä ovat liinavaatteet, vauvan valkopyykki, nenäliinat.
Valkoiset ja värilliset pestään erikseen.
Erittäin likaiset vaatteet kuten valkoiset työvaatteet, joissa on öljyä tai verta vaativat esipesun.
Pesuaineeksi valitaan valkopesuaine tai värillisille kirjopesuaine.

Kirjopesu 60°C tai 40°C
Siliäville puuvillavaatteille, värilliselle pellavalle, viskoosille, polyesterille ja modaalille.
Tälläisiä ovat paidat, puserot, trikoot, osa liinavaatteista.
Pesuaineeksi valitaan valko- tai kirjopesuaine pyykin värin mukaan.

Hienopesu 40°C tai 30°C
Villalle, silkille ja monille synteettisille kuiduille. Hienopesu tehdään pesuohjeen mukaan joko käsin tai koneella.
Pesuaineeksi hienopesuaine, marseillensaippua tai vauvanshampoo.
Huuhteluainetta ei käytetä kun pestään rintaliivejä, uima-asuja tai elastisesta materiaalista valmistettuja vaatteita( mm.stretch-farkut). Ajan kanssa tekee elastaanista liiankin joustavaa ja vaatekappale menettää muotonsa.

Kylmäpesu 15°C
TV-mainoksissa on pyykinpesuaineita, joilla luvataan puhdasta jo 15-asteessa. Tässä lämpötilassa tahrat eivät irtoa, pesutulos on hyvä vain pyykille, jossa ei ole näkyvää likaa. Samalla mainostauolla ruudussa pyörii mainoksia, jossa kerrotaan että pyykki on täynnä bakteereita ja että tarvitaan desinfioiva pesuaine. Jos pyykin pesee normaalissa sille tarkoitetussa lämpötilassa, mitään desinfioivia pesuaineita ei tarvita. Ainoastaan pesu 15°C:ssa jättää bakteeritkin pyykkiin. Mieti tätä.

Käsinpesu
Kun vaatteessa pesumerkinnöissä on pesusoikossa oleva käsi, kyseessä on käsinpesu. Tähän kategoriaan lankeaa myös pikkupyykki kuten neuleet, pashiminahuivit, aito silkki, kaarituelliset rintaliivit ja kovakuppiset rintaliivit, kaarituelliset uima-asut, sukkahousut, sukat, alushousut.

Huuhtelu
Yleensä riittää normaali määrä huuhteluita, koneesta riippuen 3-5 kertaa. Kone määrittää tämän automaattisesti. Kuitenkin jos pyykki on hyvin likaista tai pestään vauvanvaatteita tai pesuainetta on hupsahtanut koneeseen liikaa, voi muutama ylimääräinen huuhtelukerta olla tarpeen. Huuhteluaineen tarkoitus on vähentää tekokuitujen sähköisyyttä, helpottaa silittämistä ja mankelointia sekä kuohkeuttaa villaa. Älä käytä huuhteluainetta vauvanpyykkiin (kestovaipat), vettä hylkiviksi käsiteltyihin materiaaleihin, mikrokuidulle, elastaania sisältäville alusvaatteille (rintaliivit, tukiliivit, tukihousut), uima-asuille ja jumppavaatteille, villa- ja silkkineuleille, untuvavaatteille ja -täkeille.

Linkous
Puuvilla ja pellava kestävät linkousta hyvin. Villa, tekokuidut ja silittämättä siistit vaatteet voi lingota kevyesti. Mikäli aiot ripustaa vaatteet ulos kuivumaan linkoa ne vain puoliteholla, saat sileämpää pyykkiä. Älä kuitenkaan linkoa tärkättyjä tai muuten jäykkiä pellavakudonnaisia. Älä myöskään linkoa ohuita verhoja. Äläkä linkoa rintaliivejä tai stretch-kankaisia vaatteita. Ripusta pyykit heti kuivumaan kun linkous-ohjema on ohi. Pääset helpommalla jälkikäsittelyssä, eikä pyykki haise tunkkaiselle tai homehdu.

Pyykkikoneen täyttäminen
Ei ole yhdentekevää kuinka paljon pyykkiä koneeseen sulloo. Vaatteista tulee sitä puhtaampia, mitä suurempi mekaaninen työ niihin kohdistuu. Edullisin täyttösuhde valko- ja kirjopyykille on 1:13 ja hienopyykille 1:26 - 1:30. Tämä tarkoittaa että yhtä pyykkikiloa kohti rummussa tulee olla vapaata tilaa 13 l, 26 l -30 l. (l= litraa)
Täyttösuhteen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös liotussuhteeseen. Sopiva liotussuhde on 1:4 - 1:6. Tämä tarkoittaa että 1 kg kuivaa pyykkiä pestään 4-6 litralla vettä. Jos vesimäärä on liian suuri pyykkimäärään verrattuna, vaatteet kelluvat vedessä, mutta eivät saa tarpeeksi hankausta, eivätkä puhdistu.
Jos meni liian hankalaksi niin... kun peset valko- ja kirjopyykkiä täytä pesurumpu kuivilla vaatteilla. Niin paljon kun saat sinne mahtumaan, sullomatta, on hyvä määrä. Hienopyykissä täytä pesurumpu puolilleen ja pestessäsi villavaatteita täytä vain kolmannes.
Noudata pesukoneen valmistajan antamia ohjeita oman koneesi suhteen, jos eroavat tästä. Käytä järkeäsi.

Pesuaineen annostelu
Lokeroita on yleensä kolme. Ensimmäinen on esipesuun, keskimmäinen varsinaiseen pesuun, ja ritilällinen huuhteluaineelle. Älä mätä lokeroita täyteen pesuainetta, vaan seuraa annosteluohjeita. Aika usein pyykinpesuaineen annosteluohjeet ovat pyykinpesuainepakkausten kyljessä ylimitoitettuja. Ajattele. Miten paljon sinulla on pestävää pyykkiä? Mitä ohjelmaa aiot käyttää? Kuinka kovaa vesi on (ota selvää paikkakuntasi veden kovuudesta vesilaitokselta)? Miten likaista pyykki on? Millaista likaa? Nämä kaikki vaikuttavat pesuaineen määrään. Jos pyykki ei ole likaista, saatat selvitä jopa 1 tl pesuainetta, jos taas pyykki on hyvin likaista pesuainetta voi mennä jopa ½ dl. Tahrojen poisto ennen pesua säästää pesuainemäärissä ja et välttämättä tarvitse esipesua ollenkaan.
Jos käytät pesupalloa tai pesupähkinöitä laita ne suoraan koneeseen pestävien teksiilien päälle. Pesupalloja on olemassa erilaisia. Yleensä ne kestävät n. 1000 pesua tai 3 vuotta, jos pesee pyykkiä koneellisen päivässä. Monille herkkäihoisille ja allergisille pesupallo on hyvä valinta, koska ei sisällä yleensä kemikaaleja. Joissakin pesupalloissa on pelkkä mekaaninen hankaus (pallo on nypyläinen) ja joissakin pallon sisällä on turmaliinijauhetta, infarapunajahetta ja muita mineraaleja, jotka vaikuttavat pesuveteen molekyylitasolla pH-arvoa nostavasti ja pesutulosta parantavasti. Pesupallo ei aina poista kaikkia tahroja, joten tahrojen poisto ennen pesua on suotavaa.
Jos laitoit liian paljon pesuainetta kone ylivaahtoaa ja sähköosat voivat vioittua, pesutulos on heikko, samoin huuhtelutulos.
Jos laitoit liian vähän pesuainetta pesutulos on huono, pesukone likaantuu, muodostuu kalkkisaostumia ja vaatteisiin jää likaa pieninä hiukkasina (pesukirput). Liiallisen pesuaineen saa koneesta ja vaatteista pois pesemällä vaatteet ilman pesuainetta ja tekemällä tämän tekstin lopussa mainitun pesukoneen puhdistuspesun.

Käsinpesun tekeminen käsin
Kaikkia vaatteita ei voi pestä koneessa. Ne pestään siis käsin. Valmista ensin pesuvesi liuottamalla pesuaine pieneen määrään kuumaa vettä, jonka laimennat sopivan lämpöiseksi kylmällä vedellä. Veden lämpötila on korkeintaan 40°C (kädenlämpöistä). Pese vaatteet nopeasti ja kevyesti puserrellen. Älä hiero tai kierrä vaatteita. Muista huuhdella vaatteet pesuveden lämpöisessä tai aseittain viilenevissä vesissä. Käytä 3-5 vettä. Laita huuhteluaine viimeiseen huuhteluveteen. Anna vaatteiden olla siinä muutamia minuutteja.

Pyykkien ripustaminen kuivumaan
Valkoiset ripustetaan kuivumaan aurinkoon (saat valkaisun samalla), värilliset ja kirjavat varjoon. Uima-asut kuivataan aina varjossa.
Ravistele märkä vaate suoraksi, voit oikoa sitä vielä kädellä kun se on narulla.
Pöytäliinat ja lakanat ripustetaan keskikohdasta narulle, hyvin isot liinat voi ripustaa usean narun yli. Lautasliinat ripustetaan keskelle narua niin että nimikirjaimet tulevat samalle puolelle. Tyynyliinat ripustetaan niin että avoin pää on alaspäin ja toinen pää tulee noin 10 cm narun yli.
Trikoot ja neuleet oiotaan oikeisiin mittoihinsa. Painavat neuleet kuivataan vaakatasossa. Jos kuivaat vaatteita ripustimilla tarkista että ne ovat tarpeeksi leveitä, ohuista rimoista jää lähtemättömät jäljet olkapäille. Paidat ja puserot on hyvä kuivata ripustimella, ettei niihin jää pyykkipoikien jälkiä. Painavat takit saattavat vaatia kahden ripustimen käyttöä.
Housut ripustetaan yläreunasta kuivumaan. Housujen oma paino suoristaa ne.
Alusvaatteet, sukat ja sukkahousut kannattaa kuivata mieluiten sisällä pyykkinarulla, pyykkitelineessä tai klipsillisellä muoviripustimella. Aluspaidat ja -hameet ripustetaan olkaimistaan.
Verhot voi ripustaa ikkunoihin hieman kosteinakin, oikenevat yleensä kuivuessaan.
Muista huoltaa myös pyykkinarua, pyyhkimällä sitä säännöllisesti puhtaaksi. (Lintujen jätökset, pöly, noki jne.)

Pesukoneen puhdistus
Kun olet pesyt kaiken pyykin, kaada pyykikoneen lokeroihin (valko)viinietikkaa ja laita valkopesuohjelma 95°C päälle. Tämä auttaa pesukonettasi säilymään kalkittomana ja pitää rummun kiiltävänä ja puhtaana. Kuivaa edestä täytettävän pesukoneen kumikaulus, ettei se homehdu. Jätä pesukoneen luukku auki, että kone kuivaa eikä sinne tule pahaa hajua.
Pese pesuaine- ja huuhteluainelokerot joka kuukausi. Yleensä ne ovat irrotettavat, joten voit pestä ne esim. käsisuihkulla ja tiskiharjalla tai sienellä. Jätä pesuainelokero hieman raolleen kun olet sen pessyt, kuivuu paremmin.
Tarkista nukkasihdin tila myös kuukausittain ja poista kaikki irtonöyhtä mitä siihen on tarttunut. Pyyhi myös pesukoneesi ulkopuolelta nihkeällä liinalla säännöllisesti.
Muista sulkea vedenottoventtiili, kotivakuutus ei korvaa vesivahinkoa, joka on aiheutunut huolimattomuudesta.

Katso myös
Kuivausrumpu eli pyykinkuivaaja, energiatehokkuus, hoito, käyttö ja siivous
Matto - puhdistus, pesu ja hoito
Tahrojen poisto kankaista
Vaatteiden silittäminen.